Ποιο είναι το κατάλληλο φαγητό για σκύλους με άγχος; Πλήρης οδηγός και συμπληρώματα διατροφής

Οι διαιτητικές θεραπείες για το άγχος σε σκύλους μπορεί να ποικίλουν από δίαιτες έως προβιοτικά και συμπληρώματα – εδώ είναι πώς λειτουργούν.

Η άποψή μας για τα σκυλιά έχει αλλάξει ριζικά

Τα τελευταία 100 χρόνια, η αντίληψή μας για τις συναισθηματικές ανάγκες των σκύλων έχει αλλάξει σημαντικά. Πολλές από τις σύγχρονες φυλές μας αναπτύχθηκαν αρχικά ως σκύλοι εργασίας. Δούλευαν μαζί με τους ανθρώπους στο χωράφι, στον αχυρώνα ή στο εργοστάσιο- και στο τέλος της ημέρας, τα σκυλιά έτρωγαν ό,τι μπορούσαν να βρουν. Συχνά έτρωγαν αποφάγια ή αποφάγια που είχαν απομείνει- οι άνθρωποι δεν σκέφτονταν πολύ για τη σίτιση μιας ισορροπημένης δίαιτας ή την πραγματική αντιμετώπιση των διατροφικών αναγκών των σκύλων, εστιάζοντας απλώς στις θερμιδικές ανάγκες.

Οι γνώσεις για τις διατροφικές ανάγκες εξελίσσονται

Οι σκέψεις για τη διατροφή των σκύλων άρχισαν να αλλάζουν τη δεκαετία του 1860, όταν ο James Spratt, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, λάνσαρε το πρώτο εμπορικό τρόφιμο ειδικά για σκύλους: το Meat Fibrine Dog Cake, ένα είδος μπισκότου.

Κατά τα επόμενα 150 χρόνια, η διατροφή των κατοικίδιων ζώων συνέχισε να εξελίσσεται. Οι εταιρείες άρχισαν να παράγουν δίαιτες για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των υγιών σκύλων σε διάφορα στάδια της ζωής τους: ανάπτυξη, συντήρηση και γήρας. Στη συνέχεια, οι τροφές για σκύλους διαμορφώθηκαν ειδικά για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες για ασθένειες.

Οι ειδικές τροφές…για διαχείριση

Πλέον η διατροφική διαχείριση δεν περιορίζεται μόνο στον σακχαρώδη διαβήτη ή τη νεφρική ανεπάρκεια- τώρα αντιμετωπίζει και συναισθηματικές διαταραχές όπως το άγχος. Έχουν εντοπιστεί διάφορες διατροφικές ενώσεις και συμπληρώματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της συναισθηματικής σταθερότητας στα ζώα συντροφιάς. Επιπλέον, μαζί με τη διατροφική συνιστώσα, κινήματα όπως το Fear Free (fearfreepets.com) και το Low Stress Handling (lowstresshandling.com) έχουν φέρει τις επιπτώσεις του στρες στη σωματική υγεία στο προσκήνιο της κτηνιατρικής περίθαλψης.

Ανίχνευση του στρες στους σκύλους

Ο κτηνιατρικός νοσηλευτής πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις συμπεριφορές των ασθενών που σχετίζονται με το στρες και το άγχος καθώς και τη συναισθηματική ευεξία.  Ο ευκολότερος τρόπος για να προσδιορίσετε τις διάφορες εκδηλώσεις του στρες είναι να εξετάσετε πώς μοιάζει ένας ευτυχισμένος σκύλος. Οι σκύλοι που βιώνουν λίγο έως καθόλου στρες είναι ήπια έως μέτρια κοινωνικοί με τους ανθρώπους και τους άλλους σκύλους. Το σώμα τους είναι χαλαρό και χαλαρό. Αν η ουρά κουνιέται, κουνιέται με μέτρια ταχύτητα και κρατιέται περίπου στο μεσαίο επίπεδο, σε ευθεία γραμμή με τη σπονδυλική στήλη. Αυτοί οι σκύλοι προσεγγίζουν την καινοτομία με περιέργεια, διερευνώντας την χωρίς να τρομάζουν ή κινούμενοι ήσυχα προς το ερέθισμα. Οι άνετοι σκύλοι μπορεί να ζητούν ή όχι σωματική στοργή, σπρώχνοντας το χέρι ενός ατόμου με τη μύτη, γέρνοντας προς το άτομο ή γυρνώντας έτσι ώστε το πίσω μέρος τους να είναι προς το άτομο.

Οι ποσότητες άγχους μπορεί να ποικίλλουν σε ένα ευρύ φάσμα

Μικρές ποσότητες στρες είναι φυσιολογικές και κάνουν καλό στο σκύλο. Μια συνεδρία παιχνιδιού, για παράδειγμα, θα προκαλέσει ένα είδος στρες.Ωστόσο, η συμπεριφορά ενός υπερβολικά αγχωμένου σκύλου θα αποκλίνει από εκείνη ενός ικανοποιημένου σκύλου. Τις περισσότερες φορές, οι αγχωμένοι σκύλοι λαχανιάζουν συχνά- φαίνεται να έχουν δυσκολία να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν, ειδικά σε νέες καταστάσεις- και ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, οι αγχωμένοι σκύλοι μπορεί να φωνάζουν, να αποφεύγουν τους ξένους, να δυσκολεύονται να ξεκουραστούν ή να εμφανίζουν διάφορα επίπεδα αντιδραστικότητας και επιθετικότητας.

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να επιδεικνύουν χαρούμενη, ικανοποιημένη συμπεριφορά στις περισσότερες καταστάσεις, αλλά αγχώδη συμπεριφορά μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Άλλοι σκύλοι επιδεικνύουν κάποιο επίπεδο άγχους ανεξάρτητα από το περιβάλλον τους.

Οι δίαιτες και τα συμπληρώματα μπορούν ομοίως να χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση ή μπορούν να χρησιμοποιούνται τακτικά για να βοηθήσουν στη διαχείριση της συνολικής εγκεφαλικής υγείας και της συναισθηματικής ευεξίας του σκύλου.

Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου

Η υγεία του εγκεφάλου αρχίζει πολύ πριν εκδηλωθεί το άγχος, ακόμη και πριν από τη γέννηση. Κατά τη στιγμή της σύλληψης, η διατροφή της μητέρας θα επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου του εμβρύου.

Μετά τη γέννηση, η δομική ανάπτυξη του εγκεφάλου, η νόηση και οι φυσιολογικές αντιδράσεις στο περιβάλλον εξαρτώνται από την πρόσβαση σε κατάλληλα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το κύτταρο των θηλαστικών, αλλά επηρεάζουν επίσης τη λειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Αυτός ο άξονας είναι υπεύθυνος για την επιτυχή και κατάλληλη αντίδραση ενός ζώου στους στρεσογόνους παράγοντες.3 Πολύ μικρή αντίδραση του άξονα HPA και το ζώο δεν μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα- πολύ μεγάλη αντίδραση του άξονα HPA και η αντίδραση του ζώου είναι υπερβολική.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι οργανικά μόρια που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δομική ανάπτυξη. Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Η γενετική δομή του ζώου παρέχει τον προγραμματισμό που απαιτείται για να συνδεθούν και να σχηματιστούν τα αμινοξέα σε πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση των δομών του σώματος και του εγκεφάλου.

Λίπη

Τα λίπη είναι ζωτικής σημασίας για τη μυελίνωση του νωτιαίου μυελού. Η μυελίνωση είναι η αναπτυξιακή διαδικασία κατά την οποία κάθε νευρώνας επικαλύπτεται από μια λιπαρή δομή, που ονομάζεται μυελίνη.3 Αυτή η δομή είναι που επιτρέπει στο νευρικό σύστημα να επικοινωνεί αποτελεσματικά και γρήγορα με το υπόλοιπο σώμα. Στα υδρόβια είδη (που εκκολάπτονται ή γεννιούνται σε μη ανεπτυγμένη κατάσταση και απαιτούν φροντίδα και σίτιση από τους γονείς), όπως οι σκύλοι και οι γάτες, η μυελίνωση λαμβάνει χώρα μετά τη γέννηση, γι’ αυτό και τα υδρόβια ζώα δεν μπορούν να περπατήσουν μέχρι να φτάσουν στο μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης (περίπου 2 έως 3 εβδομάδων).

Συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου
Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Πέρα από το ρόλο του λίπους κατά την ανάπτυξη, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs) βοηθούν επίσης στη διαχείριση του άγχους. Τα EFAs είναι λίπη που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό- πρέπει να καταναλωθούν. Αποτελούνται από το λινολεϊκό οξύ (ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ) και το α-λινολεϊκό οξύ (ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ).5 Τα EFAs έχουν ποικίλους ρόλους μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της συμπεριφοράς και της φλεγμονής. Λόγω των επιδράσεών τους στην υγεία του εγκεφάλου και σε άλλα συστήματα του σώματος, τα συμπληρώματα διατροφής με EFAs χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν τους σκύλους που παρουσιάζουν άνοια ή άλλα σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας.

Πρωτεϊνικές ενώσεις
l-Τρυπτοφάνη

Ορισμένες πρωτεϊνούχες ενώσεις έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη μείωση, τη διαχείριση και σε κάποιο βαθμό στη θεραπεία του άγχους στα ζώα συντροφιάς. l-Τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που συνδέεται συνήθως με την κατανάλωση κρέατος γαλοπούλας. l-Τρυπτοφάνη παίζει ρόλο στη σύνθεση της σεροτονίνης.4

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη σταθεροποίηση της διάθεσης, τους κύκλους του ύπνου και τη λήψη αποφάσεων.3 Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής στον οποίο στοχεύουν κυρίως τα ψυχοτρόπα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών της συμπεριφοράς.4

5-υδροξυτρυπτοφάνη

Ένα άλλο προϊόν, η 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP), είναι ο ενδιάμεσος μεταβολίτης που παράγεται κατά τη σύνθεση της σεροτονίνης από την l-τρυπτοφάνη από τον οργανισμό.3 Έχει χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση του ύπνου, της κατάθλιψης, του άγχους, της επιθετικότητας, ακόμη και του πόνου.3 Οι μελέτες σε κυνόδοντα είναι περιορισμένες και ορισμένες έχουν υποδείξει το ενδεχόμενο τοξικότητας της 5-HTP σε περίπτωση υπερδοσολογίας. Μια αναδρομική μελέτη, που διεξήχθη από το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων Ζώων της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Σκληρότητας των Ζώων, εντόπισε 21 περιπτώσεις τυχαίας κατάποσης 5-HTP από σκύλους, εκ των οποίων 19 σκύλοι παρουσίασαν συμπτώματα και 3 πέθαναν.6

l-θεανίνη

Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στην 5-HTP είναι η l-θεανίνη. Αυτό το αμινοξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης και έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο τοξικότητας ή ανεπιθύμητων ενεργειών από την 5-HTP.6 Η l-θεανίνη βρίσκεται συχνότερα στο φυτό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis), το οποίο καταναλώνεται εδώ και πολύ καιρό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η l-θεανίνη δεσμεύει τους υποδοχείς του γλουταμινικού, που είναι ο κύριος διεγερτικός πομπός του εγκεφάλου.7 Καταλαμβάνοντας αυτούς τους υποδοχείς, η l-θεανίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερδιέγερσης και, ως εκ τούτου, του άγχους.7

α-Κασοζεπίνη

Ένα άλλο αξιοσημείωτο πεπτίδιο είναι η α-καζοζεπίνη, η οποία είναι ένα βιοενεργό πεπτίδιο που προέρχεται από μια καζεΐνη S1, μια πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το προϊόν αυτό μειώνει αποτελεσματικά το άγχος στις γάτες,8 αλλά τα αποτελέσματα κατά του άγχους στους σκύλους είναι συγκρίσιμα με εκείνα του φαρμακευτικού προϊόντος σελεγιλίνη.9 Η α-καζοζεπίνη είναι δομικά παρόμοια με το γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ένα αμινοξύ που λειτουργεί ως ανασταλτικός (ηρεμιστικός) νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.

Προβιοτικά

Πέρα από τα συνήθη θρεπτικά συστατικά, η κτηνιατρική έχει αρχίσει να εστιάζει στις επιδράσεις των προβιοτικών στο άγχος.

“Κολίτιδα του άγχους” είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την οξεία διάρροια που σχετίζεται με αγχωτικές καταστάσεις στα ζώα, όπως η επιβίβαση ή το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια μιας οξείας αντίδρασης στο στρες, ο οργανισμός παράγει παράγοντα απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης, ο οποίος μεσολαβεί στον άξονα HPA.

Ο παράγοντας απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης συνδέεται με υποδοχείς στο γαστρεντερικό (GI) σύστημα, οδηγώντας σε διάρροια. Το χρόνιο στρες και η ενεργοποίηση του άξονα HPA μπορεί να αυξήσουν τη διαπερατότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, καθιστώντας το ζώο πιο ευάλωτο σε ασθένειες και άλλες φλεγμονώδεις διεργασίες.1

Ο εγκέφαλος και ο γαστρεντερικός σωλήνας συνδέονται πολύ στενά. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, οι ερευνητές έχουν διερευνήσει τρόπους μείωσης των επιπτώσεων του στρες με την υποστήριξη του γαστρεντερικού σωλήνα. Ένα από τα πιο κοινά υποστηρικτικά προϊόντα είναι τα προβιοτικά.

Το προβιοτικό είναι ένα είδος συμπληρώματος που περιέχει στελέχη βακτηρίων που θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα.

Για χρόνια, ο Enterococcus faecium ήταν το συστατικό των προβιοτικών για σκύλους, αλλά ένα νέο είδος έχει πρόσφατα τεθεί υπό εξέταση: Bifidobacterium longum (BL999). Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2008, η κατανάλωση αυτών των βακτηρίων έδειξε ότι μειώνει τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος που σχετίζονται με το άγχος στους ανθρώπους: μια νεότερη μελέτη έδειξε ότι οι σκύλοι βιώνουν παρόμοια ανακούφιση. Η κτηνιατρική κοινότητα έχει έκτοτε αξιοποιήσει αυτή την έρευνα και άρχισε να διαθέτει στην αγορά νέους τύπους προβιοτικών για σκύλους και γάτες, κυρίως για τη μείωση των επιπτώσεων του άγχους.

Συμπέρασμα

Οι γνωστικές, συμπεριφορικές και συναισθηματικές παθολογίες των ζώων συντροφιάς συγκεντρώνουν την προσοχή της έρευνας και της κλινικής. Οι θεραπείες για το άγχος μπορεί να ποικίλλουν από κατάλληλες δίαιτες έως προβιοτικά και συμπληρώματα. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό- ευτυχώς, υπάρχουν πολλαπλές επιλογές που βοηθούν κάθε ασθενή να επιτύχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr