Πώς να προστατέψετε τα κατοικίδια από τα κουνούπια – Χρήσιμος οδηγός, κίνδυνοι και πληροφορίες

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Ορισμένα κουνούπια μεταδίδουν σοβαρές και συχνά θανατηφόρες ασθένειες στον άνθρωπο καθώς και σε σκύλους και γάτες.

Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν πολλές ασθένειες σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Ορισμένες από αυτές τις ασθένειες προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα, άλλες προκαλούν ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη και εξανθήματα. Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν και να μεταδώσουν πρωτόζωα, νηματώδεις και ιογενείς ασθένειες.

Κουνούπια και διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) σε σκύλους και γάτες

Η νόσος του σκουληκιού της καρδιάς είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο ιατρικό πρόβλημα που προκαλείται από το σκουλήκι Dirofilaria immitis. Η νόσος προσβάλει περισσότερο τους σκύλους, τους λύκους, τις αλεπούδες και τα αιλουροειδή.

Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της νόσου αυτής, με τα συμπτώματα ενός ζώου που έχει κολλήσει να είναι ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια βάρους. Ενώ μπορεί να προκληθεί ακόμη και αιφνίδιος θάνατος. Οι γάτες είναι συνήθως πιο ανθεκτικές στη νόσο των του σκουληκιού της καρδιάς, αλλά έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές όταν την αποκτήσουν. Ευτυχώς, μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας με μηνιαίες τοπικές ή από του στόματος προληπτικές θεραπείες, ώστε να μην αναπτύξουν ποτέ τη νόσο αυτή.

Προστατεύοντας τα σκυλιά και τις γάτες σας από τα κουνούπια

Λόγω της σοβαρής φύσης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, η προστασία των κατοικίδιων ζώων μας είναι σημαντική.

Η νόσος του σκουληκιού της καρδιάς είναι η πιο κοινή ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια στα κατοικίδια ζώα. Εξαιτίας αυτού, οι κτηνίατροι συνιστούν προληπτική θεραπεία όλο το χρόνο για όλους τους σκύλους και τις γάτες. Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης της νόσου μειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν μηδενίζεται ποτέ.

Τα πιο συνηθισμένα προληπτικά φάρμακα για τον καρδιοσκώληκα περιλαμβάνουν:

 • Η πρόληψη του καρδιοσκώληκα λειτουργεί αναδρομικά. Αυτό σημαίνει ότι τα τσιμπήματα κουνουπιών και οι ανώριμες προνύμφες πρέπει να μολύνουν ένα σκύλο ή μια γάτα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι μηνιαίες προφυλακτικές θεραπείες σκοτώνουν αυτές τις προνύμφες πριν εξελιχθούν σε ενήλικες που προκαλούν ασθένειες.
 • Παρόλο που τα προληπτικά μέτρα κατά του σκουληκιού της καρδιάς είναι απαραίτητα για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, είναι επίσης σημαντικοί οι τρόποι μείωσης του αριθμού των κουνουπιών στο περιβάλλον. Η μείωση του αριθμού των κουνουπιών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εξάπλωσης άλλων ασθενειών σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, καθώς και στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας που προκαλούν οι επιθέσεις κουνουπιών.
 • Αλλάζετε συχνά το σιντριβάνι του σκύλου σας και αποστραγγίζετε τις περιοχές όπου συσσωρεύεται νερό. Αυτό είναι ένα απλό και αποτελεσματικό πρώτο βήμα για την απαλλαγή από τα κουνούπια.

 • Το να κρατάτε κλειστές τις σήτες και τις πόρτες είναι επίσης αποτελεσματικό στην αποτροπή της εισόδου των κουνουπιών.
 • Κρατήστε τους κήπους ελεύθερους από ψηλά ζιζάνια και γρασίδι και απομακρύνετε τα ελαστικά και τα απορρίμματα.
 • Τα πουλιά, οι νυχτερίδες και οι λιβελούλες βοηθούν τη Μητέρα Φύση να απαλλαγεί από τα κουνούπια. Βεβαιωθείτε ότι στον κήπο σας υπάρχουν αρπακτικά που τρώνε κουνούπια.
 • Επιπλέον, στις πισίνες και σε άλλα στάσιμα ύδατα μπορούν να προστεθούν χημικές ουσίες που περιέχουν ρυθμιστές ανάπτυξης εντόμων. Αυτές είναι συνήθως ασφαλείς για τα θηλαστικά. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία για να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν που είναι ασφαλές για την οικογένεια και τα κατοικίδια ζώα σας.
 • Ορισμένα φυτά μπορεί να απωθούν με φυσικό τρόπο τα κουνούπια, αν και αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρωταρχικός αποτρεπτικός παράγοντας. Συνήθως, το έλαιο του φυτού και όχι το ίδιο το φυτό είναι αυτό που απωθεί τα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών. Ως εκ τούτου, τα φύλλα πρέπει να συνθλίβονται για μέγιστη αποτελεσματικότητα – η απλή φύτευσή τους στον κήπο δεν θα λειτουργήσει το ίδιο. Ορισμένα φυτά που μπορείτε να εξετάσετε για το σκοπό αυτό είναι η σιτρονέλα, η λεβάντα, το γατόχορτο, η μέντα, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο και ο κατιφές.

 • Ορισμένα είδη, όπως το allium, η λεβάντα ή τα είδη σιτρονέλας, μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις σε σκύλους και γάτες, για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ορισμένα φυτά.
 • Υπάρχουν επίσης απωθητικά κουνουπιών για σκύλους που έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σκοτώνουν επίσης ψύλλους και τσιμπούρια. Όμως αυτά τα προϊόντα περιέχουν περμεθρίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές για τις γάτες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που επισημαίνονται και είναι εγκεκριμένα για το κατάλληλο είδος.

Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για τα κατοικίδια

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που διατίθενται για την απώθηση των κουνουπιών πάνω και γύρω από τα κατοικίδια ζώα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες και βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για το είδος του ζώου. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια του αντικουνουπικού, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα που δεν κυκλοφορούν από το φαρμακείο για κατοικίδια ζώα, καθώς ενδέχεται να μην είναι ασφαλή για χρήση με άλλα μηνιαία προληπτικά προϊόντα κατά των ψύλλων και των κροτώνων. Τα προφυλακτικά σπρέι μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα εγκεκριμένα κτηνιατρικά προϊόντα καταπολέμησης παρασίτων. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά προϊόντα που περιέχουν DEET, το οποίο είναι ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα είναι ευαίσθητα στο DEET και τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε κατοικίδια ζώα χωρίς τη συγκεκριμένη οδηγία του κτηνιάτρου.

Φυσική προστασία από κουνούπια για τα σκυλιά και τις γάτες σας

 • Τα απωθητικά κουνουπιών προσελκύουν και παγιδεύουν τα κουνούπια με ελκυστικά αρώματα.
 • Οι εξωτερικοί ψεκασμοί μπορούν να αναστείλουν τη δραστηριότητα των κουνουπιών για αρκετές εβδομάδες. Οι ψεκασμοί εξωτερικού χώρου μπορούν να αναστείλουν τη δραστηριότητα των κουνουπιών για αρκετές εβδομάδες.
 • Τα αιθέρια έλαια και τα σπρέι εσπεριδοειδών μπορούν να απωθήσουν τα κουνούπια, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κοντά σε σκύλους ή γάτες. Αυτά τα έλαια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος εάν εισπνευστούν και πεπτικές επιπλοκές εάν καταποθούν.
 • Τα προϊόντα σιτρονέλας είναι γνωστό ότι απωθούν τα κουνούπια. Ωστόσο, η κατάποση της σιτρονέλλας μπορεί να είναι επιβλαβής για τους σκύλους και τις γάτες, οπότε θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί.

Τι πρέπει να κάνετε αν τσιμπήσουν κουνούπια το κατοικίδιο σα

Παρά τις προσπάθειές μας, κάποια ενοχλητικά κουνούπια μπορεί να τσιμπήσουν τα κατοικίδιά μας, αφήνοντας πρησμένα, φλεγμονώδη και επώδυνα σημάδια.

Εάν συμβεί αυτό, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για αντιισταμινικά από το στόμα για να ανακουφίσετε τον κνησμό του κατοικίδιου ζώου σας. Μην τα χρησιμοποιείτε χωρίς την έγκριση του γιατρού, ειδικά αυτά που περιέχουν στεροειδή, όπως η κορτιζόνη, καθώς μπορεί να εμφανιστούν άλλες παρενέργειες.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας σταματήσει να τρώει, γίνει ληθαργικό, κάνει εμετό ή έχει διάρροια ή έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα κουνουπιού, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Το κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να ελέγχεται ετησίως για καρδιακές παθήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top