Πόσα κόκκαλα μπορεί να φάει ο σκύλος μου; Κίνδυνοι και οφέλη για την υγεία, Τι να προσέξετε, Χρήσιμος οδηγός

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Μπορεί να γνωρίζετε ή να έχετε ακούσει ότι τα σκυλιά λατρεύουν τα κόκαλα. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι τα οστά είναι επικίνδυνα για τους σκύλους. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αντιφατικές όσον αφορά τα οφέλη και τους κινδύνους των οστών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους. Η διατροφή των σκύλων με κόκαλα δεν είναι πραγματικά επικίνδυνη αν είστε ενημερωμένοι και ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Είναι καλή ιδέα να ενημερώνεστε και να ρωτάτε τον κτηνίατρό σας για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια πριν εισαγάγετε οποιαδήποτε νέα τροφή ή μάσημα στο σκύλο σας.

Είναι τα κόκαλα ασφαλή για τους σκύλους;

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες που θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα κόκαλα. Θα είστε σε θέση να καταλάβετε ποια κόκαλα είναι καλά για το σκύλο σας και ποια πρέπει να αποφύγετε. Αποφύγετε τα βρασμένα κόκαλα. Τα μαγειρεμένα κόκαλα, όπως τα υπολείμματα από τα κουτιά φαγητού, δεν είναι ασφαλή για τους σκύλους.

Σπάνε εύκολα και μπορεί να τραυματίσουν τον σκύλο σας. Η διατροφή με μαγειρεμένα οστά μπορεί να οδηγήσει σε

– Σπασμένα δόντια

– Τραυματισμούς στη γλώσσα και το στόμα

– Κομμάτια οστού που σφηνώνονται στην κάτω γνάθο – Απόφραξη του πεπτικού σωλήνα ή του οισοφάγου – δυσκοιλιότητα – Ορθική αιμορραγία

– Περιτονίτιδα (βακτηριακή λοίμωξη στην κοιλιά).

Είναι ασφαλή τα έτοιμα οστά του εμπορίου;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί και αναφέρει ότι τα έτοιμα οστά του εμπορίου είναι επεξεργασμένα. Διαφέρουν από τα οστά που πωλούνται από κρεοπωλεία και ενέχουν παρόμοιους κινδύνους ή μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια στο σκύλο σας. Πράγματι, το 2015, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έλαβε αρκετές αναφορές ασθενειών ως αποτέλεσμα της σίτισης σκύλων με οστά του εμπορίου. Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα οστά στεγνώνουν τα οστά καπνίζοντας ή ψήνοντάς τα. Προσθέτουν επίσης συντηρητικά, αρωματικά και καρυκεύματα για να τα διατηρήσουν.

Τα σκυλιά που καταναλώνουν έτοιμα κόκκαλα μπορεί να υποφέρουν από:

• Πνιγμό
• Τραυματισμούς στο στόμα ή τις αμυγδαλές
• Γαστρεντερική απόφραξη
• Εμετό
• Διάρροια
• Πρωκτική αιμορραγία
• Θάνατο

Το ακατέργαστο δέρμα είναι ασφαλές για τον σκύλο;

Το μάσημα των ειδικών παρασκευών από ακατέργαστο δέρμα προσφέρετε συνήθως σαν λιχουδιά στους σκύλους.
Η διαδικασία παρασκευής αυτών των δερμάτινων οστών μπορεί να εμπεριέχει χρήση τοξικών χημικών ουσιών και να οδηγήσει σε μόλυνση από Salmonella ή E. coli.
Επίσης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πέψης ή και απόφραξη.
Επιπλέον μερικά μπορεί να περιέχουν ζελατίνη, τεχνητά γλυκαντικά και άλλα συντηρητικά που μπορεί να είναι τοξικά ή να προκαλέσουν καρκίνο. Για αυτούς του λόγους καλό θα ήταν να αποφεύγετε να δίνετε στον σκύλο σας δερμάτινα οστά.

Τι κόκκαλα να δώσετε στον σκύλο σας

Τα περισσότερα ωμά οστά, που δεν έχουν μαγειρευτεί, είναι βρώσιμα για τους σκύλους.
Το κόκκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή βόειο κρέας είναι αρκετά μαλακά και εύκολο να τα μασήσουν, να τα φάνε και να τα αφομοιώσουν οι σκύλοι.
Ορισμένα οστά, που αποκαλούνται οστά διασκέδασης, δεν είναι κατάλληλα για σίτιση αλλά για μάσημα.
Αυτά τα οστά μπορεί να είναι μεγάλα οστά μηρού ή ισχίου βίσωμα ή βοδινά που τα γεμίζουνμε μυελό. Αυτά τα οστά μπορεί να έχουν χόνδρο, ιστό ή κρέας. Μπορείτε να αναζητήσετε τέτοια οστά στο κρεοπωλείο.
Τα οστά με μυελό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για αυτό είναι καλό να βεβαιωθείτε πως έχετε προσαρμόσει την διατροφή του σκύλου σας έτσι ώστε να μπορεί να καταναλώσει και οστά εκτός των άλλων. Χρειάζεται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Με ωμά οστά και κρέας υπάρχει ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης. Για να μειώσετε αυτό τον κίνδυνο χρειάζεται να ακολουθήσετε σωστό χειρισμό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για τον σωστό χειρισμό και αποθήκευση των ωμών οστών.
Καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες ασφαλείας που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Γενικές οδηγίες ασφαλείας

Εάν θέλετε να δώσετε στο σκυλί σας ένα κόκαλο ειτε για μάσημα είτε για φαγητό ακολουθείστε τις οδηγίες ασφαλείας:
• Μην δίνετε οστά με μυελό σε σκύλους που πάσχουν από παγκρεατίτιδα. Ο μυελός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή διάρροια.
• Επιβλέψτε το μάσημα. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να μασάει μόνος του το κόκκαλο καθώς διατρέχει κίνδυνο πνιγμού ή τραυματισμού από το απρόσεκτο ή δυνατό ροκάνισμα.
• Πετάξτε τα σπασμένα κόκκαλα. Εάν ο σκύλος μασάει πολύ το κόκκαλα θα δημιουργηθούν θραύσματα. Τα μικρά κομμάτια μπορεί να γίνουν αιτία πνιγμού.
• Αφήστε το σκυλί σας να μασάει μόνο για δέκα έως 15 λεπτά κάθε φορά. Αυτό μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού.
• Φυλάξτε στο ψυγείο τα κόκκαλα. Εάν δεν τα φάει πετάξτε τα μετά από 3 ή 4 μέρες. Αυτό μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης.
Μην δίνετε οστά σε σκύλο που έχει υποστεί κάποια οδοντική επεξεργασία. Αυτά τα σκυλιά διατρέχουν κίνδυνο να σπάσουν τα δόντια τους ή να πάθουν άλλα οδοντικά προβλήματα.
• Ορισμένοι σκύλοι προτιμούν να κόβουν το κόκκαλο στην μέση και να καταπίνουν ολόκληρα κομμάτια. Μην δίνετε κόκκαλα σε σκύλους που ακολουθούν αυτή την τακτική.
• Δώστε τα κόκαλα του σκύλου σας που είναι μεγαλύτερα από το μήκος του ρύγχους τους. Αυτό θα καταστήσει αδύνατο να καταπιούν .
• Μην προσφέρετε στον σκύλο σας κόκκαλα ή κρέας χοιρινού. Είναι πιο πιθανό να θρυμματιστούν.
• Μην ταΐζετε κόκκαλα σε σκύλους που μπορεί να τα καταπιούν ολόκληρα. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος τους σκύλου σας. ένας μεγαλόσωμος σκύλος είναι πιθανό να καταπιεί ολόκληρο ένα μικρό κόκκαλο κοτόπουλου.

Τα οφέλη των κοκάλων για την υγεία των σκύλων

  • Το μάσημα είναι μια σημαντική και φυσική συμπεριφορά για τους σκύλους.
  • Τα αγορασμένα “διασκεδαστικά” κόκαλα είναι ιδανικά για την υγεία των δοντιών και λειτουργούν σαν οδοντικό νήμα. Τα σκληρά κόκαλα καθαρίζουν τα δόντια και βοηθούν στην πρόληψη των παθήσεων των ούλων.
  • Το μάσημα διεγείρει επίσης την έκκριση ενζύμων στο σάλιο, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας.
  • Τα σκυλιά με κόκαλα για μάσημα είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν να γλείφουν και να ξύνουν τα πόδια τους.
  • Τα ωμά οστά αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων.

Παρέχουν τα ακόλουθα οφέλη στο πεπτικό σύστημα

– Ενισχύουν τους μυς του στομάχου
– Βοηθούν στην ενίσχυση των κοιλιακών μυών
– Προάγουν τις υγιείς κινήσεις του εντέρου
– Προλαμβάνουν τα προβλήματα του πρωκτικού αδένα
– Το μάσημα των οστών έχει σωματικά αλλά και ψυχικά οφέλη. Μπορεί να μειώσει το άγχος, το οποίο συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις.

Αξίζει να δώσετε στο σκύλο σας ένα κόκαλο;

Οι κτηνίατροι διχάζονται σχετικά με το αν τα οφέλη ή οι κίνδυνοι από τη σίτιση με κόκαλα είναι μεγαλύτεροι. Τελικά, είναι επιλογή του ιδιοκτήτη.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να συνθλίβετε το κόκαλο και να το πασπαλίζετε στην τροφή του σκύλου. Αυτό μπορεί να προσφέρει εμπλουτισμό της διατροφής του σκύλου με μεταλλικά στοιχεία χωρίς τον κίνδυνο πνιγμού ή άλλων επιπλοκών. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση χάνονται τα οφέλη της μάσησης.
Θα ήταν συνετό να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν πάρετε την τελική απόφαση.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top