Ποσοστό θνησιμότητας 50%: Τι είναι ο τύφος; Αιτίες, διάγνωση και θεραπεία, Πως θα σώσετε τον σκύλο και εσάς

τύφος

Ο τύφος εμφανίζεται κυρίως σε αγροτικές περιοχές όπου τα έντομα και τα παράσιτα είναι κοινά, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε καταφύγια ζώων και σε αγροκτήματα με κακές συνθήκες υγιεινής. Ωστόσο, ο τύφος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Τι είναι ο τύφος και πώς μεταδίδεται;

Ο τύφος είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Rickettsia και μπορεί να μολύνει τόσο τους σκύλους όσο και τους ανθρώπους. Η μόλυνση μεταδίδεται μέσω ψύλλων, κροτώνων και ψειρών. Οι φορείς μολύνονται αφήνοντας περιττώματα στο δέρμα του ζώου. Οι σκουλήκια τρέφονται με το αίμα των σκύλων και μεταδίδουν τα βακτήρια του τυφοειδούς μέσω της άμεσης επαφής με ανοιχτές πληγές και γρατζουνιές.

τύφος

Κίνδυνος για τους ανθρώπους

Ο άνθρωπος είναι πιθανό να μολυνθεί από τύφο ακόμα και εάν δεν «αγκιστρωθεί» πάνω τους ένα μολυσμένο παράσιτο.
Το χάιδεμα ενός μολυσμένου σκύλου από παθογόνα έντομα μεταφέρει τα περιττώματα και τα βακτήρια στα χέρια σας. Από τα χέρια είναι πολύ εύκολο να μεταφέρεται το μικρόβιο στον οργανισμό σας.

Πως;

• Με το ξύσιμο του δέρματός σας
• Με το ξύσιμο της μύτης
• Με την άμεση επαφή του χεριού στα μάτια

Οποιαδήποτε επαφή μπορεί να σας μολύνει. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού χαϊδέψετε ένα σκύλο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει και τα παιδιά και ότι και εκείνα θα πλύνουν καλά τα χέρια τους. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, εάν έρθετε σε επαφή με ένα ζώο που φαίνεται άρρωστο, θα χρειαστεί να αλλάξετε και τα ρούχα και τα υποδήματά σας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι κοινά με την νόσο του Καρέ, εκδηλώνεται δηλαδή με συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας:

•Διάρροια, συνήθως αιμορραγική
•Εμετό
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος είναι:
•Δύσοσμη αναπνοή
•Σκούρα όψη των λευκών και ροζ μεμβρανών του ματιού – μετατρέπονται σε καφέ-κόκκινο χρώμα
•Ρίγη – κούνημα του σώματος
•Βρίσκεται σε ξαπλωμένος ή σε καθιστή θέση τον περισσότερο χρόνο

Ο τύφος επηρεάζει κυρίως τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα νεαρότερα σκυλιά και τα κουτάβια συνήθως είναι φορείς και πιο επιρρεπείς στην εξάπλωση την ασθένειας.

Αντιμετώπιση

Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να εκτιμήσει την κατάσταση καθώς ενδεχομένως να είναι τύφος. Δυστυχώς το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά μεγάλο, περίπου 50%. Μερικά σκυλιά πεθαίνουν εντός του πρώτου εικοσιτετράωρου από την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών συμπτωμάτων. Τα σκυλιά που νοσούν από τύφο δυσκολεύονται να διατηρήσουν την τροφή και το νερό, οπότε ο κτηνίατρος θα προσπαθήσει να κρατήσει το σκυλάκι ενυδατωμένο, δηλαδή θα του χορηγήσει ενδοφλεβίως υγρά εξισορροπώντας τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό του σκύλου.
Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα χορηγούνται επίσης ενδοφλεβίως.
Δεν υπάρχει θεραπεία που να απομακρύνει και να εξαλείφει πλήρως τον ιό αλλά υποστηρικτική αγωγή. Η πρόληψη στην περίπτωση του τύφου είναι πολύ σημαντική.

δάκρυα και σκύλος

Πρόληψη

Η πρόληψη περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού, προσοχή και σωστή πρόληψη για τα κουτάβια, καθώς και πρόληψη με κολάρα για τα τσιμπούρια και τους ψύλλους. Τα περιλαίμια εμποδίζουν τα παράσιτα να “φωλιάσουν” στο δέρμα του ζώου.
Τα τρωκτικά και τα ρακούν είναι σημαντικοί φορείς εξάπλωσης παρασίτων και εντόμων. Η επαφή με άγρια ζώα πρέπει να αποφεύγεται και να περιορίζεται στο ελάχιστο. Ειδικότερα, οι πεσμένοι ξηροί καρποί, τα απορρίμματα και η τροφή των σκύλων αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα τρωκτικά. Αυτά θα προσελκύσουν ανεπιθύμητους επισκέπτες που αποτελούν φορείς παρασίτων. Αυτοί οι επισκέπτες είναι πιθανό να μεταφέρουν και να μεταδώσουν ψύλλους στο σκύλο σας.
Η πρόληψη απαιτεί συχνό έλεγχο του ζώου. Μετά από μια βόλτα ή πεζοπορία, ελέγξτε το τρίχωμα, την ουρά και τα πόδια για παράσιτα.

Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις ασθένειες που μπορούν να προσβληθούν οι τετράποδοι φίλοι μας. Εάν έχετε σκύλο, βεβαιωθείτε ότι το καταφύγιο ή το κυνοκομείο σέβεται και εφαρμόζει όλους τους κανόνες υγιεινής. Εάν παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική συμβουλή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr