Προστατέψτε τον σκύλο σας από το κρύο: Αντοχή και φυλές, Κίνδυνοι και υποθερμία, Τι να κάνετε, Χρήσιμος οδηγός προστασίας

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Κάνει πολύ κρύο για να μείνει ο σκύλος σας έξω; Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αναρωτιέται πότε κάνει πολύ κρύο ή πολύ ζέστη για να μείνει ο σκύλος του έξω. Αυτές οι ερωτήσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, καθώς δεν θέλετε ο σκύλος σας να τρέμει ή να παθαίνει κρυοπαγήματα από το κρύο. Σίγουρα θέλετε ο σκύλος σας να είναι ευτυχισμένος, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, και η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία του.
Πριν αποφασίσετε ότι κάνει πολύ κρύο για βόλτα, πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο κρύο κάνει ο σκύλος σας, πόσο καλά ανέχεται το κρύο και τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας ζει έξω.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός

Ακριβώς όπως ορισμένα σκυλιά δεν μπορούν να ανεχθούν τις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι και ορισμένα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σκύλου σας να διατηρείται ζεστός, όπως η ηλικία, το βάρος, το χρώμα του τριχώματος και ο τύπος του τριχώματος. Αυτό σημαίνει ότι τα νεαρά, καλοταϊσμένα, σκουρόχρωμα σκυλιά μπορεί να αντέχουν καλύτερα τις αντίξοες συνθήκες και να είναι πιο προσαρμοστικά. Αντίθετα, τα ηλικιωμένα, αδύνατα σκυλιά με κοντό ξανθό τρίχωμα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν το κρύο.
Φυσικά, τα σκυλιά έχουν τις δικές τους ατομικές διαφορές, οπότε μην υποθέτετε ότι αν ο σκύλος του γείτονά σας είναι ανεκτικός και χαρούμενος στο κρύο, θα είναι και ο δικός σας σκύλος.
Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι είναι ευτυχισμένοι εφόσον δεν πέφτει κάτω από τους 7°C (45°F). Σε αυτό το σημείο μπορεί να κρυώσουν και να αρχίσουν να αναζητούν ένα ζεστό χειμερινό καταφύγιο ή κυνοκομείο. Μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 0°C, τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα μικρά σκυλιά και τα σκυλιά με προϋπάρχουσες ασθένειες θα πρέπει να μένουν σε εσωτερικούς χώρους- σε θερμοκρασίες κάτω από 6°C τα σκυλιά οποιασδήποτε φυλής, ηλικίας και κατάστασης δεν θα πρέπει να αφήνονται έξω για περισσότερο από λίγα λεπτά κάθε φορά, καθώς ο κίνδυνος κρυοπαγήματος και κρυοπαγήματος είναι πολύ υψηλός.

Ο κρύος καιρός δεν είναι πάντα ίδιος

Όταν αποφασίζετε αν πρέπει ή όχι να βγάλετε το σκύλο σας έξω, κοιτάξτε πέρα από το θερμόμετρο και τις ενδείξεις του. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη το ψύχος του ανέμου, τη βροχόπτωση (συμπεριλαμβανομένης της ομίχλης και της υγρασίας) και το αν έχει ηλιοφάνεια ή συννεφιά. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να κάνουν μια κρύα μέρα ακόμα πιο κρύα και να μειώσουν σημαντικά την ικανότητα του σκύλου σας να ζεσταθεί.
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο ενέργειας του σκύλου σας. Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ δραστήριος και τρέχει γύρω-γύρω, ακόμη και όταν δεν κοιτάτε, το αίμα του θα πρέπει να είναι ζεστό και να ρέει έντονα, σε αντίθεση με έναν σκύλο που στέκεται σε ένα μέρος.

Τα σκυλιά μοιάζουν πολύ στον άνθρωπο σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην σταδιακή προσαρμογή στο κρύο και την έντονη, απότομη έκθεση χωρίς προετοιμασία. Για παράδειγμα πρόγονοι του Samoyed έζησαν στην Σιβηρία, επομένως θα έπρεπε να αντέχει στις ψυχρές θερμοκρασίες. Όμως εάν έζησε όλη του ζωή στην μεσογειακή θερμοκρασία ίσως να μην μπορεί να αντέξει το αλπικό κρύο.

Παροχές και ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Τα σκυλάκια που έχουν εξωτερικά σπίτια, κρεβάτια και κουβέρτες βιώνουν αλλιώς το κρύο και είναι ευκολότερο για αυτά να το αντιμετωπίσουν. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή, μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο σας έξω μόνο μέχρι το θερμόμετρο να δείχνει 4ο Κελσίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να του προσφέρετε ένα ζεστό καταφύγιο που θα είναι άνετος και ζεστός. Ακόμα και ένα το σκυλόσπιτό του δεν μετακινείται μπορείτε να το αφήσετε να μπει στο γκαράζ με μια πετσέτα και ένα μαξιλάρι ή σε έναν ελεγχόμενο μέρος του σπιτιού σας. Ο, τι άλλο θα φανεί πολυτέλεια στον σκυλάκο σας σε σύγκριση με το κρυο.

Τούτου λεχθέντος, θα παραλείψαμε να μην σας προειδοποιήσουμε ότι οι ανέσεις που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους τείνουν να προσελκύουν επισκέπτες χωρίς σκύλους. Όταν είναι κρύο έξω, τα άγρια ζώα μπορούν να ενθαρρυνθούν στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο. Είναι πιθανό λοιπόν μέσα στο σπιτάκι του σκύλου σας να εισβάλλουν τρωκτικά, γάτες ή άλλα αδέσποτα σκυλάκια.

Τι είναι έκτακτη ανάγκη;

Ακόμα και εάν παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα μπορούν να συμβούν και ατυχήματα. Εδώ είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της υποθερμίας στους σκύλους:
• Συχνή ρίγη
• Αδυναμία και αδιαφορία
• Αποπροσανατολισμός ή έλλειψη εγρήγορσης
• Αργή, ρηχή αναπνοή
• Αργός ή σχεδόν ακουστικός καρδιακός παλμός
• Κρυοπαγήματα στα αυτιά, τη μύτη, το όσχεο (σε μη στειρωμένα αρσενικά), τα πέλματα των ποδιών ή την άκρη της ουράς

Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να παρέχετε είναι να τυλίξετε τον σκύλο σας με ζεστές κουβέρτες και πετσέτες για να αυξήσετε την θερμοκρασία του σώματός του. Η φυσιολογική θερμοκρασία σε σκύλους είναι 38.3 – 38.8ο Κελσίου. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο, η θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος πέσει κάτω από τους 36.6ο Κελσίου χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική βοήθεια και θεραπεία.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας όταν ο σκύλος θα αισθανθεί καλύτερα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει κάποια μόνιμη ζημιά.

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός: ορισμένα σκυλιά αγαπούν το κρύο, ενώ άλλα προτιμούν να περνούν τον κρύο χειμώνα σε εσωτερικούς χώρους, τυλιγμένα σε ζεστές κουβέρτες. Έτσι, κάθε σκύλος έχει διαφορετική προσωπικότητα και πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Να θυμάστε ότι ο σκύλος σας βασίζεται σε εμάς, εμείς γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα και θα τον βοηθήσουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Αν ο καιρός είναι πολύ κρύος, βάλτε το σκύλο σας μέσα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top