Στείρωση σκύλου: Η λύση στα αδέσποτα, Οφέλη για την υγεία, Πότε γίνεται και κόστος – Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

στείρωση σκύλου

Για χρόνια οι ιδιοκτήτες δίσταζαν να στειρώσουν τους σκύλους τους. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι μειονεκτήματα στη στείρωση.

Τι είναι η στείρωση;

Η στείρωση είναι η αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων σε αρσενικούς και θηλυκούς σκύλους. Στα αγγλικά, συναντάμε δύο λέξεις: στειρώσεις θηλυκών σκύλων και στείρωση αρσενικών σκύλων.
Και οι δύο επεμβάσεις πραγματοποιούνται υπό αναισθησία. Ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, την κατάσταση της υγείας και την αντίδραση στην αναισθησία, ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθεί τον σκύλο για αρκετές ώρες έως μερικές ημέρες μετά την επέμβαση στειρώσεως.

στείρωση σκύλου

Λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι πρέπει να στειρωθούν

Υπάρχουν πολλά απτά οφέλη από τη στείρωση, όπως η καλύτερη υγεία, η μείωση της ανεπιθύμητης επιθετικής συμπεριφοράς και η πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων.

Στείρωση σκύλου και Υγεία

Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας να ζήσει μια πιο υγιή και μεγαλύτερη ζωή. Η στείρωση μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει ορισμένα προβλήματα υγείας που είναι δύσκολο και δαπανηρό να αντιμετωπιστούν. Στους αρσενικούς, η στείρωση μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο των όρχεων και τη νόσο του προστάτη. Στα θηλυκά, ο ευνουχισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων της μήτρας και των όγκων του μαστού.

Στείρωση σκύλου: Προβλήματα συμπεριφοράς

Ο ευνουχισμός μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, τα προβλήματα επιθετικότητας στους αρσενικούς σκύλους μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη στείρωση. Τα αρσενικά είναι λιγότερο πιθανό να αδέσποτα ή να προσπαθήσουν να φύγουν από το σπίτι, γεγονός που αποτρέπει τα τροχαία ατυχήματα και τους πιθανούς καβγάδες με άλλα αρσενικά.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά θα έχουν λιγότερα σημεία για ούρηση, ώστε να σημαδέψουν και να δείξουν ότι αυτό είναι το σημείο τους.
Η στείρωση βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για ζευγάρωμα. Τα στειρωμένα θηλυκά δεν θα ουρούν παντού αναζητώντας ένα αρσενικό. Τα ματωμένα ούρα κοντά στο σπίτι θα προσελκύσουν ανεπιθύμητα αρσενικά και θα προκαλέσουν νευρική συμπεριφορά στη σκύλα.Τα αρσενικά μπορούν επίσης να κάνουν σχεδόν τα πάντα για να βρουν ένα ταίρι, όπως να επινοούν τρόπους διαφυγής από το σπίτι ή να εισέρχονται σε μέρη όπου υπάρχουν θηλυκά που έχουν περίοδο.
Σημειώστε ότι η στείρωση των αρσενικών σκύλων δεν εγγυάται ότι θα εξαλειφθούν όλες οι προβληματικές συμπεριφορές. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα. Η χειρουργική επέμβαση ευνουχισμού μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά δεν απομακρύνει εντελώς την ορμόνη.
Ούτε ο ευνουχισμός εξαλείφει τις ήδη μαθημένες ή συνηθισμένες συμπεριφορές. Η επίδραση του ευνουχισμού στη συμπεριφορά του σκύλου σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χαρακτήρα, το ιστορικό και τη φυσιολογία του.

στείρωση σκύλου

Έλεγχος των ανεπιθύμητων κυήσεων

Η στείρωση είναι σημαντικός για να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων κυήσεων και να αποφευχθεί η εγκατάλειψη κουταβιών σε καταφύγια και στους δρόμους. Οι κοινότητες και τα καταφύγια ζώων επενδύουν σημαντικά στις στειρώσεις. Τα καταφύγια είναι υπερπλήρη με ζώα και ορισμένα καταφύγια έχουν προχωρήσει στην ευθανασία μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα εγκλεισμού. Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα σε σπίτια, κήπους και γειτονιές και μπορεί να είναι φορείς μικροβίων. Μπορούν επίσης να γίνουν επιθετικά.
Το κόστος της στείρωσης είναι μικρότερο από το κόστος της φροντίδας των κουταβιών και της γέννας. Είναι επίσης φθηνότερο από τη φροντίδα ενός άρρωστου σκύλου που δεν έχει στειρωθεί.

Πότε πρέπει να στειρωθεί ένα κατοικίδιο ζώο;

Για τους σκύλους, οι ιδιοκτήτες συνήθως στειρώνουν τα κουτάβια μεταξύ έξι και εννέα μηνών. Ωστόσο, κουτάβια ηλικίας μόλις οκτώ εβδομάδων μπορούν να στειρωθούν αν είναι υγιή. Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν επίσης να στειρωθούν, αλλά ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

στείρωση

Γάτες και στείρωση

Γενικά θεωρείται ασφαλές να στειρώνονται τα γατάκια σε ηλικία περίπου οκτώ εβδομάδων. Οι γάτες είναι καλύτερο να στειρώνονται πριν από την ηλικία των πέντε μηνών, αλλά και οι ενήλικες γάτες μπορούν να στειρωθούν.
Είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας αν έχετε κουτάβι ή ενήλικο σκύλο. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό και απαιτεί διαφορετικό σχέδιο θεραπείας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας για να καθορίσει τον πόνο, τον κίνδυνο μόλυνσης, τη θεραπεία, το κόστος και την κατάλληλη ηλικία για το κατοικίδιό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr