Βήχας σκύλου: Οι απλές αιτίες, οι μεγάλοι κίνδυνοι – Τι να κάνετε, Πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, Χρήσιμος οδηγός

βήχας σκύλου

Γιατί βήχει ο σκύλος μου;

Ο βήχας είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό ή παθολογία του αναπνευστικού συστήματος. Μερικές φορές τα σκυλιά βήχουν για φυσικά αίτια. Ωστόσο, ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι, αλλά δεν είναι πάντα, σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής υποκείμενης νόσου ή ιατρικής κατάστασης.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για το βήχα στους σκύλους. Το να βλέπετε το σκύλο σας να βήχει μπορεί να είναι ενοχλητικό, γι’ αυτό επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές και απαντήσεις.

Συμπτώματα

  • Ξηρός, επώδυνος βήχας που αυξάνεται με την άσκηση, τον ενθουσιασμό ή τον χαμηλό πυρετό.
  • Βήχας με πτύελα ή υγρό – ονομάζεται επίσης γεννητικός βήχας
  • Απώλεια βάρους
  • Απροθυμία να περπατήσει

Ο σκύλος μπορεί να φαίνεται ληθαργικός ή κουρασμένος – μια μη φυσιολογική κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον βήχα περιλαμβάνουν αιμορραγία στα μάτια και τη μύτη, ρινική καταρροή, μερικές φορές εμετό και κράμπες. Ανώμαλοι αναπνευστικοί ήχοι, όπως μυρωδιά ή φτέρνισμα προς τα πίσω. Οι βραχύτριχες φυλές, όπως τα παγκ και τα μπουλντόγκ, συχνά βήχουν ως απάντηση σε ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος.

βήχας σκύλου

Ο βήχας του σκύλου σας – συνήθεις αιτίες

Καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις και κληρονομικές ανωμαλίες. Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις. Το Cavalier King Charles Spaniel είναι γνωστό ότι είναι επιρρεπές σε μια καρδιακή πάθηση που ονομάζεται επίκτητη νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας, πράγμα που σημαίνει ότι αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και δεν εκδηλώνεται όταν ο σκύλος είναι νέος. Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Πνευμονία – Πνευμονοπάθεια

Εάν ο βήχας ακούγεται ή βγαίνει ως υγρός βήχας, μπορεί να έχει συσσωρευτεί υγρό στους πνεύμονες. Εάν η λοίμωξη είναι βακτηριακή, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για το σκύλο σας.

Βήχας του Kennel

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές αιτίες του βήχα του κυνοκομείου. Ονομάζεται επίσης λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα σκύλων. Αυτή η ασθένεια προκαλεί φλεγμονή της τραχείας και των βρόγχων στους ανώτερους αεραγωγούς του σκύλου. Αυτός ο βήχας μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς και παθογόνα. Μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με ένα εμβόλιο κατά του βήχα.

Χρόνια βρογχίτιδα, επίσης γνωστή ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Συσσώρευση πτυέλων στους βλεννογόνους των βρόγχων, με αποτέλεσμα ξηρό, χρόνιο, παρατεταμένο βήχα. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί η αιτία της φλεγμονής. Η κατάσταση αυτή είναι συχνή σε ορισμένες μικρές φυλές, όπως τα West Highland White Terrier και τα Cocker Spaniel.

Νόσος του καρέ

Ο επίμονος βήχας είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με αυτή την μόλυνση. Είναι μια εξαιρετικά μολυσματική μια σοβαρή ιογενής νόσος που επηρεάζει το γαστρεντερικό, αναπνευστικό και κεντρικό νευρικό σύστημα σε σκύλους. Αυτή η νόσος μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα εάν δεν προληφθεί με τους ετήσιους εμβολιασμούς.

Κατάποση ξένων αντικειμένων

Τα ξένα αντικείμενα μπορούν να φράξουν τους αεραγωγούς σε περίπτωση κατάποσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε κουτάβια και σκύλους που τους αρέσει να μασάνε παιχνίδια και κόκαλα.

Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα

Όλες οι ράτσες σκύλων μπορεί να είναι ευαίσθητες στις αλλεργίες. Οι αντιδράσεις στη γύρη, το γρασίδι και τα αποσμητικά χώρου είναι συχνές.

Καρκίνος

Ο καρκίνος που επηρεάζει τους πνεύμονες, είτε πρωτογενής είτε δευτερογενής, μπορεί να προκαλέσει βήχα στο σκύλο σας.

Πως μπορώ να προστατεύσω τον σκύλο μου από τον βήχα ρείθρων;

Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάσετε τον σκύλο σας κατά του βήχα των ρείθρων. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. συνήθως χορηγείτε με την μορφή ρινικού σπρευ το οποίο είναι κατάλληλο για κουτάβια άνω των δύο εβδομάδων.

Υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή που μπορεί να αποτελέσει μέρος του ετήσιου προγράμματος εμβολιασμού των σκύλων. Σε μερικά κυνοτροφεία τα σκυλιά λαμβάνουν το εμβόλιο πριν δοθούν σε οικογένειες για υιοθεσία. Αυτό θα πρέπει να γίνει 7- 10 μέρες πριν και ο κτηνίατρος να υπογράψει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

βήχας σκύλου

Πως ακούγεται ο βήχας ρείθρων;

Ο βήχας των ρείθρων που σχετίζεται με μολύνσεις μπορεί να ακούγεται ξηρός ή σαν να γαυγίζει, ίσως είναι αρκετά ενοχλητικός τόσο για εσάς όσο και για τον ίδιο τον σκύλο. Ο βήχας μπορεί να έχει υποχωρήσει αλλά ο σκύλος σας να ακούγεται σαν να προσπαθεί να καθαρίσει τον λαιμό τους από κάτι που έχει κολλήσει.

Πόσο διαρκεί βήχα ρείθρων;

Ο βήχας των ρείθρων μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες ή μερικές εβδομάδες.

Μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους;

Ναι θεωρητικά ο βήχας ρείθρων μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Είναι μια ζωονοσογόνος νόσος. Η μετάδοση από σκύλους σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνια και επηρεάζει κυρίως άτομα με κακό ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Εάν ο σκύλος μου έχει βήχα ρείθρων πρέπει να μείνει μακριά από τα άλλα σκυλιά;

Ναι πρέπει να τον κρατήσετε μακριά από τα άλλα σκυλιά. Ο βήχα των ρείθρων είναι πολύ μεταδοτικός. Η μετάδοση μπορεί να γίνει είτε μέσω άμεσης επαφής είτε αερομεταφερόμενα. Οπότε είναι καλύτερο να κρατάτε το κατοικίδιο ζώο σας μακριά από τα άλλα σκυλιά μέχρι να θεραπευτεί ο σκύλος.

Αποφύγετε να μοιράζετε τα μπολ φαγητού και νερού μεταξύ των σκύλων. Επίσης αποφύγετε τις πολυσύχναστες ώρες την ημέρα καθώς πολλά ύποπτα κρούσματα μπορεί να κάθονται στον χώρο αναμονής του κτηνιατρείου.

Αυτό γίνεται για να σταματήσει η μόλυνση να εξαπλώνεται σε άλλους σκύλους.

Ο σκύλος μου έχει βήχα, τι μπορώ να του δώσω;

Μερικές φορές ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει κάποιο κατασταλτικό βήχα. Όμως δεν συνίσταται η χρήση παρασκευασμάτων ή κατασταλτικών για τον ανθρώπινο βήχα στο σκύλο σας. Μην δώσετε κάτι στον σκύλο σας πριν συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ορισμένα παρασκευάσματα βήχα στον άνθρωπο περιέχουν συστατικά όπως ξυλιτόλη, καφεΐνη και ιβουπροφαίνη, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους. Ορισμένα παρασκευάσματα βήχα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα αντιισταμινών και αποσυμφορητικών που μπορεί επίσης να είναι ανασφαλή για το σκυλί σας.

Εύρεση της αιτίας του βήχα του σκύλου σας – γιατί ο σκύλος μου βήχει;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Ο κτηνίατρος θα σας δώσει ακριβής οδηγίες και θα προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαγνώσει τη κατάσταση.

Για την εύρεση της αιτίας ο κτηνίατρος θα:

  • Σας κάνει μερικές ερωτήσεις για να εκτιμήσει την κατάσταση
  • Θα ελέγξει τον σκύλο σας
  • Θα ρωτήσει πόσο καιρό βήχει και εάν έχετε παρατηρήσει άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, μειωμένη όρεξη και παραγωγικό βήχα
  • Θα ρωτήσει εάν ο σκύλος σας έχει διαγνωστεί με κάποια άλλη ασθένεια και εάν παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

«Ο σκύλος μου βήχει, τι μπορώ να του δώσω;» –  Αντιμετώπιση βήχα

Μετά την διάγνωση στόχος της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας του βήχα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά εάν ο βήχα οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Οι ιογενείς λοιμώξεις ακολουθούν μια φυσική πορεία αλλά μπορούν να δοθούν υποστηρικτικά και άλλα χρήσιμα μέτρα για την μείωση των συμπτωμάτων, όπως τροποποίηση άσκησης, ανάπαυση, ενθάρρυνση να τρώει και να πίνει τακτικά υγρά.

Η διατήρηση του σκύλου σας σε μια ήσυχη κατάσταση μακριά από ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων. Εάν ο βήχας του σκύλου είναι αιτία παρασιτικής λοίμωξης, από ένα σκουλήκι στους πνεύμονες, τότε μπορεί να του χορηγηθεί μια κατάλληλη θεραπεία για το σκουλήκι. Θα χρειαστεί τακτικός έλεγχος για να διαφυλαχτεί ότι η λοίμωξη έχει εξαφανιστεί πλήρως.

Εάν μια αλλεργία (ατμοσφαιρική ρύπανση, γύρη, καπνός τσιγάρων, αποσμητικά χώρου) έχει διαγνωστεί ως η αιτία του βήχα του σκύλου σας, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν συχνά όταν ο σκύλος απομακρυνθεί από την πηγή του προβλήματος. Μερικές αιτίες, όπως κάποιες πιο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένες θεραπείες και το σκυλάκι να χρειαστεί να μείνει στο κτηνιατρείο για θεραπεία. Ο κτηνίατρος θα σας ξηγήσει πλήρως την διαδικασία και θα σας κρατά ενήμερους.

Πρόληψη

Ο βήχας που προκαλείτε από μολυσματικούς ιούς όπως, η νόσος του καρέ, μπορεί να προληφθεί από ένα ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού που ξεκινάει όταν ο σκύλος είναι κουτάβι. Το πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να περιλαμβάνει και εμβόλιο κατά του βήχα των ρείθρων. Αυτό συνίσταται κυρίως εάν σκοπεύετε να βάλετε τον σκύλο σας σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων ή σε ειδική φροντίδα.
Ο τακτικός έλεγχος των παρασίτων είναι ένα σημαντικό μέρος του προληπτικού προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης κατά των εσωτερικών και εξωτερικών παρασίτων.
Οι τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται συχνά, μια φορά τον χρόνο. Θα βοηθήσουν στην πρόληψη οποιονδήποτε υποκείμενων ιατρικών ζητημάτων.
Η διατήρηση του βάρους του σκύλου σας εντός φυσιολογικών ορίων μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποια ασθένειας ή κατάστασης που θα προκαλέσει βήχα στον σκύλο σας.
Κρατήστε τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα μακριά από το κουτάβι ή τον περίεργο σκύλο σας καθώς μπορεί να μπουν σε πειρασμός να τα μασήσουν και να καταπιούν κάποιο βλαβερό κομμάτι τους.

βήχας σκύλου

Ο σκύλος μου έχει βήχα και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Τι πρέπει να κάνω?

Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει θα δείτε να αναπνέουν με ανοιχτό το στόμα κι ίσως να ακούσετε ασυνήθιστους θορύβους ή συριγμό. Επίσης ο ρυθμός της αναπνοή μπορεί να φαίνεται παράξενος είτε να αναπνέει γρήγορα ή πολύ αργά και κουρασμένη ( δύσπνοια). Ο σκύλος σας μπορεί να επεκτείνει το κεφάλι ή το λαιμό του προς τα εμπρός σε μια προσπάθεια να πάρει περισσότερο αέρα. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα τους είναι γκρι ή μπλε χρώματος σε σύγκριση με το κανονικό ροζ.
Εάν το σκυλάκι σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ακούτε περίεργους θορύβους ή δείτε αίμα κατά την αναπνοή η κατάσταση είναι επείγον και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Γιατί ξεκίνησε ξαφνικά να βήχει ο σκύλος μου;

Εάν ο σκύλος εμφανίσει ξαφνικά επίμονο, επίπονο και οξύ βήχα, ελέγξτε πρώτα τους αεραγωγούς τους. Μπορεί κάτι να φράζει τον αεραγωγό του, πιθανώς κάποιο κόκκαλο ή μασητικό παιχνίδι.
Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει απόφραξη των αεραγωγών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Ο σκύλος μου έχει καρδιακή νόσο, τι τον κάνει να βήχει;

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ένας ιδιοκτήτης και είναι σημάδι καρδιακής πάθησης είναι ο βήχας.
Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν στην μεγέθυνση της καρδίας, καθώς συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στους αεραγωγούς προκαλώντας ξηρό, μη παραγωγικό βήχα. Ο βήχας μπορεί να επιδεινωθεί κατά την διάρκεια της άσκησης, όταν δηλαδή οι πνεύμονες και η καρδία δουλεύουν έντονα. Επίσης ο βήχας μπορεί να γίνει έντονος το βράδυ όταν ο σκύλος ξαπλώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

βήχας σκύλου

Τι είναι ο βήχα ρείθρων;

Ο βήχας του ρείθρου είναι μια μεταδοτική και κοινή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
Οι πιο κοινή αιτία είναι τα βακτήρια που ονομάζονται Bordetella bronchiseptica. Επιπροσθέτως πολύ κοινή αιτία μπορεί να είναι οι ιοί Parainfluenza και Adenovirus.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και να διαρκέσουν μερικές μέρες ή εβδομάδες. Η λοίμωξη οδηγεί σε ξηρό, ασταμάτητο βήχα ο οποίος χειροτερεύει μετά την άσκηση ή όταν ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος. Ο βήχας μπορεί να ακούγεται σαν να έχει κολλήσει κάτι στον λαιμό του σκύλου σας.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το φτέρνισμα, η ρινική ή οφθαλμική καταρροή, το αντίστροφο φτέρνισμα και σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια όρεξης ή λήθαργος.
Τα περισσότερα σκυλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα αδιάθετα όταν πάσχουν από βήχα των ρείθρων και να χρειάζονται υποστηρικτικές θεραπείες.

Καμιά φορά ο βήχα μπορεί να είναι σημάδι μιας ενόχλησης ή μιας αλλεργίας που εύκολα μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Άλλες σοβαρές ο επίμονος και οξύς βήχας μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr