Clumber Spaniel: Μια φυλή με πολλά πλεονεκτήματα – Χαρακτηριστικά, Προσωπικότητα και προβλήματα υγείας

Clumber Spaniel

Το γεμάτο ενέργεια Clumber Spaniel έχει ανάγκη για μεγάλες βόλτες και ένα ενεργό αφεντικό που θα του δώσει αγάπη και χώρο να παίξει. Μπορεί να κοιμάται σχεδόν 14 ώρες την ημέρα αλλά τις υπόλοιπες υπόσχεται ότι θα γίνει ο πιο περιπετειώδης φίλος σου .

Clumber Spaniel: Οι πιο χρήσιμες πληροφορίες

Προορίζεται για: Ενεργές οικογένειες, κυνήγι
Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο
Διάρκεια ζωής: 10-12 χρόνια
Χαρακτήρας: Χαλαρός, διασκεδαστικός, αξιοπρεπές
Κίνδυνος για την υγεία: Αυτή η φυλή έχει μέτρια πιθανότητα να έχει προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής της, επομένως είναι μια από τις πιο προσιτές φυλές για ασφάλιση.

Clumber Spaniel

Ιστορικό υπόβαθρο: Τα αναπάντητα ερωτήματα, οι εικασίες και οι έρευνες

Κι όμως, η  καταγωγή της φυλής Clumber Spaniel είναι ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα. Εικασίες θέλουν την φυλή να έχει καταγωγή από την Γαλλία. Μία ιστορία λέει ότι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ο Clumber μεταφέρθηκε λαθραία από τη Γαλλία και πέρα από το κανάλι στην Αγγλία.
Άλλη μια ιστορία θέλει την φυλή να είναι αποκύημα Άγγλων στο τέλος του 18ου αιώνα και αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίοι αναζητούσαν και φρόντιζαν σκυλιά που να είναι κατάλληλα για το άθλημα του κυνηγιού. Αυτή είναι ίσως και μια πιο αξιόπιστη εξήγηση.

Clumber Spaniel
Το Clumber Spaniel πιστεύεται ότι προήλθε από διασταυρώσεις μεταξύ Basset Hounds και των πρώιμων Alpine Spaniels. Ο συνδυασμός αυτός του χάρισε το μακρύ και χαμηλό σώμα του, τα βαριά οστά του και το βαρύ κεφάλι του.
Η βασιλική του ιστορία ξεκινάει από το όνομά του καθώς το Clumber προέρχεται από το Clumber Park της Αγγλίας, ένα κτήμα που ανήκει στο Δούκα του Newcastle. Το Clumber Spaniel ήταν ο πρωταγωνιστής σκύλος της εποχής καθώς αποτελούσαν πάντα τον βασικό κυνηγό της εποχής. Όλες οι οικογένειες της εποχής που κατοικούσαν στην περιοχή γύρω από Clumber Park χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά.

Μάλιστα,ηταν τόσο δημοφιλή και αγαπητά που αποτυπώθηκαν και σε πίνακες ζωγραφικής δίπλα σε επιφανής άνδρες της εποχής. Πολλά έργα τέχνης από εκείνες τις εποχές απεικονίζουν τον Clumbers σε καταστάσεις κυνηγιού, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής του Francis Wheatley το 1788, «Η επιστροφή από τα γυρίσματα», η οποία απεικονίζει τον Δούκα του Newcastle με το κυνήγι του, συνοδευόμενη από αρκετούς σκύλους Clumber Spaniels.Χάρη σε αυτούς του πίνακες μπορούμε να δούμε ότι τα σκυλιά αυτά δεν έχουν αλλάξει εμφανισιακά τους τελευταίους 2 αιώνες.

Οι σκύλοι Clumbers ήταν παρόντες στα πρώτα βρετανικά σόου σκυλιών, που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 1800. Το 1848 φτάνει στην Βόρεια Αμερική το πρώτο Clumber Spaniel και συγκεκριμένα στον Καναδά. Ο σκύλος της ράτσας Clumber Spaniel έχει βαριά οστά, τετράγωνο κεφάλι και ορθογώνιο σώμα, βαρύ στήθος, ίσια και ισχυρά πόδια που του χαρίζουν δύναμη και αντοχή.

Η σωματοδομή και τα χαρακτηριστικά του

Η σωματοδομή του με τα χαμηλά σε ύψος και μακριά σε απόσταση κόκκαλά του αλλά και το μέγεθός του τον κάνουν ιδανικό σκύλο για κυνήγι. Το μέγιστο ύψος τους είναι 50 εκατοστά και τα αρσενικά μπορούν να ζυγίζουν έως 38 κιλά. Παρά τον βαρύ σκελετό τους και το συνολικό βάρος τους είναι αρκετά δραστήρια και ευκίνητα. Μπορούν εύκολα να κυνηγήσουν και να συλλέξουν πουλιά. Είναι μάλιστα και ένας παλιός σύντροφος κυνηγιού βασιλιάδων. Συναντάται κυρίως σε λευκό χρώμα. Μπορείς όμως να βρεις και κουτάβια με διάσπαρτες κηλίδες διάφορων χρωμάτων όπως κίτρινες ή πορτοκαλί στο σώμα ή στα πόδια. Το τρίχωμά του είναι μαλακό, πυκνό και ίσιο. Τα μεγάλα του μάτια είναι σκούρα κεχριμπαρένια και το κάτω χείλος τους σχηματίζει ένα μεγάλο V. Εξαιτίας του μεγέθους και του σχήματος τους, τα χείλη του μπορεί εύκολα να λερωθούν στις βόλτες ή στο φαγητό.

Clumber Spaniel

Πιθανές ασθένειες που μπορεί να έχει ένα Clumber Spaniel

• Δυσπλασία του ισχίου: H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Υποθυρεοειδισμός :Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται αρκετά συχνά στην φυλή Clumber Spaniel.Είναι μία νόσος που αφορά τον θυρεοειδή αδένα ο οποίος δεν παράγει αρκετή ορμόνη.Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απώλεια τριχώματος, κόπωση, ταλαιπωρημένο δέρμα και επιληψία. Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή ως θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Ηωσινοφιλική πανοστεΐτιδα: Η ηωσινοφιλική πανοστεΐτιδα είναι γνωστή ώς «αναπτυσσόμενοι πόνοι» που αφορά τον πόνο που προκαλείται στα οστά των άκρων από την γρήγορη ανάπτυξη. Συναντάται συχνά στα κουτάβια με κύρια συνέπεια την προσωρινή χωλότητα. Ο πόνος αυτός που οδηγεί στο κουτσό από το ένα πόδι στο άλλο, είναι μια κατάσταση προσωρινή που την ξεπερνούν με την πάροδο του χρόνου.
Εντροπία: Η εντροπία είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει τα βλέφαρα και την όραση του. Οι βλεφαρίδες γυρίζουν προς την εσωτερική μεριά προκαλώντας πόνο και τραυματισμούς του βολβού. Τα σημάδια είναι το έντονο και συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών.

Ανασκόπηση στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Clumber Spaniel

Το Clumber Spaniel είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, απλός, πιστός, αξιόπιστος, στοργικός, ιδιαίτερα παιχνιδιάρης αλλά και κάπως άτακτος. Έχει ένα πραγματικά αξιοπρεπές ανάστημα και στοχαστική και ευγενική έκφραση. Ταίριαζαν πράγματι δίπλα σε βασιλιάδες ή Άγγλους ευγενείς εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους.
Σαν κουτάβι, το Clumber Spaniel είναι άτακτο και άγριο. Μεγαλώνοντας, ύστερα από 2 – 3 χρόνια ζωής θα ηρεμήσει.
Αγαπάει πολύ το φαγητό ,θα λέγαμε ότι είναι αρκετά λαίμαργος σκυλάκος. Εξαιτίας της τάσης του προς την παχυσαρκία χρειάζεται τακτική άσκηση κα μεγάλους περιπάτους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Είναι αρκετά δραστήριος και από την φύση του έχει προικιστεί με μεγάλη ενέργεια που πολλές φορές μπορεί να είναι ένα μεγάλο ελάττωμα. Εάν τον αφήνεται πολλές ώρες μόνο του μπορεί να γίνει αρκετά καταστροφικός στην προσπάθειά του ν α δραστηριοποιηθεί και να διασκεδάσει. Μην ξεχνάμε πως η φυλή είναι ιδανική για να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες όπως το κυνήγι.
Τα σκυλιά της ράτσας Clumber Spaniel δεν μπορούν να ζήσουν σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα. Μπορείτε όμως να τον έχετε στο σπίτι σας με την προϋπόθεση ότι θα του αφιερώνετε χρόνο για βόλτες, παιχνίδι και δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια και ευκινησία.
Εάν είστε δραστήριος άνθρωπος που αγαπάτε το κυνήγι τα σκυλιά Clumbers είναι ιδανικοί συνοδοιπόροι. Αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται ώστε να αρχίσει νωρίς η εκπαίδευσή τους.

Clumber Spaniel

The breed profile and characteristics of the Clumber spaniel

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ζωηρή φυλή Clumber Spaniel

1.Ανήκει στις κατηγορίες «σκύλος όπλο» και «σκύλος πουλιών». Στις ίδιες κατηγορίες έχουν ταξινομηθεί και το Cocker Spaniel, το Labrador Retriever, το Weimaraner, το Irish Setter.
2. Ίσως να ήταν και η πρώτη φυλή Σπάνιελ που εκτράφηκε για ειδικές χρήσεις.
3. Προτιμά τον κρύο καιρό και προσαρμόζεται εύκολα σε δύσκολες καταστάσεις. Είναι καλός ορεινός σκύλος
4. Κοιμάται πραγματικά πολλές ώρες την ημέρα, περίπου 12 με 14 ώρες. Παρά την αγάπη – και ανάγκη του – για ύπνο δεν θεωρείται τεμπέλικη φυλή.
5. Το ψευδώνυμό του είναι «ο συνταξιούχος κύριος σπανιέλ».

Η υιοθεσία ενός σκύλου απαιτεί σκέψη, υπευθυνότητα και προετοιμασία. Ο σκύλος της φυλής Clumber Spaniel είναι γεμάτος ενέργεια και πάντα έχει όρεξη για δραστηριότητες και παιχνίδι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr