Φτιάξτε την διάθεση του σκύλου σας: Κακή διάθεση ή κατάθλιψη; Οι επιστήμονες απαντούν, Λύσεις, Αιτίες και συμβουλές

διάθεση σκύλου

Ο σκύλος σας μπορεί να είναι λυπημένος για διάφορους λόγους. Η κατάθλιψη στους σκύλους δεν είναι ασυνήθιστη και μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Οι σκύλοι βιώνουν επίσης έντονα συναισθήματα. Ως εκ τούτου, αν χάσετε έναν σκύλο, είναι πιθανό να κλαίει ή να θρηνεί για την απώλεια αυτή και ένας άλλος σκύλος.

Όταν ο σκύλος σας είναι λυπημένος ή καταθλιπτικός, θα δώσει διάφορα σημάδια που επιβεβαιώνουν τα συναισθήματά του. Αυτή η ενότητα περιγράφει τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη.

διάθεση σκύλου

Πώς μοιάζει ένας καταθλιπτικός σκύλος;

Ένας καταθλιπτικός σκύλος φαίνεται πολύ λυπημένος. Αν γνωρίζετε καλά τον σκύλο σας και γνωρίζετε τις εκφράσεις του προσώπου του, μπορείτε να καταλάβετε πώς αισθάνεται απλώς κοιτάζοντας το πρόσωπό του.

Μπορεί να μην είστε σε θέση να καταλάβετε πώς αισθάνεται ο σκύλος σας απλώς κοιτάζοντας το πρόσωπό του. Μπορεί να παρατηρήσετε και άλλα σημάδια.

Ακόμη και αν δεν αναγνωρίζετε έναν σκύλο από την έκφραση του προσώπου του, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε κακός ιδιοκτήτης. Ακόμα και τα σκυλιά είναι διαφορετικά, και ορισμένα μπορεί να μην δείχνουν τα συναισθήματά τους τόσο έντονα.

Σημάδια ενός καταθλιπτικού σκύλου

Αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη διάθεση

Για να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη, κοιτάξτε προσεκτικά τη συμπεριφορά του. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη. Αν δεν πρόκειται για κατάθλιψη, μπορεί να πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πρόβλημα δημιουργείται εάν ο σκύλος έχει τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα

Αλλαγές στην όρεξη. Ένας καταθλιπτικός σκύλος μπορεί να γίνει ανορεκτικός ή να τρώει υπερβολικά. Αυτό εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κατοικίδιου ζώου. Οι ξαφνικές ακραίες αλλαγές θα πρέπει να αποτελούν αιτία ανησυχίας.

Συχνός ύπνος: Ο μέσος ενήλικος σκύλος κοιμάται περίπου 12-14 ώρες τη νύχτα. Για τα κουτάβια αυτό κυμαίνεται από 18-20 ώρες. Εάν ένας ενήλικος σκύλος αρχίσει να κοιμάται σαν κουτάβι, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Γλείψιμο των ποδιών. Το συνεχές γλείψιμο των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Έχετε όμως κατά νου ότι μπορεί να είναι φυσιολογικό ή αποτέλεσμα φαγούρας, ξηρού δέρματος, πόνου, εκζέματος ή βακτηριακής μόλυνσης. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποιο από τα άλλα σημάδια σε αυτόν τον κατάλογο, μπορεί να πρόκειται για κατάθλιψη.

Απομόνωση: Εάν ο σκύλος σας είναι απομακρυσμένος από εσάς και την οικογένειά σας, μπορεί να έχει κατάθλιψη. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και η οικογένεια είναι πολύ σημαντική γι’ αυτά. Αν ο σκύλος σας περνάει περισσότερο χρόνο μόνος του, αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

κατάθλιψη σκύλου

Γιατί τα σκυλιά παθαίνουν κατάθλιψη;

Οι σκύλοι μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους όσον αφορά τα συναισθήματα. Έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες και μπορεί να έχουν διαφορετικούς λόγους για να είναι αναστατωμένοι ή καταθλιπτικοί.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τον σκύλο σας να λυπηθεί και να πάθει κατάθλιψη. Εάν ο σκύλος σας βιώνει αυτές τις αλλαγές και έχει επίσης κάποια από τα σημάδια που αναφέρονται παραπάνω, τότε έχει κατάθλιψη.

Φυσικές κινήσεις. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι είναι πλάσματα της συνήθειας. Το νέο σας σπίτι μπορεί να έχει μεγαλύτερο κήπο, αλλά ο σκύλος σας μπορεί να εξακολουθεί να θέλει τα κόκαλα που κρύψατε στον παλιό κήπο. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκαλέσει θλίψη, αν και ευτυχώς όχι για πολύ.

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Τα σκυλιά θρηνούν. Όταν πεθαίνει ένας ιδιοκτήτης, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή ένα κατοικίδιο, ο σκύλος σας μπορεί να παρουσιάσει σημάδια κατάθλιψης. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν θρηνούν όλοι οι σκύλοι με τον ίδιο τρόπο. Ένας σκύλος μπορεί να παραπαίει και να κλαίει, ενώ ένας άλλος μπορεί να σας φιλήσει για να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Νέα μέλη της οικογένειας: Ο σκύλος σας μπορεί να αντιδράσει στην άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια, όπως ένα μωρό, ένας συγκάτοικος ή ένας σύντροφος. Η αντίδραση μπορεί να είναι ζήλια ή απομόνωση. Αυτή η απογοήτευση δεν θα διαρκέσει για πολύ. Απλώς χρειάζονται χρόνο για να δεθούν με το νέο άτομο.

Νέα κατοικίδια ζώα. Όπως η άφιξη ενός νέου μέλους της οικογένειας, έτσι και η άφιξη ενός νέου κατοικίδιου θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Ο σκύλος σας μπορεί να νιώθει μοναξιά καθώς περνάτε περισσότερο χρόνο με το νέο κατοικίδιο. Η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και όσο περισσότερο γνωρίσετε το νέο σας κατοικίδιο, τόσο καλύτερα θα αισθάνεται ο σκύλος σας.

Μια αλλαγή στο πρόγραμμα εργασίας. Μια αλλαγή στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει τόσο τις συνήθειες του ύπνου σας όσο και τη ρουτίνα του σκύλου σας. Αντί ο σκύλος σας να βγαίνει βόλτα και να κατουράει τις συνηθισμένες ώρες, θα πρέπει να μάθει να βγαίνει σε ασυνήθιστες ώρες. Μπορεί επίσης να συναντήσετε έναν φίλο που δεν θα ξαναδείτε ποτέ στην τακτική σας βόλτα.

Νέοι ή προσωρινοί ιδιοκτήτες. Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να αλλάξει ιδιοκτήτη ή να μετακομίσει προσωρινά σε κάποιον άλλο, για παράδειγμα σε διακοπές. Αυτές οι αλλαγές, ακόμη και αν είναι προσωρινές, μπορεί να είναι τραυματικές για το σκύλο σας. Οι σκύλοι δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά. Όταν επιστρέψετε από τις διακοπές, η θλίψη του σκύλου σας μπορεί να αλλάξει σε χαρά και ενθουσιασμό.

Η κατάθλιψή σας. Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά συμβαίνει. Οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν και να συναισθανθούν τον πόνο μας και θα τον ξαναζήσουν μαζί μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι αναγνωρίζουν τα συναισθήματά μας από τον τόνο της φωνής μας. Φαίνεται να ανιχνεύουν πότε είμαστε θυμωμένοι ή λυπημένοι και μας μιμούνται.

κατάθλιψη σκύλου

Τι να κάνετε όταν προκύπτει ένα πρόβλημα

Το παιχνίδι με τον σκύλο σας, ακόμη και αν δεν ξέρει να παίζει, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος του αποχωρισμού. Το παιχνίδι ενισχύει το δεσμό και βοηθά το σκύλο σας να περάσει δύσκολες στιγμές. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι σκύλοι αγαπούν τη μουσική. Μια μελέτη έδειξε ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται διαφορετικά σε ορισμένα είδη μουσικής. Στην πραγματικότητα, τείνουν να τους αρέσουν περισσότερο η ρέγκε και το απαλό ροκ από ό,τι άλλες μουσικές.

Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε το σκύλο σας από κτηνίατρο για να δείτε αν έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα άλλων ασθενειών. Από την άλλη πλευρά, αν είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη, για παράδειγμα μετά την απώλεια ή την άφιξη ενός νέου μέλους της οικογένειας, θα πρέπει να κάνετε κάτι για να τον ανακουφίσετε.

Τι να κάνετε αν τα συμπτώματα δεν είναι πραγματική κατάθλιψη

Αν πιστεύετε ότι τα συμπτώματα του σκύλου σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σωματικής ασθένειας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.Το πρώτο είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει διεξοδικά το σκύλο σας για να διαπιστώσει αν πάσχει από οποιοδήποτε σωματικό ή ιατρικό πρόβλημα.

Η άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και θεραπείες που μπορούν να αποκαταστήσουν την υγεία του σκύλου σας, όπως ομοιοπαθητικές θεραπείες, τονωτικά και προβιοτικά.

Πώς να ανακουφίσετε έναν καταθλιπτικό σκύλο

Δοκιμάστε αυτές τις τέσσερις τεχνικές για να βοηθήσετε το σκύλο σας να νιώσει καλύτερα.

Αυξήστε την ποσότητα των αγκαλιών. Δώστε πολλές αγκαλιές, θετικά σχόλια και πολλή προσοχή. Αλλά μην το παρακάνετε. Ο σκύλος σας μπορεί να χρειάζεται κάποια απόσταση. Μπορεί να νιώσει παγιδευμένος και να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Μια αγκαλιά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αλλά μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να νιώσει χειρότερα. Ξεκινήστε με το πλύσιμο του κεφαλιού του και πίσω από τα αυτιά.

Αυξήστε την ποσότητα της άσκησης. Η βόλτα με ποδήλατο ή το τρέξιμο αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους: το παιχνίδι με τους ιδιοκτήτες σας μπορεί να μειώσει το άγχος αποχωρισμού. Το παιχνίδι ενισχύει το δέσιμο και βοηθά τα σκυλιά να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στους σκύλους αρέσει η μουσική. Μια μελέτη έδειξε ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται διαφορετικά σε ορισμένους τύπους μουσικής. Στην πραγματικότητα, τείνουν να τους αρέσουν περισσότερο η ρέγκε και το απαλό ροκ από ό,τι άλλη μουσική.

Συμπληρώστε το κενό. Οι σκύλοι που έχουν κατάθλιψη μετά την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να αισθάνονται καλύτερα για τη συνάντηση με το επόμενο κατοικίδιό τους. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο αν έχει νόημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ένα ζώο συντροφιάς δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει αυτό που χάσατε, ακόμη και για το σκύλο σας. Ωστόσο, μπορεί να είστε σε θέση να του αποσπάσετε την προσοχή.

κατάθλιψη σκύλου

Θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στο μετατραυματικό στρες και να δώσουν στο σκύλο σας ένα αίσθημα ανακούφισης.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν επίσης να ακολουθήσουν τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες και να δώσουν στα σκυλιά τους αντικαταθλιπτικά, αφού συμβουλευτούν τον κτηνίατρό τους. Τα φάρμακα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η φαρμακευτική αγωγή δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά παρέχει στον σκύλο σας μόνο προσωρινή ανακούφιση.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr