Ιδανικές φυλές για διαμέρισμα που δεν μαδάνε – Εγκεκριμένη λίστα, Επισκόπηση και χαρακτηριστικά, Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Χρήσιμα

Ποιες είναι οι 18 καλύτερες υποαλλεργικές φυλές σκύλων για διαμερίσματα (μικρές, μεσαίες και μεγάλες); Ποια σκυλιά δεν ρίχνουν καθόλου τρίχωμα; Κανένας σκύλος δεν είναι πραγματικά απαλλαγμένος από αλλεργιογόνα, αλλά ορισμένες φυλές είναι “υποαλλεργικές”, που σημαίνει ότι ρίχνουν λιγότερο ή μπορεί να έχουν λιγότερο τρίχωμα και, επομένως, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων από άλλους σκύλους. Οι γνώμες εξακολουθούν να διίστανται σε αυτό το θέμα, και ορισμένα σκυλιά, ανεξάρτητα από τη φυλή και παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά ως σκυλιά που δεν κάνουν τρίχωμα και δεν μυρίζουν, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους.
Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει μεγάλους και μεσαίου μεγέθους σκύλους, αλλά οι μικρότεροι σκύλοι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, επειδή είναι ευκολότεροι στο μπάνιο, το βούρτσισμα και τη φροντίδα. Δεν είναι όλοι οι υποαλλεργικοί σκύλοι κατάλληλοι για διαμερίσματα, γι’ αυτό να είστε πολύ επιλεκτικοί όταν αναζητάτε τον τέλειο σύντροφο, ανεξάρτητα από το μέγεθος. Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα καλύτερα σκυλιά για κατοικίδια χωρίς έκκριση.

1. Bernedoodle

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Τα Bernese είναι χαλαρά κατοικίδια που δεν συνιστώνται για διαμερίσματα λόγω του μεγέθους και της εκπαίδευσης που απαιτούν. Διασταυρωμένο με το Standard Poodle, μια ράτσα που ταιριάζει συχνά σε ένα διαμέρισμα, πολλές από τις διασταυρώσεις Bernedoodle προσαρμόζονται καλά σε ένα μικρό σπίτι. Το Bernedoodle είναι ήσυχο, σχετικά χαλαρό και δε μαδάει πολύ.

Υποαλλεργικό: Αυτά τα σκυλιά είναι μια πρόσφατη διασταύρωση και δεν ακολουθούν πάντα το χαρακτηριστικό Poodle για να είναι σχετικά υποαλλεργικά. Εάν λάβετε ένα από αυτά μέσω ενός «υβριδικού» κτηνοτρόφου, πρέπει να έχετε υπογεγραμμένο συμβόλαιο που να αναφέρει ότι μπορείτε να επιστρέψετε τον σκύλο και να λάβετε πιστοποιητικό εάν ο σκύλος προκαλεί αλλεργικά προβλήματα στα μέλη της οικογένειάς σας. ΜΗΝ αποδεχτείτε προφορική συμφωνία και μην πιστεύετε ότι όλα τα κουτάβια δε θα μαδάνε.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Όπως πολλά σκυλιά, το Bernedoodle είναι πολύ κοινωνικό και δεν τα πηγαίνει καλά αν μείνει μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης ένας χαρούμενος σκύλος και δεν είναι αρκετά καχύποπτο ώστε να γίνει σκύλος-φύλακας.

Ζητήματα υγείας: Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν ένα διασταυρωμένο σκυλί θα έχει λιγότερες κληρονομικές ασθένειες από τους γονείς του. Ορισμένοι κτηνίατροι πιστεύουν ότι ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε προβλήματα και από τις δύο ράτσες των γονιών του. Εάν συμβεί αυτό, το Bernedoodle θα υποφέρει πολύ επειδή τα Poodles είναι ευαίσθητα σε δυσπλασία ισχίου, προβλήματα πρηξίματος και όρασης. Επίσης, τα Bernese είναι ευαίσθητα σε πρήξιμο, δυσπλασία ισχίου και κληρονομικές οφθαλμικές παθήσεις.

Εάν θέλετε μεγαλόσωμα σκυλιά που δε μαδάνε, το διαμέρισμά σας το επιτρέπει και δεν έχετε καμία εμπειρία γύρω από τα σκυλιά, το Bernedoodle είναι μια καλή επιλογή. Δεδομένου ότι ο τύπος είναι τόσο νέος υπάρχουν ατομικές διαφορές, αλλά η μέση διάρκεια ζωής είναι περίπου 12 χρόνια+ και ζυγίζουν περίπου 30 ή 40 κιλά.

2. Τυπικό Poodle

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτό μπορεί να διαφέρει, αλλά γενικά τα περισσότερα σκυλιά πολύ καλά. Τα Poodles είναι μια από τις πιο έξυπνες ράτσες και αν βαρεθούν μπορεί να κάνουν περισσότερα από το να κάθονται. Παρά τη φήμη τους, είναι ράτσα κυνηγιού και απαιτούν αρκετή εκπαίδευση.

Υποαλλεργικό: Τα Poodles είναι η ράτσα στην οποία βασίζονται τα περισσότερα διασταυρωμένα σκυλιά και ο λόγος για τον οποίο διασταυρώνονται είναι το τρίχωμα τους που δε μαδάει και σχετικά χαμηλής παραγωγής πιτυρίδας. (Λόγω αυτού του τριχώματος που δεν ρίχνει, πρέπει να καλλωπίζονται κάθε 6 εβδομάδες.)

Ζητήματα συμπεριφοράς: Το γαύγισμα μπορεί να είναι πρόβλημα, αλλά αυτό συναίνει συνήθως όταν η οικογένεια φτάνει για πρώτη φορά στο σπίτι και ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος. Εάν πρόκειται να μείνετε μακριά από το σπίτι όλη την ημέρα και δεν έχετε κανέναν να πάει βόλτα το σκυλί σας, το Standard Poodle μπορεί να μην χαλαρώνει. Δεν είναι τόσο ζωηρό όσο τα Labradors ,τα Goldens και μερικές άλλες ράτσες κυνηγιού / εργασίας, αλλά βαριούνται όταν δεν ασκούνται.

Ζητήματα υγείας: Υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του σκύλου σας. Οι γονείς πρέπει να έχουν πιστοποιήσει τους γοφούς του λόγω δυσπλασίας του ισχίου, να εξετάσουν τα μάτια τους πριν από την αγορά και δεδομένου ότι τα σκυλιά μπορεί να πρηστούν ή να πάθουν άλλα εντερικά προβλήματα, πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί άμεσα.

3. Greyhound

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτή η ράτσα σκύλου είναι συχνά στη λίστα με τα καλύτερα σκυλιά διαμερισμάτων παρά το μέγεθός τους. Συνήθως αρκούνται στο να χαλαρώνουν και να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιμένουν υπομονετικά για την άσκησή τους. Επίσης δεν γαβγίζουν πολύ.

Υποαλλεργικό: Τα Greyhound έχουν κοντό τρίχωμα, αλλά δεν είναι εντελώς απαλλαγμένα από το να μαδάνε. Συνήθως, είναι καθαρά σκυλιά, αλλά όλα τα μεγάλα σκυλιά τείνουν να λούζονται λιγότερο από τις μικρές ράτσες. (Ωστόσο, είναι σχετικά εύκολο να καθαριστούν με ένα υγρό πανί και μπορούν να διατηρηθούν καθαρά με αυτόν τον τρόπο.)

Ζητήματα συμπεριφοράς: είναι ήδη εκπαιδευμένοι σκύλοι αγώνων σε κλουβί και θα χαρούν να βρεθούν στο διαμέρισμά σας. Όταν εκπαιδεύονται στην πίστα, δεν είναι ασυνήθιστο να είναι περιορισμένοι για τις περισσότερες μέρες. Ωστόσο, όταν βγαίνουν για μια βόλτα, μπορούν να χαλαρώσουν μόνο σε μια περιορισμένη περιοχή επειδή θα τρέξουν.

Ζητήματα υγείας: Αυτά τα μεγάλα σκυλιά μπορεί να είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς και μπορεί να αναπτύξουν δευτερογενή αρθρίτιδα αργότερα στη ζωή τους. Τα περισσότερα από τα άλλα προβλήματά τους (όπως η οδοντική νόσος) είναι κοινά σε πολλές ράτσες. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των σκύλων έχουν διαταραχή του αίματος και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που προκαλούν κρότωνες εξαιτίας αυτού.

4. Portuguese Water Dog

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αν και ράτσα για δουλειά, αυτός ο σκύλος συνίσταται συχνά για ζωή στο διαμέρισμα επειδή δεν είναι πολύ μεγάλοι (μόνο 20 έως 30 κιλά) και δε μαδάνε πολύ. Ωστόσο, όλα τα σκυλιά εργασίας πρέπει να υιοθετηθούν με προσοχή. Κάθονται πολύ καλύτερα σε ένα σπίτι με αυλή. Εάν δεν έχετε κάποιον πρόθυμο να βγάλει τον σκύλο για περιπάτους πολλές φορές την ημέρα, αυτή δεν είναι καλή επιλογή.

Υποαλλεργικό: Πρόκειται για σκυλιά μεσαίου μεγέθους που δε μαδάνε. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αγόρασε ένα από αυτά τα σκυλιά επειδή η κόρη του ήταν αλλεργική και αυτό είναι το πιο υποαλλεργικό σκυλί στο οποίο θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Δεδομένου ότι δεν μαδάνε, πρέπει να τα περιποιούμαστε τακτικά, περίπου κάθε 5 εβδομάδες.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Είναι μια από τις ράτσες που είναι γνωστό ότι είναι καλή με τα παιδιά. (Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς δεν τους συνιστούν για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά. Δεν τα πάνε καλά αν μείνουν μόνα τους όλη την ημέρα, με τις έξι ώρες να είναι ο μέγιστος χρόνος αντοχής

Ζητήματα υγείας: Τα PWD είναι επιρρεπή σε ανάπτυξη δυσπλασίας ισχίου, οπότε φροντίστε και ρωτήστε τον εκτροφέα για τις ακτινογραφίες και την πιστοποίηση των γονέων πριν εγγραφείτε σε μια λίστα αναμονής για ένα από αυτά τα σκυλιά. Τα προβλήματα ατροφίας του αμφιβληστροειδούς και των βλεφάρων είναι επίσης κοινά γενετικά προβλήματα.

Αυτά τα σκυλιά ζουν περίπου 12 χρόνια και είναι συνήθως υπάκουα και καλά κατοικίδια. Το κύριο πρόβλημα με τα σκυλιά αυτά είναι η σχετική έλλειψη και το κόστος τους. Η εύρεση ενός σκύλου απαιτεί πολλή δουλειά.

5. Barbet

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Το γαλλικό αυτό σκυλί είναι μια ράτσα εξωτερικού χώρου, εκτρέφεται για να είναι κυνηγός υδρόβιων πτηνών και δεν είναι ιδανικό για ένα διαμέρισμα. Εάν πρόκειται να είναι σκύλος εσωτερικού χώρου, θα χρειαστεί πολλή εκπαίδευση.

Υποαλλεργικό: Αυτός ο σκύλος έχει κοντό και σγουρό τρίχωμα που δεν μαδάει.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες Barbet είναι ικανοποιημένοι με τη στάση του «happy-go-lucky» του σκύλου τους. Τα σκυλιά αυτά είναι καλά με τα παιδιά. Είναι εύκολο να εκπαιδευτούν, αλλά οι εντολές πρέπει να ενισχυθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Ζητήματα υγείας: Είναι επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου, οπότε πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ακτινογραφίες πριν την αναπαραγωγή. Πριν ολοκληρώσετε την αγορά του κουταβιού σας, θα πρέπει να εξεταστεί από έναν κτηνίατρο που θα αξιολογήσει τους υποβιβασμένους όρχεις και άλλα γενετικά προβλήματα. Άλλα προβλήματα όπως η δυσπλασία του αγκώνα ή η επιληψία θα εμφανιστούν αργότερα.

Όπως το Πορτογαλικό Water Dog, ο γάλλος ξάδερφός τους εξακολουθεί να είναι αρκετά σπάνιος και τα κουτάβια είναι ακριβά.

6. Basenji

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτή η ράτσα σκύλου είναι το μικρότερο από τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά διαμερισμάτων (περίπου 10-15 κιλά), οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να τα διαχειριστείτε . Είναι καθαρά και εύκολα στο σπίτι, αλλά τους αρέσει να κυνηγούν σκύλους και πρέπει να ασκούνται, αλλά συνήθως είναι εντάξει ενώ περιμένουν. Η μεγαλύτερη συγκατάθεση για τα Basenjis πιθανότατα θα προέλθει από τους γείτονές σας: δεν γαβγίζουν. (Κάνουν έναν ήχο yodeling που δεν ενοχλεί τους ανθρώπους.)

Υποαλλεργικό: Σε αντίθεση με πολλά σκυλιά με κοντά μαλλιά, αυτά μαδάνε. Έχουν τάσεις καθαριότητας που μοιάζουν με γάτας και είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν αλλεργιογόνα στο σπίτι σας σε σχέση με άλλες ράτσες. Τα Basenjis μπορούν επίσης να διατηρούνται καθαρά μεταξύ τω λουσιμάτων τους με ένα υγρό πανί.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Αυτή η ράτσα σκύλου δεν είναι εύκολο να εκπαιδευτεί και έχει σημαντικές απαιτήσεις άσκησης. Λόγω του πείσματος και της ανεξάρτητης συμπεριφοράς τους, δεν συνιστώνται για πρωτάρηδες ιδιοκτήτες σκύλων.

Ζητήματα υγείας: Αν και αυτά τα σκυλιά είναι τα καλύτερα από τις μεσαίου μεγέθους υποαλλεργικές ράτσες για ένα διαμέρισμα, έχουν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένας σημαντικός αριθμός (ίσως έως περίπου 30%) των σκύλων επηρεάζεται από το σύνδρομο Fanconi, μια ασθένεια των νεφρών. Μερικά έχουν οφθαλμικά προβλήματα όπως ατροφία του αμφιβληστροειδούς και μπορεί επίσης να είναι επιρρεπή σε λιγότερο συχνές ασθένειες. Μια συγκεκριμένη εντερική νόσος του Basenji, η εντεροπάθεια, προσβάλλει λιγότερο από το 5% των σκύλων.

7. Affenpinscher

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτά τα σκυλιά είναι πολύ μικρά (συνήθως λιγότερο από 5 κιλά) και τα πάνε καλά σε ένα μικρό διαμέρισμα αρκεί να περπατούν καθημερινά. Κάνουν καλούς φύλακες αφού είναι σε εγρήγορση και θα γαβγίσουν σε κάτι ασυνήθιστο.

Υποαλλεργικό: Αυτά τα μικρά σκυλιά θεωρούνται υποαλλεργικά αφού δε μαδάνε πολύ. Είναι επίσης εύκολο να κολυμπήσουν, δεδομένου ότι είναι τόσο μικρά, και εάν διατηρηθούν καθαρά θα εξαπλωθούν λιγότερα αλλεργιογόνα από μερικά άλλα σκυλιά.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Δεδομένου ότι μερικά από αυτά τα σκυλιά είναι ενθουσιώδη, είναι σημαντικό να κοινωνικοποιηθούν καλά ως κουτάβια, ώστε να μην αναπτύξουν αργότερα φόβο επίθεσης. Σχεδόν όλα είναι εντάξει με τις οικογένειές τους, αλλά μερικά έχουν ηγετικές τάσεις, έτσι μπορεί να μην ταιριάζουν με τις γάτες και τα μικρά κατοικίδια.

Ζητήματα υγείας: Όπως πολλές ράτσες μικρών σκύλων, το Affenpinscher μπορεί να είναι επιρρεπές σε οδοντιατρικά προβλήματα, επιδεινωμένες επιγονατίδες (κακά γόνατα) που μπορεί να χρειαστεί να διορθωθούν χειρουργικά, καρδιακές παθήσεις και κατάγματα, καθώς είναι τόσο μικρά και εύθραυστα. Μερικές από τις διασταυρώσεις είναι επίσης επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου και μια άλλη ασθένεια των οστών που ονομάζεται Legg-Calve-Perthes. Βεβαιωθείτε ότι οι γονείς των σκύλων σας έχουν πιστοποιητικό για τα ισχία τους πριν από την αναπαραγωγή και μεταφέρετε το κουτάβι σας στον κτηνίατρό σας για εξέταση πριν ολοκληρώσετε την αγορά σας.

Τα σκυλιά μπορεί να είναι ακριβά και δύσκολο να βρεθούν, οπότε περιμένετε στη λίστα αναμονής εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα σκυλί μέσω καταφυγίου διάσωσης αδέσποτων. Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να κάνετε αυτή τη χαριτωμένη μικρή ράτσα μέρος του σπιτιού σας, αντιμετωπίστε αυτό το σκυλί με τον σεβασμό που θα κάνατε σε ένα μεγαλύτερο σκυλί. Εκπαιδεύστε το να υπακούει, κοινωνικοποιήστε το και μην ενθαρρύνετε συμπεριφορές «μικρού σκύλου» όπως γρυλίσματα, γρατζούνισμα ή επιθετική στάση.

8. Bichon

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Τα σκυλιά είναι πολύ πιο προσαρμοστικά ανάμεσα στις μικρές ράτσες (ζυγίζουν περίπου 10 κιλά). Χρειάζονται εκπαίδευση, όπως οι περισσότερες ράτσες, αλλά είναι καθαρά και εάν διατηρηθούν βουρτσισμένα θα φέρουν λίγα αλλεργιογόνα από έξω.

Υποαλλεργικό: Εκτός από το ότι δε μαδάνε πολύ, τα Bichon είναι πολύ κοινωνικά σκυλιά και οι οικογένειες τους τείνουν να τα διατηρούν καθαρά και καλλωπισμένα. Ο καλλωπισμός και το μπάνιο απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα που κάνουν πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν, έτσι είναι από τα πιο υποαλλεργικά σκυλιά.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Αυτά τα σκυλιά είναι πιο στοργικά από κάποιες ράτσες και εφόσον δεν πάσχουν από «σύνδρομο μικρού σκύλου», είναι συνήθως χαρούμενα και αγαπησιάρικα με τα παιδιά. Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται για ζημιές στο σπίτι, οπότε πρέπει να τα βγάζουμε αρκετές φορές για βόλτα.

Ζητήματα υγείας: Συχνά παρατηρούνται κοινά προβλήματα μικρών σκύλων, όπως αλλεργίες και πρόβλημα στην επιγονατίδα. Μερικά λιγότερο κοινά γενετικά προβλήματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά, όπως υποαδρενοκορτικοποίηση, καταρράκτης, ηπατικές διαταραχές, αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (AIHA) και ορθοπεδικές ασθένειες όπως η δυσπλασία του ισχίου και η νόσος Legg-Calve-Perthes.

Αν σας αρέσει το πλούσιο τρίχωμα ή είστε διατεθειμένοι να κουρεύετε το σκυλί σας τουλάχιστον κάθε 6 εβδομάδες και να κρατάτε το τρίχωμα κοντό, το Bichon Frisé είναι μια καλή επιλογή για μια οικογένεια που χρειάζεται υποαλλεργικό σκυλί.

9. Brussels Griffon

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Μια μικρή ράτσα σκύλου που δεν χρειάζεται πολλή εξωτερική άσκηση, γι’ αυτό συνιστάται συνήθως ως ένα από τα καλύτερα σκυλιά διαμερισμάτων.

Υποαλλεργικό: Δε μαδάνε σχεδόν καθόλου. Εάν δεν σας αρέσει η εμφάνιση αυτή, υπάρχει επίσης μια ποικιλία με κοντά μαλλιά, αλλά θα μαδάνε και δεν θεωρούνται υποαλλεργικά.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Ορισμένοι εκτροφείς επισημαίνουν ότι αυτά τα σκυλιά είναι υπέροχοι φύλακες. Αυτό συμβαίνει επειδή γαυγίζουν πολύ. Μπορεί να είναι πεισματάρικα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και όπως όλα τα μικροσκοπικά σκυλιά (συνήθως είναι λιγότερο από 5 κιλά) δεν συνιστώνται για σπίτια με μικρά παιδιά.

Ζητήματα υγείας: Όπως όλα τα μικρά σκυλιά, τα Brussels Griffon μπορεί να είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς επιγονατίδας, οδοντικά προβλήματα και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να έχουν κάποιες οφθαλμικές παθήσεις όπως η ατροφία του αμφιβληστροειδούς, αλλά γενικά θεωρούνται υγιείς.

Αυτά τα σκυλιά είναι ακριβά και σχετικά δύσκολο να βρεθούν. Όταν βρείτε έναν εκτροφέα, πιθανότατα θα βρεθείτε σε λίστα αναμονής.

10. Chinese Crested

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτά τα μικρά σκυλιά δεν είναι πολύ ενεργά και ταιριάζουν τέλεια για τη ζωή των διαμερισμάτων. Πρέπει να ασκούνται καθημερινά. Είναι επίσης μια από τις μικρές ράτσες σκύλων που δεν γαβγίζει υπερβολικά.

Υποαλλεργικό: Η άτριχη ποικιλία δεν πρόκειται να μαδήσει πολύ και για να καθαρίσετε τα αλλεργιογόνα από το δέρμα τους κάθε μέρα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε τον σκύλο με ένα υγρό πανί. Οι μακριές τρίχες γύρω από το πρόσωπο θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Εάν ψάχνετε για σκύλο διαμερισμάτων που μπορείτε να αφήσετε μόνο του όλη την ημέρα ενώ εργάζεστε, η δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Τείνουν να είναι πιο κοινωνικά από και είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της διάθεσης των ιδιοκτητών τους, έτσι μπορεί να αναπτύξουν νευρωτικές συμπεριφορές.

Ζητήματα υγείας: Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα μικρών σκύλων, όπως οδοντικές ασθένειες. Τα κύρια γενετικά προβλήματα είναι η επιληψία, τα προβλήματα των ματιών και η κώφωση.

11. Havanese

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτός ο σκύλος είναι κατάλληλος για ένα διαμέρισμα. Είναι μικρός, δεν μαδάει, είναι εύκολο να ασκηθεί και συνήθως τα πηγαίνει καλά με γάτες ή άλλα κατοικίδια.

Υποαλλεργικό: Τα Havanese δεν μαδάνε πολύ και είναι μικρά και λούζονται πιο συχνά. Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες παρουσιάζουν τα σκυλιά τους με χαλάκια κάτω από ένα καλά καλλωπισμένο τρίχωα, και όσοι είναι πιο έμπειροι στην περιποίηση παραπονούνται ότι αυτό το σκυλί χρειάζεται πολύ χρόνο.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Όπως πολλές ράτσες μικρών σκύλων, αυτά τα σκυλιά γαβγίζουν πολύ. Μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν το σπίτι αλλά δεν μπορούν όταν μένουν μόνοι.

Ζητήματα υγείας: Μερικές από τις σημαντικότερες ανησυχίες είναι τα προβλήματα των μικρών σκύλων: οδοντιατρική νόσος, αλλεργίες και παθήσεις επιγονατίδας. Τα γενετικά προβλήματα που παρατηρούνται μπορεί να περιλαμβάνουν κώφωση, ηπατική νόσο και προβλήματα οφθαλμών όπως μια παρατεταμένη μεμβράνη νικήσεως (μάτι κεράσι).
Το Havanese είναι συνήθως περίπου 5-10 κιλά, οπότε αν θέλετε ένα σκυλί σαν το μαλτέζ, αλλά θέλετε το κατοικίδιο ζώο σας να είναι λίγο πιο ισχυρό, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι λιγότερο πιθανό να τραυματίσουν παιδιά, έτσι είναι ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα σκυλιά διαμερισμάτων φιλικά προς τα παιδιά.

12. Italian Greyhound

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Μία από τις τεμπέλικες ράτσες σκύλων που δεν γαβγίζει πολύ, το ιταλικό λαγωνικό έχει πολλά πλεονεκτήματα όταν ζει σε ένα διαμέρισμα. Συνήθως είναι ικανοποιημένο με το να κοιμάται σε κρεβάτι, καναπέ, αλλά πρέπει να ασκείται. Αυτή είναι μια από τις λίγες ράτσες σκύλων που είναι καλύτερες σε ένα διαμέρισμα από μια μονοκατοικία, όπου είναι πιο πιθανό να τρέξουν προς μια ανοιχτή πόρτα.

Υποαλλεργικό: Αυτός ο σκύλος έχει πολύ μικρά μαλλιά και δεν μαδάει πολύ. Δεν τρώνε πολύ, έτσι τα αλλεργιογόνα είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν όταν ο σκύλος καλλωπίζεται. (Αυτό μπορεί να προληφθεί με το μπάνιο ή ακόμη και σκουπίζοντας το σκυλί καθημερινά με ένα υγρό πανί.)

Ζητήματα συμπεριφοράς: Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προβλήματα εκπαίδευσης στο σπίτι. Τα σκυλιά δεν τα πάνε καλά όταν τα βγάλουν έξω στο κρύο και μπορεί να το «κρατήσουν» και να ξεσπάσουν όταν επιστρέψουν μέσα. Εάν τα μέλη της οικογένειες κάνουν φασαρία, τα σκυλιά μπορεί να έχουν νευρικό εμετό, διάρροια και νευρωτικά προβλήματα όπως υπερβολικό γλείψιμο.

Ζητήματα υγείας: Τα εύθραυστα οστά είναι πρόβλημα εάν χαϊδεύετε το σκυλί σας σκληρά και η οδοντική νόσος είναι πρόβλημα εάν τα δόντια δεν βουρτσίζονται καθημερινά. Τα πιο συνηθισμένα κληρονομικά προβλήματα είναι η επιληψία και ορισμένες ορθοπεδικές ασθένειες, όπως η τραυματισμένη επιγονατίδα και η νόσος Legg-Calve-Perthes. Η μόνιμη τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα.
Εάν σας αρέσει η εμφάνιση αυτών των σκύλων και έχετε κάποιον να αφήσει το σκυλί σας, ώστε να μην υπάρχουν πολλά ατυχήματα εκπαίδευσης στο σπίτι, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα υποαλλεργικό άτομο που ζει σε ένα διαμέρισμα. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα υποαλλεργικά σκυλιά είναι εκείνα που δεν μαδάνε πολύ. Όμως αυτό επειδή είναι μικρό και εύκολο να σκουπιστεί, μπορεί να είναι η καλύτερη εναλλακτική σας λύση.

13. Maltese

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα, αυτά τα μικροσκοπικά σκυλιά δεν εμποδίζουν. Είναι καθαρά, δεν μυρίζουν άσχημα όπως κάποιες άλλες ράτσες και αν έχετε άλλα κατοικίδια ζώα τα πάνε σχεδόν πάντα καλά.

Υποαλλεργικό: Δεδομένου ότι αυτά τα σκυλιά είναι τόσο μικρά, τείνουν να λούζονται πιο συχνά από τις μεγαλύτερες ράτσες και απομακρύνονται τα αλλεργιογόνα και η πιτυρίδα που έχουν κολλήσει στο τρίχωμα. Το ίδιο το τρίχωμα είναι ωραίο και μακρύ και εάν φροντίζονται καθημερινά μπορεί να είναι πολύ καθαρά.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, ειδικά σε ένα διαμέρισμα. Οι εκτροφείς θα κρατήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά μακριά από αυτήν την εύθραυστη ράτσα..

Ζητήματα υγείας: Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι λόγω του λεπτού τριχώματος. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η τριχόπτωση. Τα δόντια πρέπει επίσης να βουρτσίζονται καθημερινά, καθώς τείνουν να μαζεύονται πολλά στα μικρά τους στόματα. (Όταν τα δόντια του κουταβιού πέφτουν, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το στόμα του σκύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν διατηρείται δόντι.) Τα μαλτεζάκια μπορεί επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τροφικές αλλεργίες, ραγισμένη τραχεία και ευαίσθητες επιγονατίδες.

Τα μαλτέζ δεν είναι φθηνά, αλλά είναι πιο δημοφιλή από μερικές άλλες ράτσες που αναφέρονται εδώ. Εάν αποφασίσετε να φέρετε ένα από τα υπέροχα σκυλιά στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τον γυρίσετε πίσω εάν το αλλεργικό άτομο στο νοικοκυριό αντιδρά στον σκύλο.

14. Μινιατούρα Schnauzer

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Παρόλο που συχνά συνιστώνται για ένα διαμέρισμα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτήν τη λίστα καθώς χρειάζονται πολλή άσκηση, . Το Miniature Schnauzer συνιστάται επίσης ως εξαιρετικός φύλακας, πράγμα που σημαίνει ότι γαβγίζουν όταν ακούνε κάτι περίεργο και θέλουν να μας προειδοποιούν.

Υποαλλεργικό: Μαδάνε αλλά όχι πολύ, και δεδομένου ότι ο σκύλος είναι συνήθως καλλωπισμένος με κοντά μαλλιά, είναι εύκολο να κολυμπάει τακτικά. Οι τρίχες γύρω από το πρόσωπο μπορεί να λερωθούν, οπότε μπορεί να χρειαστεί να βουρτσιστεί αρκετές φορές την ημέρα.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Αυτά τα σκυλιά είναι η μικρότερη έκδοση ζώων εκτροφής και χρειάζονται ακόμη περισσότερη άσκηση από ορισμένα σκυλιά. Δεν τα πηγαίνουν καλά όταν μένουν μόνα τους και αν αγνοηθούν μπορούν να αναπτύξουν νευρωτικές συμπεριφορές, όπως υπερβολικό γάβγισμα, νευρικότητα και κυνηγητό γάτων ή άλλων ζώων στο νοικοκυριό.

Ζητήματα υγείας: Τα υπέρβαρα σκυλιά είναι επιρρεπή σε παγκρεατίτιδα. Το Miniature Schnauzer είναι επίσης επιρρεπές στις πέτρες της ουροδόχου κύστης, καθώς και σε ορισμένα άλλα γενετικά προβλήματα, όπως οφθαλμικά προβλήματα, επιληψία, αλλεργίες και ορισμένες ορθοπεδικές ασθένειες.

Αυτά τα σκυλιά είναι εξαιρετικοί φύλακες, όπως οι μεγαλύτερες ράτσες Schnauzer, αλλά είναι πολύ μικρά για να θεωρηθούν σκύλοι φύλαξης. Είναι μεγαλύτερες από μερικές από τις μικρές ράτσες (5 έως 10 κιλά), αρκετά ανθεκτικά και τα πάνε καλά με τα παιδιά. Είναι συχνά παιχνιδιάρικο σκυλί και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στον κόσμο.

15. Shih Tzu

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτή η μικρή ράτσα σκύλου είναι γνωστό ότι τα πάει καλά στα διαμερίσματα. Αρκετά μικρά ώστε να μην πέφτουν κάτω (περίπου 8 κιλά, και μερικές φορές το μισό από αυτό το μέγεθος), μπορούν να εκπαιδευτούν σε κουτάκια απορριμμάτων και θα τα πάνε καλά αν διατηρηθούν έξω στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Τα σκυλιά είναι βραχυκεφαλικά και δεν τα πηγαίνουν καλά όταν ζουν στη ζέστη, οπότε θα εκτιμήσουν απλώς ένα κλιματιστικό.

Υποαλλεργικά: Αυτά τα σκυλιά έχουν μακρύ τρίχωμα, αφού δε μαδάνε πολύ.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Πολλά από αυτά τα σκυλιά δεν αντιμετωπίζονται σαν μεγάλα σκυλιά και αναπτύσσουν «σύνδρομο μικρού σκύλου». Θα γαβγίζουν υπερβολικά, θα γρυλίζουν, θα δαγκώνουν ξένους, και μερικές φορές ακόμη και θα επιτίθενται στους ιδιοκτήτες τους. Εάν το χειριστείτε σωστά, ωστόσο, το εκπαιδεύσετε και αυτό κοινωνικοποιηθεί, είναι ένα γλυκό σκυλί και ένα υπέροχο κατοικίδιο.

Ζητήματα υγείας: Η δυσπλασία του ισχίου βρίσκεται συχνά σε μεγαλύτερες ράτσες σκύλων, αλλά είναι γενετικής προέλευσης και το Shih Tzu πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι πρόβλημα και η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί νωρίς. Υπάρχουν μερικές άλλες σοβαρές γενετικές ασθένειες (προβλήματα των ματιών, λοιμώξεις του αυτιού και αλλεργίες), αλλά τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι οι ασθένειες των μικρών σκύλων: οδοντικά προβλήματα, ευαίσθητη επιγονατίδα και ραγισμένη τραχεία.

16. Toy Poodle

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Παρόλο που είναι μικρό (5 έως 10 κιλά), το Toy Poodle κατάγεται από μια ράτσα κυνηγόσκυλων και επειδή έχει πολλή ενέργεια, χρειάζεται περισσότερη άσκηση από κάποια άλλα μικρά σκυλιά. Πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται αυτά τα σκυλιά σε ένα διαμέρισμα δεδομένου ότι είναι τόσο μικρά, αλλά για τη βέλτιστη ψυχική τους υγεία, πρέπει να αφήνονται για άσκηση.

Υποαλλεργικό: Είναι ένα δημοφιλές υποαλλεργικό σκυλί και χρησιμοποιείται συχνά σε προγράμματα διασταύρωσης με άλλες μικρές φυλές για τη δημιουργία «υποαλλεργικών» σκύλων. Δεν μαδάνε πολύ.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Το υπερβολικό γάβγισμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτά τα μικρά σκυλιά είναι έξυπνα και εάν ασκούνται επαρκώς και εκπαιδεύονται καθημερινά (συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής μαθημάτων ευκινησίας) συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ζητήματα υγείας: Ορισμένα κοινά προβλήματα οφείλονται μόνο στο άγχος και μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη λήψη του σκύλου πιο συχνά για μια βόλτα. (Σε αυτά περιλαμβάνονται η νευρική διάρροια, το υπερβολικό γάβγισμα, το ξύσιμο κ.λπ.) Είναι επίσης επιρρεπείς σε πολλές γενετικές ασθένειες που επιδεινώνονται από την αναπαραγωγή. Ο υποθυρεοειδισμός, η κατάρρευση της τραχείας, η ατροφία του αμφιβληστροειδούς και η επιληψία είναι μόνο λίγα που έχουν εντοπιστεί.

17. West Highland White Terrier

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Τα μικρά σκυλιά είναι σχεδόν πάντα καλά σε ένα διαμέρισμα, αλλά το Westie χρειάζεται αρκετή άσκηση. Είναι τεριέ και αν βαρεθεί, δε θα διστάσει να σκάψει ακόμη και όταν παίζει. Τείνουν επίσης να γαβγίζουν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με τους γείτονές σας. Επίσης, δεν τα πάει καλά με γάτες ή άλλα κατοικίδια.

Υποαλλεργικό: Δεν μαδάνε πολύ και είναι εύκολο να τα λούσετε. Χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα και περιποίηση για να αποτρέψουν την τριχόπτωση.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σχετίζονται με το ότι είναι τεριέ. Εάν θέλετε μια χαλαρή ράτσα, αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το Westie είναι πιο πιθανό να γαβγίζει, να κυνηγάει και να κάθεται σε μια περιοχή περιμένοντας να εμφανιστεί το θήραμα.

Ζητήματα υγείας: Αυτά τα σκυλιά είναι μικρά (7 έως 10 κιλά), και εκτός από τα μικρά προβλήματα του σκύλου (αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, παθήσεις των γονάτων) μπορούν να πάθουν σοβαρές κληρονομικές ασθένειες όπως η σχισμή στον ουρανίσκο και η κρανιογναθική οστεοπάθεια. Τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, νεφρική νόσο και καρδιακές παθήσεις.

18. Yorkshire Terrier

Φιλικό προς το διαμέρισμα: Το Yorkie, όπως η πλειοψηφία των μικρόσωμων σκύλων, τα πάει τέλεια στο διαμέρισμα. Δε μαδάνε, είναι τόσο μικρά που δεν χρειάζονται πολλή άσκηση και συνήθως δεν ενοχλούν. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να μην κάνουν ζημιές και γαβγίζουν αρκετά.

Υποαλλεργικό: Υπήρξαν κάποιες αναφορές ότι αυτός ο σκύλος προκαλεί αλλεργική βρογχίτιδα, αλλά δεν είναι πιο αλλεργιογόνο από άλλες ράτσες αυτής της λίστας. Δε μαδάει λοιπόν πολύ και όσο το λούζετε τακτικά, θα μαδήσει ελάχιστα στο χώρο του.

Ζητήματα συμπεριφοράς: Σε αυτά τα σκυλιά αρέσει να γαβγίζουν. Πολλά είναι επίσης επιρρεπείς σε «σύνδρομο μικρού σκύλου» επειδή δεν αντιμετωπίζονται ποτέ σαν κανονικά σκυλιά. Τα κατοικίδια με αυτό το σύνδρομο θα γαβγίζουν στους ξένους, θα δαγκώνουν τους αστραγάλους στους επισκέπτες, θα δαγκώνουν τους ιδιοκτήτες τους όταν τους δίνουν παιχνίδια ή τρόφιμα.

Ζητήματα υγείας: Παρόλο που αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν ως κυνηγόσκυλα για φωλιές αρουραίων, σήμερα έχουν γίνει πολύ πιο ευαίσθητα. Τα παράξενα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε έμετο και διάρροια και οι κληρονομικές ασθένειες αποτελούνται από ξηροφθαλμία, ηπατικές παθήσεις και προβλήματα στα μάτια όπως ο καταρράκτης. Τα Yorkies είναι επιρρεπή όπως όλα τα μικρά σκυλιά, σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οδοντιατρική νόσος, τραχεία που καταρρέει, και περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς πάσχουν από παθήσεις της επιγονατίδας.

Συμβουλές για να σας βοηθήσουν να μη μαδάει το σκυλί σας

Η αλλεργία που προκαλεί το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να οφείλεται σε κάτι στο δέρμα του, στην υγρασία του τριχώματος και πιθανώς ακόμη και στη διαφορά στις ιδιότητες των μαλλιών του σκύλου και των ανθρώπινων μαλλιών (για παράδειγμα, το pH). Είτε έχετε καταφέρει να επιλέξετε μια υποαλλεργική ράτσα σκύλου για το διαμέρισμά σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον αριθμό των αλλεργιογόνων στο σπίτι:

• Να πλένετε το σκυλί σας όσο πιο συχνά γίνεται. Εάν χρησιμοποιείτε ένα ήπιο σαμπουάν και ο σκύλος σας πάσχει από δερματικά προβλήματα, μπορείτε να το εναλλάσσετε με απλό νερό. Προσπαθήστε να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα.
• Να βουρτσίζετε το σκυλί σας καθημερινά. Το σκυλί σας θα γλείψει τα μαλλιά του και το σάλιο θα το κάνει να μαδάει. Με το βούρτσισμα του σκύλου σας κάθε μέρα μπορείτε να αφαιρείτε τυχόν τρίχες που διαφορετικά θα έπεφταν σε όλο το σπίτι σας.
• Να σκουπίζετε τα πόδια του σκύλου σας όταν επιστρέφει μετά από μια βόλτα. Πρέπει να καθαρίζετε τα πόδια του από αλλεργιογόνα κάθε φορά που μπαίνει στο διαμέρισμα. Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα μπορείτε επίσης να τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί πριν μπουν στο σπίτι.
• Να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα για να μαζέψετε όλες τις τρίχες από το χώρο, όπου κοιμάται το σκυλί σας. Να θυμάστε πότε μαδάνε τα σκυλιά σας πιο έντονα και να ενισχύσετε την φασίνα εκείνο τον καιρό.
• Να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο αέρα. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που απαριθμούν τα “καλύτερα” φίλτρα και είναι αρκετά αξιόπιστα.
• Να πλένετε τα μπολ του σκύλου σας ακόμα κι αν δεν είναι βρώμικα. Οι αλλεργίες προκαλούνται από πρωτεΐνες σε όλα τα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του σάλιου.
• Να πλένετε τακτικά το κρεβάτι και τα παιχνίδια του σκύλου. Αγοράστε παιχνίδια που μπορούν να πλυθούν χωρίς να χαλάσουν και αγοράστε ένα κρεβάτι σκύλου με ξεχωριστό κάλυμμα που μπορεί να αφαιρεθεί και να πεταχτεί στο πλυντήριο.
• Μην αφήνετε το σκυλί σας να κοιμηθεί με το άτομο που έχει την αλλεργία. Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά και θα θέλουν να κοιμούνται κοντά στα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά μπορούν πάντα να εκπαιδεύονται στο να κοιμούνται στο πάτωμα με τα ξεχωριστά κρεβάτια τους.

Πού μπορώ να βρω έναν σκύλο που δεν μαδάει για το διαμέρισμά μου;

Αφού επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο για την περίπτωσή σας, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε το τοπικό καταφύγιο ζώων. Τα καταφύγια ζώων διαθέτουν θαυμάσια σκυλιά διαμερισμάτων που έχουν εγκαταλειφθεί για λόγους που δεν σχετίζονται με αλλεργίες ή με το μάθημα του σπιτιού (π.χ. η οικογένεια έχει μετακομίσει σε άλλη χώρα), οπότε μπορεί να βρείτε αυτό που ψάχνετε.
Μην υποθέτετε ότι οποιοσδήποτε σκύλος είναι κατάλληλος για διαμέρισμα. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε έναν καθαρόαιμο σκύλο. Επίσης, αν κάνετε αίτηση σε καταφύγιο, πρέπει να τους πείτε ότι υπάρχει κάποιος στην οικογένεια με αλλεργίες και ότι πρέπει να πάρετε το σκύλο στο σπίτι για δοκιμαστική περίοδο. Αν ο αλλεργικός πάσχει και η υγεία του υποφέρει, ο σκύλος θα πρέπει να επιστραφεί.
Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε έναν ηθικό εκτροφέα. Υπάρχουν πολλοί καλοί εκτροφείς ακόμη και σε κοντινή απόσταση. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες φυλές είναι σπάνιες και οι εκτροφείς έχουν μεγάλες λίστες αναμονής. Ένας εκτροφέας που σέβεται τον εαυτό του θα πάρει πρώτα συνέντευξη από την επιθυμητή οικογένεια.

Ωστόσο, αν ενδιαφέρεστε για μια ράτσα όπως το Berndoodle ή το Basenji, μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Αλλά μην τα παρατάτε εύκολα. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα κουτάβι από ένα pet shop ή να συμβιβαστείτε με ένα κουτάβι πολλαπλών φυλών.

Τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων είναι πρόθυμα να πουλήσουν οποιοδήποτε σκυλί, καθώς δέχονται μόνο κουτάβια από ανήθικους εκτροφείς. Τα sites πολλαπλών φυλών μεταφέρουν κουτάβια ακόμη και σε πάρκινγκ για να κρύψουν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν. Δεν θα επιτρέψουν ποτέ να επιστραφεί ένα κουτάβι αν δεν είναι εκπαιδεύσιμο ή έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα παιδιά.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top