Κάντε τον σκύλο σας να αγαπήσει τον κτηνίατρο: Συμβουλές και μυστικά, Πως θα ξεπεράσει τον φόβο – Όλα τα χρήσιμα

κτηνίατρος

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει ο σκύλος σας να φοβάται τον κτηνίατρο.
Ο φόβος του κτηνιάτρου είναι ίσως ο πιο κοινός παράγοντας άγχους στους σκύλους. Ακόμη και τα πιο ενθουσιώδη σκυλιά μπορεί να τρομάξουν αν προσπαθήσετε να τα περάσετε με το ζόρι την πόρτα του ιατρείου του κτηνιάτρου.
Δεν μπορείτε να κάνετε τον σκύλο σας να αγαπήσει τον κτηνίατρο, αλλά μπορείτε να μειώσετε το άγχος του πριν από μια επίσκεψη.

Γιατί τα σκυλιά φοβούνται τον κτηνίατρο;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά φοβούνται τους κτηνιάτρους είναι επειδή έχουν υποστεί τραύματα από αυτούς. Σκεφτείτε μια τυπική επίσκεψη στον κτηνίατρο. Όταν μπαίνετε στο γραφείο του κτηνιάτρου, ο σκύλος σας μυρίζει νέα πράγματα και ακούει παράξενους θορύβους.
Το επίπεδο άγχους του σκύλου σας θα είναι επίσης αυξημένο, καθώς είναι πιθανό να συναντήσει άγνωστα ζώα.
Στη συνέχεια, έρχεται η ώρα για το τσεκ-απ του. Ο βοηθός κτηνιάτρου ακινητοποιεί το σκύλο και στη συνέχεια προσπαθεί να τον εμβολιάσει ή να του πάρει αίμα για ανάλυση. Μια τέτοια απροσδόκητη θεραπεία από έναν ξένο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε έναν σκύλο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ο σκύλος είναι ήδη αδιάθετος λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.
Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τον σκύλο σας. Είναι κατανοητό ότι ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται άγχος πριν από μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

κτηνίατρος

Πως να σταματήσετε το άγχος

Ευτυχώς, ο φόβος της επίσκεψης στον κτηνίατρο είναι αρκετά εύκολο να αποφευχθεί ή έστω να μειωθεί. Όμως χρειάζεται προσπάθεια και τον απαραίτητο χρόνο. Ακόμα και εάν ο φόβος δεν εξαλειφθεί τελείως θα μπορέσετε να ανακουφίσετε τος σκυλάκι σας από το άγχος πριν την επίσκεψη στο κτηνίατρο.

Πως θα εξαλείψετε το άγχος;

Δοκιμάστε ορισμένες τακτικές για να κάνετε πιο εύκολη την επόμενη επίσκεψη στον κτηνίατρο και για τους δύο. Ίσως χρειαστεί να ενημερώσετε και τον κτηνίατρο ώστε να βρεθεί η ιδανικότερη λύση.

Πρακτικές εξετάσεις στο σπίτι

Η διαδικασία εξέτασης μπορεί να προκαλέσει το άγχος του σκύλου σας. Ο σκύλος σας δεν έχει συνηθίσει να τον χειρίζεται ο κτηνίατρος ή οι άνθρωποι που είναι παρόντες στην εξέταση.
Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τα αυτιά του με το σκύλο σας στο σπίτι. Ελέγξτε το στόμα και τα δόντια του. Αντιμετωπίστε το σκύλο σας απαλά και στοργικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δίνοντάς του λιχουδιές και επαίνους.

κτηνίατρος και σκύλος

Η πρώτη επίσκεψη

Τα σκυλιά έρχονται σε επαφή με τον κτηνίατρο μόνο όταν είναι άρρωστα ή χρειάζονται εμβολιασμό. Όταν κάνετε μια κοινωνική επίσκεψη, μπορεί να περάσετε από το γραφείο του κτηνιάτρου. Ζητήστε από τον υπάλληλο της υποδοχής να σας δώσει μια λιχουδιά ή να χαϊδέψει τον σκύλο σας.

Μην προσπαθήσετε να αναγκάσετε το σκύλο σας να μπει μέσα στο σπίτι, ακόμη και αν πρόκειται για κοινωνική επίσκεψη. Δώστε χρόνο στο σκύλο σας να ηρεμήσει. Μην τον σέρνετε πίσω σας ή μην τον κρατάτε στην αγκαλιά σας. Αντ’ αυτού, δώστε στον σκύλο σας μια λιχουδιά και επαινέστε τον μόλις περάσει την πόρτα.

Φάρμακο για το άγχος

Τα αγχολυτικά φάρμακα είναι η έσχατη λύση. Ωστόσο, ορισμένα σκυλιά είναι τόσο φοβισμένα που η φαρμακευτική αγωγή είναι η μόνη λύση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα και να τα χορηγήσει στο σκύλο σας πριν έρθετε στο νοσοκομείο. Εάν το άγχος είναι ήπιο, μπορεί επίσης να βοηθήσουν συμπληρώματα που μειώνουν το άγχος ή σκευάσματα φερομόνης.
Καλό είναι να δώσετε φάρμακα ή συμπληρώματα κατά του άγχους πριν δοκιμάσετε τις τακτικές κοινωνικοποίησης που αναφέρθηκαν παραπάνω. Τα κουτάβια δεν μπορούν να απορροφήσουν και να μάθουν νέα πράγματα αν βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλου άγχους ή φόβου. Η φαρμακευτική αγωγή θα μειώσει το άγχος και το φόβο και θα ανταποκριθούν καλύτερα στη μάθηση κατά τη διάρκεια της κτηνιατρικής κοινωνικοποίησης.

Χρησιμοποιείστε φίμωτρο

Ορισμένες φορές ο φόβος γίνεται επιθετικότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίμωτρο ώστε να αποφύγετε επιθέσεις και δαγκώματα.
Το σκυλί μπορεί να συνηθίσει το ρύγχος όταν το εφαρμόζετε σιγά σιγά στο σπίτι και το επαινείτε όταν το δέχεται.
Εάν τοποθετείτε το φίμωτρο μόνο πριν πάτε στον κτηνίατρο, είναι πολύ πιθανό να συσχετίσει το φίμωτρο με τον κτηνίατρο και να δημιουργηθεί έντονο άγχος. Προσπαθήστε να κάνετε την εμπειρία όσο πιο θετική γίνεται.

κτηνίατρος

Ενναλακτικές λύσεις

Βρείτε έναν κτηνίατρο που είναι πρόθυμος να έρθει στο σπίτι σας για τακτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καθησυχάσετε τους φόβους του σκύλου σας στην άνεση του σπιτιού σας, όπου θα αισθάνεται ασφαλής.
Ορισμένες κλινικές και κτηνίατροι είναι εκπαιδευμένοι και αφοσιωμένοι σε τακτικές και συμπεριφορές που ανακουφίζουν το άγχος των ζώων. Υπάρχει ακόμη και εκπαίδευση και πιστοποίηση γι’ αυτό.

Πρόσθετη βοήθεια

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας δεν θα ξεπεράσει το φόβο του για τον κτηνίατρο από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να είστε συνεπείς και υπομονετικοί.

κτηνίατρος
Ως πρώτο βήμα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας θέλει να βοηθήσει εσάς και τον σκύλο σας. Αν δεν αλλάξει τίποτα και ο σκύλος σας δεν μπορεί να ξεπεράσει το φόβο του, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr