Πώς να πιάσω μια αδέσποτη γάτα; Οδηγός δράσης και ‘κόλπα’ που εγγυώνται επιτυχία με ασφάλεια-Όλα τα μυστικά

Χρήσιμα

Τα περισσότερα αδέσποτα, είναι κυρίως μικρές γατούλες, που τρέχουν και σκαρφαλώνουν πάνω στα δέντρα. Όσο δύσκολο είναι να τις βλέπεις να πεινάνε και να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, τόσο εύκολο είναι να τις φροντίζεις με λίγο φαγητό και νερό. Και κάπως έτσι εισάγεσαι στον όμορφο και με πολλή αγάπη κόσμο της φροντίδας των αδέσποτων.

Σε περίπτωση που θέλεις να ασχοληθείς με την περιποίηση μιας αδέσποτης γάτας, πρέπει πρωτα απ’όλα, να καταφέρεις να τις βρεις σπίτι. Μπορεί να τη βλέπεις άρρωστη και να πρέπει να την πας στον γιατρό. Ή απλά μπορεί να θες να της κάνεις το καλύτερο δώρο, να τη στειρώσεις για να ζήσει για πολλά περισσότερα χρόνια υγιής, χωρίς να γεννάει μωρά που δεν θα έχουν καμία τύχη.

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα και ακόμη και οι πιο ήμερες μπορεί να αντιδράσουν άσχημα, αν τις πιάσεις και προσπαθήσεις να τις βάλεις στην τσάντα μεταφοράς. Ευτυχώς, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια, εύκολα και γρήγορα.

Πως να μπορείς να “πιάσεις” μια γάτα

Με σεντόνι

Είναι ελάχιστες οι αδέσποτες γάτες που θα καθίσουν στην αγκαλιά σου να τις βάλεις μέσα στο κλουβάκι. Ακόμα και αν τις πιάσεις καλά από το σβέρκο, κατά πάσα πιθανότητα θα βρουν τρόπο να σου ξεφύγουν. Το πιο απλό είναι να βάλει κόντρα τα πόδια της και να μη μπορέσεις να τη βάλεις ποτέ στο κλουβάκι, όσο εκείνη θα τινάζεται σαν χέλι μέχρι να σου ξεφύγει.

Σε περίπτωση που η γάτα σου είναι ήρεμη, μπορείς να αφήσεις το κλουβάκι λίγο πιο μακριά και μάλιστα σου προτείνουμε να το βάλεις κάθετα, δηλαδή με την πόρτα να κοιτάει τον ουρανό. Πάρε τη γάτα αγκαλιά και χάιδεψέ την, μιλώντας της, ώστε να ηρεμήσει. Ύστερα σιγά σιγά τύλιξέ την με ένα σεντόνι. Πρέπει να κάνεις αργές κινήσεις, ώστε να μην την τρομάξεις.

Αν όλα πάνε καλά, σε κάποια φάση θα βρεθεί να είναι τυλιγμένη σαν μούμια με το σεντόνι, κάτι βασικό, για να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πόδια της. Τότε την βάζεις μέσα στο κλουβί, όπου δεν χρειάζεται καν να την σπρώξεις, γιατί η βαρύτητα θα τη ρίξει προς τα κάτω.

Με γατοπαγίδα

Υπάρχει μια συσκευή, που έχει σώσει χιλιάδες γατούλες και ας τις στρεσάρει λίγο στην αρχή. Είναι ένα μακρόστενο κλουβί, το οποίο στο βάθος του έχει ένα μικρό σκαλοπατάκι. Μόλις η γάτα πατήσει σε αυτό, η πόρτα κλείνει αυτόματα. Αν έχεις προσπαθήσει να βάλεις μια γάτα στο κλουβί μεταφοράς βάζοντάς της λαχταριστό φαγητό μέσα, ξέρεις ότι είναι αδύνατο να προλάβεις να κλείσεις την πόρτα του κλουβιού, πριν αυτή πεταχτεί έξω.

Η ιδέα είναι ότι της βάζεις έξτρα γευστικό φαγητό μέσα στην παγίδα (π.χ. κονσέρβα, κοτόπουλο ή τόνο). Εκείνη μπαίνει μέσα, πατάει την παγίδα και η πόρτα κλείνει μόνη της πίσω. Σε αρκετές γάτες (κυρίως στις αρσενικές που δεν είναι τόσο πονηρές), δουλεύει σχετικά συχνά.

Δυστυχώς, όμως, πολλές γάτες είναι υποψιασμένες, έχουν δει μια άλλη γάτα να παγιδεύεται ή απλά διστάζουν υπερβολικά να μπουν μέσα μέσα, ώστε να πατήσουν το σκαλοπάτι και να κλείσει η πόρτα. Η λύση σε αυτό είναι να εξοικειώσεις τη γατούλα με την παγίδα. Δηλαδή να την έχεις δίπλα της κάθε μέρα για πολλές μέρες, να της βάζεις φαγητό έξω έξω και γενικά να της δείξεις ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γάτες παύουν να διστάζουν και τελικά μπαίνουν μέσα.

Με κάπακωμα

Αν δεν πιάσει τώρα η σκέψη της γατοπαγίδας, τότε το μόνο που έχει απομείνει να κάνεις, είναι να καπακώσεις τη γάτα. Δηλαδή την ώρα που τρώει μπορείς να της ρίξεις ένα δίχτυ από πάνω, ώστε να παγιδευτεί και να μπορέσεις να την πιάσεις. Υπάρχουν και ειδικές παγίδες με άνοιγμα στο κάτω μέρος που πιάνουν τη γάτα από πάνω.

Είναι δύσκολη πρακτική, αλλά είναι η μόνη λύση για πολύ άγριες και φοβισμένες γάτες που δεν πλησιάζονται καθόλου.

Bonus tip 1: Απαγορεύεται να δώσεις στην γάτα κάποιο υπνωτικό/ χαλαρωτικό χάπι. Ακόμα και αν το κρύψεις στην κονσέρβα, ακόμα και αν το κάνεις σκόνη και το ανακατέψεις με την τροφή, το πιο πιθανό είναι ότι η γάτα θα το καταλάβει και δεν θα το φάει ποτέ. Επιπλέον, ακόμα και αν το φάει, το χάπι πιάνει μετά από ώρα, οπότε απλώς θα της προσφέρει έναν καλό υπνάκο, όταν θα είναι στη φωλιά της. Ακόμα και αν την πετύχεις στη φωλιά της, πάντως, τα υπνωτικά χάπια του εμπορίου δεν πιάνουν, όταν η γάτα αγχώνεται πολύ, οπότε το πιο πιθανό είναι ότι θα την ξυπνήσεις και θα ξαναβρεί αμέσως τον παλιό, άγριό της εαυτό.

Bonus tip 2: Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρεις, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Υπάρχουν πολλοί εθελοντές πρόθυμοι να σε βοηθήσουν στο δύσκολο έργο του πιασίματος μιας αδέσποτης γάτας. Επίσης, η φιλοζωική θα έχει κατά πάσα πιθανότητα γατοπαγίδα, ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσεις (είναι αρκετά ακριβές).

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top