Πότε σταματάει η παραγωγή γάλακτος της μαμάς γάτας;-Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Οι γάτες είναι θηλαστικά, οπότε αυτό σημαίνει ότι θηλάζουν τα μικρά τους μέχρι τα γατάκια τους να απογαλακτιστούν και να τρώνε τροφή μόνα τους. Πόσο καιρό όμως θηλάζει μια γάτα και πότε στερεύει η παροχή γάλακτος;

Εγκυμοσύνη και θηλασμός γάτας

Οι γάτες μπορούν να μείνουν έγκυες πριν από την ηλικία του ενός έτους και είναι έγκυες για περίπου δύο μήνες. Ο θηλασμός θα ξεκινήσει όταν πρόκειται να γεννήσουν. Οι γάτες έχουν συνήθως οκτώ θηλές και όλες θα παράγουν γάλα. Οι γάτες που δεν είναι έγκυες, και μερικές φορές ακόμη και στειρωμένες, μπορούν να παράγουν γάλα και αυτό ονομάζεται ψευδοεγκυμοσύνη. Οι ορμόνες στο σώμα της γάτας ελέγχουν αυτή την παραγωγή περιττού γάλακτος. Εάν η γάτα σας δεν είναι έγκυος αλλά θηλάζει, μην την αφήνετε να προσποιείται ότι θηλάζει αντικείμενα όπως παιχνίδια, καθώς αυτό θα παρατείνει την ψευδοεγκυμοσύνη.

Οι έγκυες γάτες θα παρουσιάσουν πρήξιμο στις θηλές τους περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης, αλλά δεν θα αρχίσουν να θηλάζουν παρά μόνο λίγες ημέρες πριν γεννήσουν. Η όρεξή τους θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να βοηθήσει στην παροχή της επιπλέον τροφής που χρειάζεται ο οργανισμός τους για την παραγωγή γάλακτος. Μόλις γεννήσουν, τα γατάκια θα πρέπει να λάβουν το γάλα που παράγει η μαμά γάτα και ονομάζεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που βοηθούν στην υποστήριξη του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος των γατιών.


Απογαλακτισμός

Μόλις τα γατάκια θηλάσουν για περίπου ένα μήνα, θα αρχίσουν να απογαλακτίζονται από τη μητέρα τους. Μια υγροποιημένη γατοτροφή θα πρέπει να προσφέρεται στα γατάκια ελεύθερα, όσο έχουν ακόμα την ικανότητα να θηλάζουν από τη μητέρα τους. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 6 εβδομάδων, τα γατάκια θα τρώνε σιγά σιγά περισσότερη γατοτροφή και θα θηλάζουν λιγότερο. Η γατοτροφή θα περάσει από υγρή σε αραιωμένη κονσερβοποιημένη τροφή, σε κανονική κονσερβοποιημένη τροφή, στη συνέχεια σε βρεγμένη γατοτροφή και τέλος σε σκληρή γατοτροφή κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού, μέχρι να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τη μητέρα του σε ηλικία 12 εβδομάδων.

Θα πρέπει να περιορίσετε τον χρόνο που πρέπει να θηλάζει ένα γατάκι όσο μεγαλώνει, αν τρώει μόνο του. Εάν ένα γατάκι τρώει καλά μόνο του αλλά εξακολουθεί να θέλει να θηλάζει πολύ, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσβασή του στη μητέρα του για ένα μέρος της ημέρας.


Προμήθεια γάλακτος γάτας

Η επαρκής διατροφή είναι σημαντική για μια γάτα ώστε να είναι σε θέση να παράγει αρκετό γάλα για όλα τα γατάκια της. Οι γάτες συνήθως έχουν περίπου πέντε γατάκια ανά γέννα, αλλά αν μια γάτα έχει μια εξαιρετικά μεγάλη γέννα μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική διατροφή, προκειμένου να βοηθήσει τον οργανισμό της να παράγει αρκετό γάλα για τα μικρά της, ή τα γατάκια μπορεί να χρειαστούν συμπλήρωμα. Οι γάτες που θηλάζουν θα πρέπει να τρέφονται με δίαιτες για γατάκια ή δίαιτες ανάπτυξης που είναι πλούσιες σε θερμίδες, λίπος και ασβέστιο, ώστε να ανταποκρίνονται στο πρόσθετο στρες της σίτισης των γατών και στις ενεργειακές απαιτήσεις της γαλουχίας. Εάν ανησυχείτε για τις διατροφικές ανάγκες μιας μητέρας γάτας, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας τι μπορείτε να κάνετε.

Κατά την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα θηλασμού, η μητέρα γάτα βρίσκεται στο πιο απαιτητικό σημείο της γαλουχίας. Ο οργανισμός της μητέρας γάτας παράγει συνεχώς γάλα εδώ και περίπου ένα μήνα, αλλά είναι επίσης έτοιμος να επιβραδύνει. Δεδομένου ότι τα γατάκια αρχίζουν να απογαλακτίζονται από το γάλα της μητέρας τους αυτή τη στιγμή, θα χρειάζονται λιγότερο γάλα.


Το τέλος του θηλασμού

Οι μητέρες γάτες θα συνεχίσουν να θηλάζουν όσο έχουν γατάκια να ταΐσουν. Αυτό είναι χρήσιμο αν έχετε ορφανά γατάκια που πρέπει να ταΐσετε και τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από τη μητέρα τους, αλλά δεν είναι απαραίτητο αν έχετε μόνο γατάκια που τρώνε πλέον στερεά τροφή.

Μόλις τα γατάκια τρώνε στερεά τροφή, συνήθως δεν προσπαθούν να θηλάσουν, οπότε η παραγωγή γάλακτος θα μειωθεί δραματικά στη μητέρα γάτα. Το γάλα θα πρέπει να έχει στερέψει εντελώς μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία. Οι θηλές θα εξακολουθούν να είναι αρχικά διογκωμένες και να παράγουν γάλα. Στη συνέχεια, το γάλα θα σταματήσει να βγαίνει, το πρήξιμο θα μειωθεί και μετά από μία έως δύο εβδομάδες, οι μαστικοί αδένες δεν θα πρέπει πλέον να είναι πρησμένοι κάτω από τις θηλές.


Προβλήματα μετά τον θηλασμό

Εάν οι θηλές της μητέρας γάτας σας έχουν παραμείνει μεγάλες, κόκκινες και πρησμένες μετά από μια εβδομάδα μη θηλασμού, θα πρέπει να τις εξετάσει ο κτηνίατρός σας. Η μαστίτιδα είναι μια σοβαρή και επώδυνη κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί και μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top