Ρωτήστε ελεύθερα: 10 ερωτήσεις που θέλουν να ρωτήσετε οι κτηνίατροι για τις γάτες σας

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Μετά από μια δεκαετία ως κτηνίατρος, έχω αποκτήσει μια μικρή ρουτίνα όταν πρόκειται να μπω σε μια αίθουσα εξετάσεων. Μέχρι να ανοίξω την πόρτα, ο τεχνικός μου έχει ήδη πάρει το ιστορικό, έχει πραγματοποιήσει μια προκαταρκτική εξέταση και μου έχει πει τις πρωταρχικές ανησυχίες. Αυτό με βοηθάει να διαγνώσω πιο αποτελεσματικά ένα πρόβλημα και να καθορίσω ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνω.

Επειδή οι γάτες δεν μπορούν να μιλήσουν, βασίζομαι σε μεγάλο βαθμό στις παρατηρήσεις και τα λόγια του ιδιοκτήτη της γάτας για να με βοηθήσουν να ορίσω ένα πρόβλημα και να καθορίσω την πορεία δράσης. Πολλοί άνθρωποι, νευρικοί για την κατάσταση της γάτας τους και ανήσυχοι μήπως θεωρηθούν ενοχλητικοί, απαντούν στις ερωτήσεις που θέτω αλλά δεν κάνουν καμία δική τους. Λατρεύω όταν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων κάνουν ερωτήσεις! Το βλέπω ως μια ζωτική μορφή επικοινωνίας, βοηθώντας με να εκτιμήσω τις ανησυχίες τους και διασφαλίζοντας ότι φεύγουν από την κλινική με όλες τις ανάγκες τους ικανοποιημένες.

Ακολουθούν δέκα ερωτήσεις που θα ήθελα να κάνουν περισσότεροι γονείς γατών:

1. Μπορώ να προγραμματίσω αυτό το ραντεβού σε ήσυχη ώρα;

Ειδικά για τις γάτες, η κτηνιατρική κλινική είναι ένα θορυβώδες, τρομακτικό μέρος. Το να ζητήσετε να έρθετε κατά τη διάρκεια της ήρεμης ώρας επιτυγχάνει δύο πράγματα: σας βάζει και σας βγάζει πιο γρήγορα και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να καθίσετε στο χώρο αναμονής δίπλα σε έναν περίεργο σκύλο. Και τα δύο οδηγούν σε μια λιγότερο αγχωτική επίσκεψη για το αιλουροειδές σας. Οι περισσότερες κλινικές προσφέρουν το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού από συνήθεια, αλλά είναι περισσότερο από ευτυχείς να σας εξυπηρετήσουν ώστε να φτάσετε στις λιγότερο πολυσύχναστες ώρες.

2. Έχει η γάτα μου καλό βάρος;

Με πάνω από το 50% των κατοικίδιων ζώων της χώρας μας να είναι υπέρβαρα, η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα στην κτηνιατρική. Αλλά πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων, απογοητευμένοι από την έλλειψη αποτελεσμάτων σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή απρόθυμοι να αλλάξουν τη ρουτίνα τους, αντιστέκονται στην αντιμετώπιση του θέματος. Η υποβολή αυτής της ερώτησης μου επιτρέπει να καταλάβω ότι είστε έτοιμοι να συζητήσετε για το βάρος της γάτας σας και είστε ανοιχτοί σε προτάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του βάρους.

3. Με ποια τροφή πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου;

Η επιλογή της σωστής τροφής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά συχνά, οι ιδιοκτήτες γατών βασίζονται στις συμβουλές του ατόμου στο διάδρομο του καταστήματος κατοικίδιων ζώων αντί να ζητήσουν καθοδήγηση από έναν κτηνίατρο. Εάν βρίσκετε το κατάστημα κατοικίδιων ζώων συντριπτικό, παρακαλούμε να ζητάτε προτάσεις. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.

4. Πρέπει να ανησυχώ για αυτή την αλλαγή στη γάτα μου;

Οι γάτες είναι απίστευτες στο να κρύβουν τα σημάδια της ασθένειας μέχρι το πρόβλημα να έχει προχωρήσει αρκετά. Σημάδια που φαίνονται πολύ ανεπαίσθητα μπορεί να είναι τεράστιες ενδείξεις ενός προβλήματος που ετοιμάζεται. Οποιαδήποτε αλλαγή στη συνήθεια, ακόμη και αν φαίνεται μικρή και ασήμαντη, μπορεί να έχει σημασία. Σε μια περίπτωση, ένας ιδιοκτήτης ρώτησε για μια γάτα που ξαφνικά έπινε από τη βρύση. Όπως αποδείχθηκε, ήταν διαβητική.

5. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να παρατηρώ τη συμπεριφορά του;

Μια γάτα που ουρεί ή αφοδεύει έξω από την τουαλέτα είναι μια από τις πιο απογοητευτικές προκλήσεις για τους γονείς γατών. Η αποβολή περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο μπορεί να είναι σημάδι καταστάσεων όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, εντερική απόφραξη (που προκαλεί δυσκοιλιότητα) ή νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να κάνει τη γάτα σας να ουρεί περισσότερο ή λιγότερο και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν πολλές αιτίες που κυμαίνονται από ιατρικές έως συμπεριφορικές, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν το αναφέρουν στον κτηνίατρο μέχρι το πρόβλημα να συνεχιστεί για μήνες και να είναι βαθιά απογοητευμένοι. Δυστυχώς, αυτή είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες εγκατάλειψης αιλουροειδών στο καταφύγιο. Όσο νωρίτερα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία, τόσο νωρίτερα θα μπορέσουμε να σας επαναφέρουμε και τους δύο στην τάξη.

6. Πότε μπορούμε να προγραμματίσουμε οδοντιατρικό καθαρισμό;

Η οδοντική νόσος είναι μία από τις πιο συχνές διαγνώσεις στην πρακτική των αιλουροειδών. Οι ετήσιοι οδοντιατρικοί καθαρισμοί αποτελούν ζωτικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τις μεσήλικες και τις ηλικιωμένες γάτες, ακόμη και για εκείνες που δεν έχουν αυτό που οι ιδιοκτήτες θεωρούν ορατή ασθένεια. Καλύτερα να κάνετε έναν ετήσιο καθαρισμό ρουτίνας παρά να έχετε να αντιμετωπίσετε ένα στόμα γεμάτο επώδυνα άρρωστα δόντια στην πορεία!

7. Ποια εμβόλια είναι κατάλληλα για τον τρόπο ζωής της γάτας μου;

Όπως όλο και περισσότεροι γονείς γάτας και κτηνίατροι αρχίζουν να εκτιμούν, ο εμβολιασμός δεν είναι μια απόφαση που ταιριάζει σε όλους. Οι καλύτερες αποφάσεις λαμβάνονται σε ατομική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο ζωής της γάτας, την ηλικία, το ιστορικό εμβολιασμών και την πιθανή έκθεση σε ασθένειες. Επιπλέον, πολλά ιατρεία προσφέρουν πλέον εμβόλια για αιλουροειδή που δεν έχουν προστεθεί. Αυτά τα εμβόλια, αν και μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, θεωρείται ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σαρκώματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

8. Μπορώ να δώσω αυτό το φάρμακο στη γάτα μου;

Ένα τηλεφώνημα μπορεί να σώσει μια ζωή. Σας παρακαλούμε, μην δώσετε ποτέ στη γάτα σας ένα ανθρώπινο φάρμακο χωρίς να είστε 100% σίγουροι ότι είναι εντάξει για χρήση σε αιλουροειδή. Οι αιλουροειδείς φίλοι μας μεταβολίζουν τα φάρμακα πολύ διαφορετικά από ό,τι εμείς και ορισμένα φάρμακα που είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, όπως το Tylenol, μπορεί να αποβούν μοιραία για τις γάτες.

9. Μπορεί κάποιος να με παρακολουθήσει να δίνω αυτή τη θεραπεία;

Η χορήγηση φαρμάκων σε μια απρόθυμη γάτα μπορεί να είναι μια άσκηση υπομονής ή ίσως απλώς πόνος. Οι κτηνίατροι το καταλαβαίνουν αυτό. Ορισμένες διαδικασίες, όπως η χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης ή η χορήγηση υποδόριων υγρών, χρειάζονται κάποιο χρόνο για να τις μάθετε. Αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία σχετικά με το αν κάνετε κάτι σωστά ή όχι, μη διστάσετε να ζητήσετε από τον τεχνικό ή τον κτηνίατρο να σας παρακολουθήσει να το κάνετε και να σας δώσει συμβουλές. Πολλές φορές έχουμε κόλπα και συμβουλές που μπορούν να κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

10. Πότε πρέπει να προγραμματίσω ένα ραντεβού παρακολούθησης;

Πριν φύγετε από την κλινική, προγραμματίστε το επόμενο ραντεβού σας. Για ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα που απαιτεί παρακολούθηση, μπορεί να περάσουν μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Για μια υγιή γάτα, μπορεί να είναι έξι μήνες. Ο προγραμματισμός ενός ραντεβού πριν φύγετε βελτιώνει τη συμμόρφωση και τις πιθανότητες να επιστρέψετε όντως εγκαίρως. Το κάνουμε για τους εαυτούς μας για τα οδοντιατρικά ραντεβού και ακόμη και για τα ραντεβού για τα μαλλιά, γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και για τις γάτες μας;

Η φροντίδα μιας γάτας μπορεί να είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, αλλά αξίζει τον κόπο. Η αποτελεσματική επικοινωνία με τον κτηνίατρο της γάτας σας είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το αγαπημένο σας αιλουροειδές θα ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή. Μη φοβάστε ποτέ να κάνετε ερωτήσεις. Κάθε κτηνίατρος που αξίζει την εμπιστοσύνη σας θα χαρεί να τις απαντήσει.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr