Σίτιση αδέσποτων ζώων: Πως να το κάνετε σωστά- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Χρήσιμα

Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί τα αδέσποτα ζώα ως κίνδυνο και απειλή. Λίγες περιπτώσεις όπου ένας σκύλος μπορεί να έχει συμπεριφερθεί αμυντικά ή μπορεί να έχει δαγκώσει / γρατζουνίσει είναι αρκετές για να στρέψουν τους ανθρώπους εναντίον των αδέσποτων ζώων και να τα κάνουν όλα να φαίνονται άσχημα. Τα αδέσποτα ζώα είναι απίθανο να δαγκώσουν, εκτός αν προκληθούν, δεν αισθάνονται καλά ή πονάνε. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today από το American College of Veterinary Behaviorists, τα σκυλιά μπορεί να μην προτιμούν καν να συνδέονται σωματικά. Από την άλλη πλευρά, τα αδέσποτα ζώα είναι συνήθως εκφραστικά και κοινωνικά και είναι πρόθυμα να “μιλήσουν” στον άνθρωπο αν δώσουμε προσοχή. Ο κόσμος που έχουμε δημιουργήσει τους καθιστά αδύνατο να βρίσκονται στον κόσμο μόνα τους.

Χρειάζονται βοήθεια με τακτική τροφή και ιατρική περίθαλψη όποτε χρειάζεται

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που μπορούν να φωνάξουν όταν χρειάζονται βοήθεια, τα ζώα δεν μπορούν. Από όλα τα οικόσιτα ζώα που κατοικούν στο δρόμο, οι σκύλοι και οι γάτες είναι τα πιο συνηθισμένα είδη.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ακόμα δεν κάνουμε βήμα μπροστά για να επιδείξουμε συμπόνια στους σκύλους συντρόφους μας, εκτός αν πρόκειται για οικόσιτα κατοικίδια ζώα. Τα αδέσποτα αφήνονται να ψάχνουν για οτιδήποτε μπορούν να βρουν- είναι ένας αγώνας επιβίωσης και συχνά καταφεύγουν στο να τρέφονται με τα αποφάγια, παλεύοντας για ένα κομμάτι. Ακόμη και αν έχουν μεγάλη αντοχή στις ασθένειες, τα αδέσποτα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να τραυματιστούν ή να αδυνατίσουν, επειδή μόνο οι πιο δυνατοί επιβιώνουν και καταφέρνουν να τρέφονται. Μπορούμε να βοηθήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ζωικών μας φίλων και τελικά να αμβλύνουμε τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα αδέσποτα που γίνονται εχθρικά στην αναζήτηση τροφής, αν εμείς ενωθούμε και τους απλώσουμε ένα χέρι σίτισης. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις καλύτερες μεθόδους για τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων.

Τι μπορείτε να επιλέξετε κατά τη σίτιση αδέσποτων σκύλων;

Τα αδέσποτα σκυλιά είναι ικανά να τρώνε οτιδήποτε όταν πεινούν. Βυθίζονται στους κάδους απορριμμάτων ψάχνοντας για τροφή. Μια κοινή πηγή γι’ αυτά είναι τα οικιακά σκουπίδια που βρίσκονται συχνά έξω από κτίρια διαμερισμάτων. Αυτοί οι κάδοι περιέχουν συχνά τοξικά πράγματα όπως πλαστικό, χημικά για τον καθαρισμό του σπιτιού, γυαλιά κ.λπ. που αφήνουν τα ζώα του δρόμου σε μεγάλο κίνδυνο. Για προληπτικούς λόγους, είναι καλύτερο να διαχωρίζετε τα οργανικά και τα χημικά απόβλητα κατά την απόρριψή τους.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που συμβάλλουν στον κοινωνικό σκοπό και βοηθούν αυτά τα σκυλιά και τις γάτες του δρόμου να παίρνουν τα καθημερινά τους γεύματα. Πολλοί από αυτούς είναι φιλόζωοι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στους τριχωτούς φίλους μας. Όσοι είναι νέοι και θα ήθελαν να συμβάλουν στη σίτιση ενός αδέσποτου μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι απλό, όπως ρύζι, βραστές πατάτες και φυτικό λάδι. Μια τέτοια βασική τροφή είναι μια μεγάλη πηγή διατροφής για τον σκύλο, ενώ μια βασική τροφή για τον άνθρωπο που αποτελείται από ρύζι, βραστές πατάτες, φυτικό λάδι δεν είναι μόνο μια μεγάλη πηγή διατροφής για τους σκύλους, αλλά και ένα απλό και πιο χορταστικό γεύμα που μπορείτε να προσφέρετε σε έναν σκύλο. Ενώ για τις γάτες, μπορείτε να τις ταΐσετε με μερικά τοπικά ψάρια. Προτείνεται να τεμαχίζετε πριν το σερβίρισμα για καλύτερη πέψη.

Μια άλλη επιλογή είναι τα ανεπιθύμητα μέρη κρέατος. Εκτός από τα κομμάτια κρέατος που πουλάει το τοπικό σας κρεοπωλείο, υπάρχουν πολλά ανεπιθύμητα μέρη που καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Μπορείτε να συλλέξετε αυτά τα κομμάτια από την επόμενη επίσκεψή σας στο κρεοπωλείο σας και να τα ταΐσετε τα αδέσποτα σκυλιά και τις γάτες. Τα πόδια κοτόπουλου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κρέατος που ταΐζεται στα σκυλιά. Σας προτείνουμε να τα βράσετε πριν τα ταΐσετε τις γάτες.

Οι συσκευασμένες τροφές για σκύλους και γάτες χρησιμεύουν ως μία τέλεια λύση για να ταΐσετε ένα ζώο. Παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα ζώα, αλλά είναι αρκετά ακριβές σε σύγκριση με την επιλογή που αναφέρθηκε παραπάνω. Μπορείτε επίσης να τα μουλιάσετε σε νερό για να τα κάνετε πιο μαλακά, ώστε να είναι εύκολο για εσάς και ένα ενήλικο ζώο. Εκτός από αυτά, είναι επίσης απαραίτητο να παρέχετε μια πηγή καθαρού νερού για τις στάσεις. Είναι καλύτερο να τα ελέγχετε και να τα καθαρίζετε τακτικά.

Μια μικρή πράξη έχει τεράστιο αντίκτυπο και πάντα θα σας το ανταποδίδουν με όλη την αγάπη που έχουν να δώσουν. Κατανοώντας πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα ζώα του δρόμου, τα μικρά μας τα βοηθούν να ζήσουν αυτή τη δύσκολη ζωή με κάποια ευκολία.

Ο σωστός τρόπος για να ταΐζετε τα αδέσποτα ζώα

Πολλοί άνθρωποι συνεργάζονται εθελοντικά με οργανώσεις για να ταΐζουν αδέσποτα ζώα, αλλά όταν θέλουν να το κάνουν αυτό μόνοι τους, δεν γνωρίζουν τι τροφή να δώσουν στα αδέσποτα ή πώς να τους την δώσουν.
Μην ανησυχείτε, σας έχουμε καλύψει.
1. Να είστε συνεπείς

Αν έχετε αποφασίσει να ταΐζετε τα αδέσποτα, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε τακτικά. Τα ζώα του δρόμου δεν είναι καλά στο κυνήγι και γενικά ζουν από τα αποφάγια που μπορούν να βρουν ή εξαρτώνται από τους ανθρώπους για να τα ταΐσουν. Αν είστε ασυνεπείς, τα κουτάβια και τα γατάκια που έχουν εξαρτηθεί από εσάς για φαγητό θα μείνουν μόνα τους στην τύχη τους.
2. Τα ταΐζετε στο ίδιο μέρος κάθε μέρα

Είναι καλύτερο να επιμένετε στο ίδιο σημείο, ώστε τα ζώα να ξέρουν ακριβώς πού να έρχονται για να ταΐζονται. Επιπλέον, η προσήλωση στην ίδια ώρα θα βοηθήσει επίσης να δημιουργηθεί μια ρουτίνα για τα ζώα και να καλλιεργηθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
3. Κρατήστε ένα μπολ με νερό

Κρατήστε ένα μπολ με νερό για τα αδέσποτα μέσα ή έξω από την πύλη σας. Το καλό, καθαρό νερό είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί για ένα αδέσποτο. Μπορείτε επίσης να τους ρίχνετε ένα μπολ με καθαρό νερό αφού τελειώσουν το φαγητό τους. Απλά φροντίστε να διατηρείτε το μπολ καθαρό και γεμάτο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου – το μπολ με το νερό δεν πρέπει να λερωθεί και να μολυνθεί, κάτι που θα αποτελέσει κίνδυνο εξάπλωσης θανατηφόρων ασθενειών.
4. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι τα ταΐζετε

Δεν πρέπει να τα ταΐζετε πικάντικα, γλυκά, τηγανητά ή πολύ αλμυρά τρόφιμα, καθώς είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τον οργανισμό τους. Για τα μεγαλύτερα ζώα, το μαγειρεμένο κρέας και τα ψάρια είναι καλές επιλογές- δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβό κρέας, υπολείμματα μπορούν να βράσουν και να αναμειχθούν με ρύζι. Μην δίνετε ωμό κρέας σε κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα και μη δίνετε μαγειρεμένο κρέας σε νεαρά ζώα, καθώς δεν θα μπορέσουν να το χωνέψουν.

Τοποθέτηση δοχείων σίτισης και νερού για τα αδέσποτα ζώα της πόλης από την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων

Η τοποθέτηση δοχείων για τροφή και νερό για τα αδέσποτα ζώα της πόλης αποτελεί μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε με τις πρώτες πιλοτικές ταΐστρες του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο του 2020. Μέσα σε στενή συνεργασία με τους εθελοντές, η πόλη μας γίνεται ολοένα και πιο φιλική προς τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους!

Τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν τα δοχεία για την τροφή των σκύλων είναι η Πλατεία Συντάγματος και η Πλατεία Κεραμεικού. Αντίστοιχα, τα σημεία για τις γάτες περιλαμβάνουν το Θησείο, την Πλατεία Λακωνίας (Αμπελόκηποι), το πρώην Κτήμα Θων (Αμπελόκηποι), την οδό Γ. Κεδρηνού (Γκύζη) και την Πλατεία Καλλιγά.

Μετά από λίγες ημέρες, στα δύο σημεία στους Αμπελόκηπους και στο Γκύζη, προστέθηκαν επιπλέον σπιτάκια για τις γάτες, προσφέροντας περισσότερη ασφάλεια στα μικρά αιλουροειδή της πόλης.

Τα δοχεία είναι τοποθετημένα σε βάσεις με σκέπαστρο και δεν έρχονται σε επαφή με το έδαφος, προκειμένου να αποφεύγεται η συσσώρευση νερού κατά τη διάρκεια της βροχής. Τα σπιτάκια είναι τοποθετημένα σε ξύλινες βάσεις για την αποφυγή της υγρασίας. Όλα είναι ασφαλή και προσαρμοσμένα με μεταλλικά τσέρκια σε δέντρα ή κολόνες, φέρουν αυτοκόλλητα με το σήμα του Δήμου και τα τηλέφωνα της Αστικής Πανίδας.

Για περαιτέρω ασφάλεια, έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που εποπτεύονται από κάμερες και παρακολουθούνται καθημερινά από εθελοντές και τις αρμόδιες υπηρεσίες μας. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την τοποθέτηση επιπλέον σπιτακιών στο Άλσος Παγκρατίου, με περισσότερες πρωτοβουλίες να ακολουθούν!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top