Συναισθηματικό τραύμα: 6 τρόποι με τους οποίους μπορεί να πληγώνετε τα συναισθήματα του Τσιουάουα σας χωρίς καν να το γνωρίζετε

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο, γεμάτο αυτοπεποίθηση σκυλί είναι με ήπιο χειρισμό, ευγένεια και αξιοπιστία. Μάθετε να διαβάζετε την γλώσσα του σώματος του Τσιουάουα σας. Τα σκυλιά ευδοκιμούν στη ρουτίνα, γι’ αυτό να είστε πάντα συνεπείς με τους κανόνες σας. Το πιο σημαντικό, μάθετε ποιες ενέργειες πληγώνουν τα συναισθήματα του Τσιουάουα σας – και σταματήστε να τις κάνετε.

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πληγώνετε εν αγνοία σας τα συναισθήματα του σκύλου σας

1-Αγνοώντας τον σκύλο σας

Απομακρύνετε το σκύλο σας όταν προσπαθεί να ανέβει στην αγκαλιά σας και να σας δώσει φιλιά; Αν απορρίπτετε ή αγνοείτε συνεχώς τις προσπάθειες του σκύλου σας να τραβήξει την προσοχή ή να δώσει στοργή, ο σκύλος σας μπορεί να πάθει σοβαρή περίπτωση σκυλίσιας μελαγχολίας. Εσείς είστε, άλλωστε, το κέντρο του σύμπαντος του σκύλου σας. Εξαρτώνται από εμάς για τα πάντα, από την ευτυχία τους μέχρι το φαγητό τους, και ευδοκιμούν με την προσοχή μας.

Αν συνεχώς απομακρύνετε το σκύλο σας ή/και τον αγνοείτε, όχι μόνο του στερείτε τη στοργή αλλά πηγαίνετε και ενάντια στη φύση του. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα- χρειάζονται να βρίσκονται γύρω από την αγέλη τους. Η απομόνωση από την αγέλη τους (εσάς σε αυτή την περίπτωση) θα οδηγήσει τελικά σε κατάθλιψη.

2 – Να του τρίβετε την μύτη

Αν ο σκύλος σας πηγαίνει σε ακατάλληλο μέρος του σπιτιού σας, υπάρχουν μόνο λίγοι λόγοι: έπρεπε να βγει βόλτα και δεν μπορούσε να περιμένει, κάτι τον τρόμαξε ή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας (προσέξτε ότι δεν έβαλα το “προσπαθεί να σας εκδικηθεί” σε αυτή τη λίστα). Τα σκυλιά έχουν “ατυχήματα” συνήθως επειδή δεν μπορούν να το κρατήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι είτε πρέπει να βγάζετε πιο συχνά βόλτα το σκυλί σας είτε δεν προσέχατε το σκυλί σας, γνωρίζοντας ότι σας έδινε σήματα για να το βγάλετε έξω.

Τρίβοντας τη μύτη τους στο ατύχημα, τα εκθέτετε σε βακτήρια και δεν διορθώνετε το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα το κάνετε χειρότερο, επειδή τώρα ο σκύλος σας έχει άγχος γύρω από μια φυσική φυσιολογική διαδικασία.

3- Χρησιμοποιείται την εντολή ‘ Έλα” για κάτι που δεν αρέσει στον σκύλο σας

Αρχικά, αυτή η εντολή διδάσκεται δίνοντας στο σκύλο σας μια ανταμοιβή όταν έρχεται σε εσάς. Εκπαιδεύετε το σκύλο σας ότι κάτι καλό (μια λιχουδιά) είναι το αποτέλεσμα του να έρθει με εντολή. Είναι πολύ αποτελεσματική όταν χρειάζεστε τον σκύλο σας να έρθει σε εσάς, για παράδειγμα, στο πάρκο σκύλων ή σε μια κατάσταση όπου μπορεί να πληγωθεί.


Αν χρησιμοποιείτε αυτή την εντολή αδιακρίτως, άλλοτε για ανταμοιβή και άλλοτε για μπάνιο ή φάρμακο ή οτιδήποτε άλλο δεν αρέσει στο σκύλο σας, ο σκύλος σας θα μπερδευτεί, τα συναισθήματά του θα πληγωθούν – και δεν θα έρχεται πια με συνέπεια σε εσάς στο πάρκο σκύλων. Μην χρησιμοποιείτε την εντολή “έλα” για να τιμωρήσετε τον σκύλο σας.

4 – ΤΟ ΝΑ ΕΊΣΑΙ PARTY POOPER
Οι σκύλοι ευδοκιμούν με την άσκηση και την ψυχική διέγερση – με άλλα λόγια, με το παιχνίδι. Αν δεν παρέχετε ποιοτικό χρόνο παιχνιδιού με το σκυλάκι σας, τα συναισθήματα του σκύλου σας θα πληγωθούν και μπορεί να καταφύγει σε καταστροφική συμπεριφορά σε μια προσπάθεια να πάρει την άσκησή του.

5 – Τιμωρείτε ή γελάτε με τους φόβους του σκύλου σας

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να φοβούνται παράλογα πράγματα. Κοινά πράγματα, όπως τα πατίνια, οι βροντές, τα μεγάλα φορτηγά, η ηλεκτρική σκούπα, ακόμη και ένα συγκεκριμένο δάπεδο, μπορεί να αποτελέσουν πηγή τρόμου για τα σκυλάκια. Μπορεί να αντιδράσουν με το να κρύβονται, να ουρούν και να τρέμουν. Τα αυτιά προς τα πίσω, η ουρά χαμηλά, το σώμα χαμηλά στο έδαφος είναι όλα σαφή σημάδια ότι ο σκύλος σας φοβάται.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για έναν σκύλο που φοβάται είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να απομακρύνετε τον σκύλο από την περιοχή ή την κατάσταση. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να γελάσετε με τον σκύλο σας ή να τον τιμωρήσετε. Φανταστείτε πώς θα νιώθατε αν το άτομο στο οποίο βασίζεστε περισσότερο στον κόσμο γελούσε με τον παράλογο φόβο σας για τα τουρσιά. Θα εξακολουθούσατε να φοβάστε τα τουρσιά, αλλά η εμπιστοσύνη σας στο “άτομό σας” θα είχε πληγεί, ενδεχομένως για πάντα.


6 – Να χρησιμοποιείται το κλουβί (crate) ως τιμωρία

Για πολλά σκυλιά, το κλουβί τους είναι το ασφαλές μέρος τους. Με ένα αναπαυτικό κρεβάτι και λίγη ιδιωτικότητα, ο σκύλος σας μπορεί να κοιμάται τη μέρα του αδιαφορώντας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί το κλουβί για το σκύλο σας.

Αλλά αν στέλνετε το σκύλο σας στο κλουβί του ως τιμωρία και, ακόμη χειρότερα, φωνάζετε και τον κλειδώνετε μέσα, το κλουβί αυτό δεν είναι πλέον ένας χαρούμενος χώρος. Καταστρέψατε την υπέροχη φωλιά της και την αφήσατε μπερδεμένη και αναστατωμένη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr