Θαύμα της φύσης: Τοκετός σκύλου – Όλα τα βήματα, Πως να προετοιμαστείτε, Αναλυτικός οδηγός και πληροφορίες

Χρήσιμα

Η γέννηση ενός κουταβιού είναι μια συναρπαστική στιγμή που φέρνει χαρά και ευθύνη ταυτόχρονα. Είτε είστε εξοικειωμένοι με τη γέννηση του σκύλου είτε αποκτάτε κουτάβι για πρώτη φορά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για την άφιξή του.

Τι είναι το κουτί του τοκετού ;

Καθώς η μεγάλη μέρα πλησιάζει, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να αγοράσετε όλα όσα χρειάζεστε τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη παράδοση του σκύλου σας. Το κουτί για τον τοκετό είναι ένα μοναδικό και σημαντικό αντικείμενο που είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο για να ξαπλώνει η σκύλα, αλλά όχι πολύ, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κουτάβια.
Για τα μεγάλα σκυλιά, καλό είναι να επιτρέπεται σε ένα άτομο να κάθεται δίπλα στην έγκυο σκύλα κατά τη διάρκεια του τοκετού και να παίζει με τα κουτάβια αργότερα.
Το δάπεδο πρέπει να είναι επίπεδο και σταθερό. Οι πλευρές πρέπει να είναι αρκετά ψηλές ώστε να κρατούν τα κουτάβια ασφαλή μέχρι να γίνουν τεσσάρων εβδομάδων. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια πόρτα στο δωμάτιο για να είναι εύκολο για τη σκύλα να μπαίνει και να βγαίνει. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια γραμμή ασφαλείας γύρω από αυτό, ώστε όταν γεννηθούν τα κουτάβια, να μπορούν να κρυφτούν χωρίς να φοβούνται ότι θα τα πατήσει η μητέρα τους. Θα πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά και ψηλή ώστε να χωράει μέσα ένα κουτάβι ενός μηνός.
Η τουαλέτα πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήσυχο, ζεστό και ασφαλές μέρος. Δίπλα στην τουαλέτα θα πρέπει να τοποθετηθεί μια λάμπα θέρμανσης. Θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλή ώστε να μην μπορεί να την αγγίξει η μητέρα σκύλα, αλλά να παρέχει ζεστασιά στα κουτάβια. Μια λύση είναι να αγοράσετε ένα κλουβί εσωτερικού χώρου και να το θερμάνετε στο πάτωμα. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κλουβί που χρησιμοποιεί νερό για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο κέντρο του δαπέδου. Εάν τα κουτάβια ζεσταθούν, μπορούν να μετακινηθούν γύρω από το κιβώτιο, μακριά από την πηγή θερμότητας.
Στο πάτωμα του κουτιού μπορούν να τοποθετηθούν εφημερίδες κατά τη διάρκεια του τοκετού και όταν βραχεί ο αριθμός των φύλλων μπορεί να αυξηθεί. Μόλις τελειώσει ο τοκετός και η μητέρα βγει από το κουτί, καθαρίστε το και τοποθετήστε μια καλά απλωμένη κουβέρτα στο πάτωμα.

Χρήσιμες προμήθειες για τον τοκετό και τη φροντίδα των κουταβιών

Οι σακούλες σκουπιδιών είναι χρήσιμες για την τοποθέτηση χαρτιών, εφημερίδων και άλλων σκουπιδιών.
Ένα καλάθι ή κουτί για να κρατάτε τα κουτάβια όσο η μητέρα σκύλα γεννάει άλλα κουτάβια λειτουργεί καλά. Αυτό θα προστατεύει τα κουτάβια όταν η μητέρα σκύλα κινείται ή μετακινείται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μπορείτε να τοποθετήσετε στο καλάθι ένα θερμαντικό μαξιλάρι και ένα πανί. Μην τοποθετείτε τα κουτάβια απευθείας πάνω στο θερμαντικό μαξιλάρι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Μερικές πετσέτες μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη ζεστασιά στα κουτάβια. Η θερμοκρασία του καλαθιού θα πρέπει να είναι ανεκτή όταν τοποθετείτε το χέρι σας πάνω του. Εάν το κουτάβι κλαίει, μπορεί να είναι ζεστό.

Οι καθαρές πετσέτες είναι χρήσιμες για να σκουπίζετε το σώμα του κουταβιού σας όταν γεννιέται. Τα μεγαλύτερα κουτάβια μπορεί να χρειάζονται περισσότερες πετσέτες για να σκουπίσουν το σώμα τους. Οι λευκές ή ανοιχτόχρωμες πετσέτες πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς μπορεί να περιέχουν εκκρίσεις ή υγρά από τον πλακούντα.

Οι πετσέτες πρέπει να πλένονται το συντομότερο δυνατό με απορρυπαντικό και χλωρίνη. Οι χάρτινες πετσέτες μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν.  Θα πρέπει επίσης να έχετε αιμοστατικό υλικό και χοντρά ράμματα για να δέσετε τον ομφάλιο λώρο, αμβλύ ψαλίδι για να κόψετε τον ομφάλιο λώρο, βαζελίνη για να λιπάνετε το κουτάβι, αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια και μια παιδιατρική σύριγγα με βαλβίδα για την αναρρόφηση του αεραγωγού.

Πρόβλεψη του χρόνου γέννας

Η κύηση αρχίζει περίπου 63 ημέρες μετά από τη ημερομηνία της ωορρηξίας, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από την ή τις ημερομηνίες αναπαραγωγής. Ορισμένα σημάδια – αλλαγές σηματοδοτούν τον επερχόμενο τοκετό και είναι αισθητά μια εβδομάδα πριν:

  • διαταραγμένη κοιλιακή κοιλότητα
  • διογκωμένο και μαλακό αιδοίο
  • διευρυμένες θηλές
  • διογκωμένοι μαστοί

Η λήψη της θερμοκρασίας της τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα τις τελευταίες 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία του τοκετού είναι πολύ χρήσιμη. Η θερμοκρασία της ετοιμόγεννης σκύλας θα πέσει κάτω από τους 37ο C. Αυτό μπορεί να μην γίνει αντιληπτό σε όλες τις σκύλες αλλά θεωρείται άλλο ένα σημάδι τοκετού.
Η απώλεια της όρεξης και η νευρικότητα ( λαχάνιασμα και χαλαρός βηματισμός) ανάμεσα στις περιόδους ύπνου είναι ακόμα μερικά σημάδια.

Προετοιμασίας της μάνας σκύλας

Πριν τον τοκετό πρέπει να κόβετε το τρίχωμα στην κάτω πλευρά της κοιλιάς ώστε τα κουταβάκια να βρουν πιο εύκολα τις θηλές. Η σκύλα μπορεί να μαδάει αρκετά πριν τον τοκετό. Το ψαλίδισμα στο πίσω τεταρτημόριο θα ελαχιστοποιήσει την διαδικασία της πτώσης του τριχώματος. Εάν δεν είναι καθαρή, μπορείτε να την κάνετε μπάνιο πριν τον τοκετό και να την κρατήσετε σπίτι.
Καλό θα ήταν να αφαιρέσετε το κολάρο της για να μην χτυπήσει τα κουταβάκια με αυτό. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού μην την αφήσετε να βγει έξω. Εάν είναι ανάγκη να βγει κρατήστε την με ένα λουρί και πάρτε μαζί μια πετσέτα μήπως έρθει κάποιο κουτάβι. Πάρτε και έναν φακό μαζί σας εάν είναι βράδυ. Ελέγξτε το σημείο που ούρησε η σκύλα για πιθανά σημάδια από βλέννα, αίμα ή άλλες εκκρίσεις.

Στάδια τοκετού

Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια.

1ο στάδιο τοκετού της σκύλας

Στο πρώτο στάδιο, ο τράχηλος διαστέλλεται και μαλακώνει. Μπορεί να μουρμουρίζει, να κλαψουρίζει και να κοιμάται κατά την διάρκεια της γέννας. Οι κοιλιακές συστολές δεν είναι εμφανείς σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να είναι ανήσυχη και να προσπαθεί να κρυφτεί. Για αυτό το κουτί τοκετού πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο ήσυχο μέρος μέσα στο σπίτι. Το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 24 ώρες. Το πρώτο στάδιο τελείωνε όταν το πρώτο κουτάβι περάσει τον πυελικό σωλήνα.

2ο στάδιο

Το δεύτερο στάδιο αρχίζει όταν η σκύλα σπρώχνει για να βγει το κουτάβι. Το πρώτο κουτάβι μπορεί να αργήσει να βγει καθώς πρέπει να διασταλεί πλήρως ο τράχηλος. Κανονικά ο τράχηλος πρέπει να διασταλεί 1 – 4 φορές μέχρι να βγει το κουτάβι.
Η σκύλα μπορεί να είναι έντονα φωνητική κατά τον τοκετό του πρώτου κουταβιού. Επίσης μπορεί να σταθεί, να κείτεται ή να καθίσει πλάγια. Θα είναι χαλαρή εάν οι παρευρισκόμενη στον τοκετό είναι επίσης χαλαροί. Μερικά σκυλιά δεν θέλουν κανέναν εκτός από τον ιδιοκτήτη ο οποίος πρέπει να κρατάει μια απόσταση. Άλλες σκύλες μπορεί να θέλουν τον ιδιοκτήτη δίπλα τους στο κουτί τοκετού.
Το αμνιακό υγρό (φυσαλίδα νερού) εμφανίζεται πρώτα. Το κουτάβι μπορεί να έρθει πρώτα στο κεφάλι ή στα πίσω πόδια. Και οι δύο τρόποι είναι φυσιολογικοί. Μόλις γεννηθεί το κουτάβι πρέπει να αφαιρεθεί ο σάκος από το πρόσωπό του. Εάν δεν το κάνει η σκύλα τα πρώτα δευτερόλεπτα πρέπει να το κάνει ο ιδιοκτήτης για να μπορέσει να αναπνεύσει.
Η σκύλα θα αρχίσει να γλείφει το κουτάβι και δεν θα είναι απαλό γλείψιμο καθώς πρέπει να το διεγείρει για να αναπνεύσει μόνο του. Το κουτάβι πρέπει να κλάψει και να αρχίσει να κινείται. Μέσα σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο να θηλάσει. Μερικά κουτάβια θέλουν λίγα λεπτά ανάπαυσης πριν ξεκινήσουν να θηλάζουν.
Η σκύλα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο περίπου 2,5 με 7 εκατοστά από το σώμα του κουταβιού ανάλογα με το μέγεθός του.
Εάν δεν κόψει η σκύλα τον ομφάλιο λώρο, σφίξτε τον μεταξύ 2 αιμοστατών και σχίστε το ή κόψτε το. Εάν ο ομφάλιος λώρος αιμορραγεί, ράψτε τον ή δέστε τον.
Εάν το κουτάβι δεν αναπνέει γυρίστε προς τα κάτω για να επιτρέψετε στο υγρό να φύγει από τους πνεύμονες και τις ρινικές οδούς. Μόλις το κουτάβι κλάψει δυνατά και καθαρά οι πνεύμονες έχουν καθαρίσει.

3ο στάδιο

Το τρίτο στάδιο είναι η εμφάνιση του πλακούντα. Ο πλακούντας συνήθως βγαίνει σε κομμάτια μαζί με τα κουτάβια. Κοιτάξτε προσεκτικά τον πλακούντα, μπορεί να υπάρχουν δύο πλακούντες και δύο γέννες.
Οι σκύλες συνήθως τρώνε τον πλακούντα- αν είναι χωρισμένος σε 2-3 μερίδες, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει το υπόλοιπο και να μην αφήσει τη σκύλα να τον φάει όλο. Ο πλακούντας είναι ένα είδος τροφής για τις σκύλες αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό.
Μια σκύλα μπορεί να γεννήσει δύο ή τρεις γέννες σε 20 λεπτά και άλλη μία σε δύο έως τρεις ώρες. Εφόσον η σκύλα αισθάνεται άνετα και δεν έχει συσπάσεις, θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Εάν οι συσπάσεις είναι έντονες αλλά δεν έχει γεννήσει γέννα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Εάν έχει περάσει πολύς χρόνος και ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
Εάν τα έμβρυα έχουν εξεταστεί και έχουν ληφθεί ακτινογραφίες, θα γνωρίζετε πόσα κουτάβια θα γεννηθούν. Ωστόσο, μην βασίζεστε σε αυτό που δείχνουν οι ακτινογραφίες.
Βεβαιωθείτε ότι τα κουτάβια τρέφονται κατά τη γέννηση. Αφήστε τα κουτάβια να τραφούν με τη σειρά με την οποία γεννήθηκαν, ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνουν για θηλή.
Τα κουτάβια απορροφούν το πρωτόγαλα μέσω του εντέρου τους. Μετά την πάροδο 24 ωρών δεν είναι πλέον σε θέση να προστατευτούν από ασθένειες.
Οι σκύλες πρέπει να γλείφουν το περίνεό τους για να διεγείρουν την ούρηση και την αφόδευση. Αυτό συνεχίζεται για 2-3 εβδομάδες.

Δυστοκία: τοκετός και επιπλοκές στους σκύλους

Η δυστοκία κατά τη διάρκεια του τοκετού ονομάζεται δυστοκία και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.
Οι ιδιοκτήτες σκύλων που μπορεί να παρουσιάσουν δυστοκία (ιδίως σκύλων με μεγάλα κεφάλια και ώμους, όπως τα μπουλντόγκ, τα παγκ και τα τεριέ της Βοστώνης) θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο καισαρικής τομής. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας λίγες εβδομάδες πριν από τον τοκετό.

Κρατήστε αρχεία γεννήσεων

Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε ακριβή αρχεία γέννησης. Ο χρόνος γέννησης θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα προβλήματα νωρίς και να παρακολουθείτε τις πρώτες εβδομάδες ζωής του κουταβιού σας. Βεβαιωθείτε ότι τα κουτάβια μπορούν να αναγνωριστούν ξεχωριστά και καταγράψτε την ώρα γέννησης, το βάρος γέννησης και το ημερήσιο βάρος κάθε κουταβιού.
Η καταγραφή αυτών των πληροφοριών θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε προβλήματα και να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top