Το λουρί θα σώσει τον σκύλο σου: Γιατί είναι σημαντικό, πως θα το συνηθίσει – Εκπαίδευση και μυστικά επιτυχίας

Χρήσιμα

Γνωρίζατε το πόσο σημαντικό είναι το λουρί για το σκύλο σας; Το λουρί είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση αλλά και για τη ζωή του σκύλου σας. Όταν ο σκύλος εκπαιδευτεί και μάθει να δέχεται το λουρί κάνει πιο άνετα τον περίπατό του αλλά και τον κρατάει ασφαλέστερο από τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει ο δρόμος.

Είναι πολύ φυσικό να μην δέχονται όλοι σκυλί το λουρί και αυτό εξαρτάται τόσο από την προσωπικότητά τους, από την εκπαίδευση και την υπακοή τους αλλά και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ηλικία που θα το μυήσετε στη χρήση λουριού.
Πώς μπορούμε να διορθώσουμε αυτή τη συμπεριφορά και να κάνουμε το ζωάκι μας να δεχτεί το λουρί;

Πρώτο και σημαντικότερο : Επιλέξτε το σωστό κολάρο και λουρί

Προτού ξεκινήσει η εκπαίδευση και αποδοχή του λουριού βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο κολάρο αλλά και λουρί. Το κολάρο δεν πρέπει να είναι σφιχτά στο λαιμό του σκύλου είτε να του προκαλεί πόνο.
Μη χρησιμοποιείτε κολάρα που τσιμπούν ή σκίζουν το λαιμό του σκύλου σας γιατί θα γίνει πιο επιθετικό και δεν θα δεχτεί ποτέ τη χρήση του λουριού. Το κολάρο πρέπει να είναι άνετο στο λαιμό του αλλά και το λουρί πρέπει να το επιτρέπει την ευχέρεια κινήσεων. Το λουρί πρέπει να είναι αρκετά μακρύ ώστε να του επιτρέπει να κινείται και να είναι χαλαρός νιώθοντας πως είναι ελεύθερος να κινηθεί.
Το μέγεθος του λουριού συνάδει και με το μέγεθος του σκύλου σας.

Εάν ξεκινάτε τώρα την εκπαίδευση μπορείτε να προτιμήσετε ένα λουρί πιο μικρό και σιγά-σιγά όταν ολοκληρωθεί η αποδοχή του λουριού να του εξασφαλίσετε ένα μεγαλύτερο σε μάκρος λουρί. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε λουρί για πρώτη φορά δεν συνιστάται η χρήση του με ιμάντες που τραβούν το σώμα του ζώου.
Η καθαριότητα και η συντήρηση του λουριού είναι πολύ σημαντική. Τόσο η συχνή χρήση όσο και οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες φθείρουν το λουρί που μπορεί να χρειαστεί άμεσα αλλαγή.


Συχνότητα χρήσης και συνήθεια

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το λουρί στις βόλτες σας ή στην προπόνηση τόσο περισσότερο θα γίνει αποδεκτό και από τους σκύλους σας. Η συχνή χρήση του είναι ένας τρόπος εκμάθησης αλλά και οριοθέτησης της συμπεριφοράς του ζώου σας. Η εκπαίδευση και η οριοθέτηση με το λουρί περιλαμβάνουν και την υπακοή του σκύλου προς τον ιδιοκτήτη του. Όταν μείνετε ακίνητοι μην επιτρέψετε στο σκύλο σας να σας τραβήξει και να προχωρήσει σε κάτι που τράβηξε την προσοχή. Όταν ο σκύλος σταματήσει και αφοσιωθεί σε σας χωρίς να σας τραβήξει αντάμειψε τον με μία λιχουδιά. Εάν ο σκύλος σας κατά τον περίπατό σας συνεχίζεις να σας τραβά προς διαφορετικές μεριές επαναλάβετε την στάση της ακινησίας και της λιχουδιάς μέχρι να του γίνει κατανοητό.

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση και πως μπορείτε να ενισχύσετε τα αποτελέσματά της

1. Λιχουδιές
Με τις λιχουδιές θα ανταμείψτε την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας και θα του κάνετε κατανοητό ποιες συμπεριφορές θεωρείτε εσείς σωστές.

2.Λεκτικές εντολές
Η εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την υπακοή σε μικρές κοφτές λεκτικές εντολές. Τα σκυλάκια έχουν εξαιρετική ακοή. Ανάλογα την εντολή χρησιμοποιήστε και ανάλογα τόνο στη φωνή σας εάν πρόκειται να το ενθαρρύνετε κάντε το με ενθουσιασμό εάν θέλετε να του δείξω και ότι δεν εγκρίνεται μία συμπεριφορά κρατήστε σταθερό και σκληρό τόνο.

Πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά κολάρο λουρί στο σκύλο σας δώστε την ευκαιρία να τα μυρίσεις πρώτα. Μπορείτε να τρίψετε τα χέρια σας πάνω στο κολάρο ή το λουρί του σκύλου σας ώστε να αφήσετε τη μυρωδιά σας έτσι ο σκύλος σας δεν θα νιώθει αγχωμένος και θα προσαρμοστεί πιο εύκολα.Ένα μικρότερο λουρί σηματοδοτεί αυστηρότερο έλεγχο.
Όταν ακουμπάτε συχνότερα το κολάρο το λουρί του σκύλου σας θα είστε σε πλεονεκτική θέση ώστε να έχετε το καλύτερο έλεγχο του κατοικίδιου σας.


Αυτοί ήταν μερικοί τρόποι για να μπορέσετε να εξοικειωθείτε το σκυλί σας στη χρήση κολάρου και του λουριού. Είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση να ξεκινήσει σωστά ώστε να μην συνδυάσει ο σκύλος την όψη του κολάρου ή του λουριού με κάτι τρομακτικό.
Η χρήση τους θα βοηθήσει το δέσιμο μεταξύ του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου και θα κάνει ασφαλέστερο τον περίπατο ή την παραμονή του στο αμάξι.

Για την καλύτερη εκπαίδευση συνδυάστε διαφορετικές τεχνικές. Πρέπει ταυτόχρονα να  ενισχύετε πάντα την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας με κάποια λιχουδιά ή με εγκάρδια λόγια. Μην απογοητευτείτε εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλετε. Στην αρχή θα  αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα όμως με την πάροδο του χρόνου και την επιμονή στις τεχνικές αυτές θα απολαύσετε και οι δύο πολλούς περιπάτους χωρίς κανένα πρόβλημα και με ασφάλεια.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top