Κύμα αντιδράσεων για την ευθανασία της Χασίγια: Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για ευθανασία επιτέλους;

Η ιστορία της μικρής τίγρης έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο εδώ και αρκετό διάστημα και ακόμα και σήμερα διχάζει το διαδίκτυο με την κατάσταση της και την τελική απόφαση που πάρθηκε να γίνει ευθανασία. Σύσσωμο κύμα συμφώνησε με την εμφάνισης της είδησης της εγκατάλειψης στα σκουπίδια της μικρής τίγρης ότι αυτό πρόκειται για μια απάνθρωπη πράξη. Ακόμα μια φορά σύσσωμο το διαδίκτυο συμφωνεί πως η ευθανασία δεν είναι η τελική λύση. Φωνάζουν όλοι μαζί ΄Κάντε κάτι να σωθεί το μικρό τιγράκι”.

Η μικρή Χασίγια έχει επίσης υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να βελτιώσει την υγεία της, αλλά η επιτροπή φαίνεται να θεωρεί την κατάστασή της μη αναστρέψιμη.

Τι αποφάσεις πήρε η 12μελής επιτροπή

Δυστυχώς, η 12μελής επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της μικρής λευκής τίγρης που κείτεται στα σκουπίδια κοντά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποφάσισε ότι πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία. Η μικρή Χασίγια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να βελτιωθεί η κατάστασή της, αλλά το πόρισμα της επιτροπής φαίνεται να τείνει προς αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με τους ίδιους, η υγεία της έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ που είναι πέρα από κάθε ανάρρωση και υποφέρει “με κάθε αναπνοή” καθημερινά. Ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Κήπου Ζαν-Ζακ Λεσουέ, ο οποίος δήλωσε ότι τα ευρήματα των κτηνιάτρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Είπε ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφιβολίες.

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Nemesis, τόνισε ότι η τίγρη δεν θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο.

«Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι. Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της “Χασίγια”. Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ, όπως και η αρμόδια αντεισαγγελέας του ΑΠ. Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η “Χασίγια”. Χαρακτηριστικά ο κ. Μπόκαρης μας είπε: “Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος. Η λύτρωση της “Χασίγια” από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει… χθες», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Ωστόσο, καθώς τα δεδομένα για την υγεία των ζώων και τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν είναι γνωστά, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στη διαχείριση των ζώων.

Έντονες αντιδράσεις από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων

Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι “το πρόσφατο περιστατικό με την εγκατάλειψη μιας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια κοντά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σαφώς μας εξοργίζει όλους με αυτό το παράνομο εμπόριο και την αποθήκευση ζώων σύμφωνα με την προφανή συσχέτιση και την ευθανασία στα ΜΜΕ”.

Η ομοσπονδία κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για έλλειψη κουλτούρας προστασίας των ζώων σε κυβερνητικό επίπεδο.

Παράλληλα, “είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των άγριων όσο και των ζώων συντροφιάς, συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα: η εκτιμώμενη αξία του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων εντός της ΕΕ ανέρχεται σε τουλάχιστον 4,7 εκατομμύρια ευρώ το 2019, ενώ από το 2017, κατά μέσο όρο, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 6.000 άγρια είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CITES. Ταυτόχρονα, εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ εκτιμούν ότι 46.000 σκύλοι διακινούνται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ”.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην περιγραφή των καθηκόντων της Μονάδας Προστασίας Ζώων της Ελληνικής Αστυνομίας δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση υποθέσεων παράνομου εμπορίου και πώλησης ζώων, ζήτημα που έχει επισημανθεί από την αρχή της λειτουργίας της υπηρεσίας μας από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Καμίνη και την ανεξάρτητη βουλευτή Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία επέβλεπε το συμβούλιο”, σημειώνει.

Οι οργισμένες αντιδράσεις και η αγανάκτηση του κόσμου

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr