Επιληψία σκύλου: Μια δύσκολη κατάσταση, Ερμηνεία, Αιτίες,Θεραπεία και τι να κάνετε, Πλήρης και χρήσιμος οδηγός

Επιληψία σκύλου

Οι μικροί μας τετράποδοι φίλοι δυστυχώς δεν είναι απρόσβλητοι από ασθένειες, όπως η επιληψία. Η επιληψία σε σκύλους είναι μια δύσκολη κατάσταση που προκαλεί κρίσεις εν συνεχεία. Είναι πολύ σημαντικό να είστε δίπλα στον αγαπημένο σας σκύλο και να τον βοηθήσετε, να του παρέχετε την φαρμακευτική του αγωγή και πολλή αγάπη.

Τι είναι η επιληψία;

Η επιληψία είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να περιγραφούν με άλλους όρους. Η επιληψία είναι η πιο συχνή χρόνια νευρολογική διαταραχή στους σκύλους. Στατιστικά, προσβάλλει περίπου 1 στους 130 σκύλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιληψία θεωρείται ισόβια ασθένεια.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να περιγραφούν ως μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο που προκαλεί περίεργες αλλαγές τόσο στη συμπεριφορά του σκύλου όσο και στη συμπεριφορά του.

Ποια είναι τα σημάδια της επιληψίας;

Οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν την επιληψία όταν ένας σκύλος έχει δύο επιληπτικές κρίσεις με διαφορά μικρότερη των 24 ωρών. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους κτηνιάτρους να διακρίνουν σαφώς μεταξύ μιας επιληπτικής κρίσης και άλλων προβλημάτων υγείας. Συνιστάται να έχετε μια σύντομη περιγραφή της κρίσης ή να την έχετε βιντεοσκοπήσει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Χαρακτηριστικά μιας κρίσης

Υπάρχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν μια κρίση επιληψίας
– Απώλεια ελέγχου, συχνά συσπάσεις – τρόμος και μυϊκές συσπάσεις.
– Ακανόνιστες κινήσεις που αρχίζουν και τελειώνουν ξαφνικά.
– Παρόμοιες κινήσεις – επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ακολουθούν το ίδιο μοτίβο
Διαφορετικοί τύποι επιληπτικών κρίσεων
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επιληπτικών κρίσεων, καθένας από τους οποίους επηρεάζει τους σκύλους με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένοι σκύλοι παρουσιάζουν περισσότερους από έναν τύπους επιληπτικών κρίσεων.

Οι περισσότεροι σκύλοι θα έχουν επιληψία που εμφανίζεται

– Ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση
– με το κλείσιμο του ματιού.
– Οι επιληπτικές κρίσεις προκαλούνται συνήθως από μια ξαφνική, απότομη αλλαγή στη συμπεριφοράΜπορεί να συμβούν μικροτραυματισμοί κατά τη διάρκεια επιληπτικών κρίσεων, αλλά τα περισσότερα σκυλιά δεν τραυματίζονται. Επίσης δεν χρειάζεται να πάτε ένα σκυλί στον κτηνίατρο εκτός εάν δεν έχει διαγνωστεί με επιληπτική κρίση.

Τύποι επιληπτικών κρίσεων

Εστιακές κρίσεις (συσπάσεις, λιποθυμικές τάσεις, σιελόρροια, αλλαγές συμπεριφοράς)

Αυτό συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη μεριά του εγκεφάλου, μόνο στο μισό κομμάτι του. Το πως θα εξελιχθούν αυτές οι κρίσεις εξαρτάται από το σημείο του εγκεφάλου που ξεκίνησε η ανώμαλη δραστηριότητα. Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν ως:
• επεισοδιακές κινήσεις – συσπάσεις του προσώπου, ρυθμική αναλαμπή, κούνημα κεφαλής ή επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις ενός άκρου
• αυτόνομα σημεία – υπερβολική σιελόρροια, έμετος, διασταλμένες κόρες
• σημεία συμπεριφοράς (επεισοδιακές αλλαγές στη συμπεριφορά των σκύλων) – ανησυχία, άγχος, αναζήτηση προσοχής, ανεξήγητη συμπεριφορά φόβου

Γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις

Αυτές οι κρίσεις ξεκινούν και από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Μπορούν να εμφανιστούν μόνες τους ή να ξεκινήσουν ως εστιακή κρίση και να εξελιχθεί σε γενικευμένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις γενικευμένων επιληπτικών κρίσεων ο σκύλος χάνει τη συνείδησή του και μπορεί να εμφανιστούν σιελόρροια, ούρηση και αφόδευση. Η ανώμαλη κίνηση μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές του σώματος.
Οι πτυχές των γενικευμένων επιληπτικών κρίσεων συχνά ονομάζονται τονωτικές, κλωνικές, τονωτικές-κλωνικές και μυοκλονικές.

Αυτοί οι όροι ορίζονται παρακάτω

Τονωτικές: αύξηση της συστολής των μυών (σκλήρυνση) που διαρκεί από δευτερόλεπτα έως λεπτά
Κλωνικές: ακούσιες ταχείες και ρυθμικές συσπάσεις των μυών
Τονωτικές – κλωνικές: εναλλαγή της τονωτικής και κλωνικής φάσης
Μυοκλωνικές: σποραδικές κινήσεις συνήθως στις δύο πλευρές του σώματος

Οι γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις μπορεί επίσης να είναι μη σπασμωδικές, όπως οι ατονικές κρίσεις (που ονομάζονται επίσης κρίσεις πτώσης), οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μια ξαφνική και γενική απώλεια μυϊκού τόνου που συνήθως προκαλεί την κατάρρευση του σκύλου.

Η εστιακή κρίση που εξελίσσεται σε μια γενικευμένη κρίση

Αυτό συμβαίνει όταν η γενικευμένη κρίση συνοδεύεται από εστιακή και αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος κρίσεων. Η εστιακή κρίση είναι συχνά πολύ μικρή (λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά) και η γενικευμένη κρίση έρχεται αμέσως. Η εστιακή κρίση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί λόγω της σύντομης φύσης της.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον κτηνίατρο για ό,τι συμβαίνει πριν την κρίση για να μπορέσει να προσδιοριστεί το είδος..

Τι προκαλεί την επιληψία

Πολλοί παράγοντες αλλά και ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις. Γενικά, η επιληψία μπορεί να ταξινομηθεί ως «δομική» ή «ιδιοπαθή».

επιληψία

Ιδιόπαθη επιληψία (καμία γνωστή αιτία)

Επηρεάζει νεαρούς σκύλους αλλά και μεσαίας ηλικίας ( 6 μηνών – 6 ετών). Δεν μπορεί να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία των επαναλαμβανόμενων επιληπτικών κρίσεων. Επίσης θεωρείται ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μάλιστα ορισμένες φυλές έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για επιληψία από άλλες. Οι οι γενεαλογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κληρονομικότητα εχει σημαντικό ρόλο σε ορισμένους τύπους φυλών. Για τη διάγνωση της ιδιοπαθούς επιληψίας, πρέπει πρώτα να αποκλειστούν γνωστές αιτίες, όπως ορισμένες ασθένειες. Το ιατρικό ιστορικό και οι εργαστηριακές και νευρολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν στην διάγνωση. Περαιτέρω εκτιμήσεις, όπως η απεικόνιση του εγκεφάλου με χρήση μαγνητικής τομογραφίας και η ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού του σκύλου σας, μπορεί να συνιστάται από τον κτηνίατρό σας για να εντοπίσει ανωμαλίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις επιληπτικές κρίσεις.

Δομική επιληψία (προκαλείται από ζήτημα στον εγκέφαλο)

Η δομική επιληψία προκαλείται από μια υποκείμενη αιτία στον εγκέφαλο. Αυτό περιλαμβάνει: αιμορραγία, φλεγμονή, λοίμωξη, τραύμα, αναπτυξιακά προβλήματα, όγκους του εγκεφάλου, εκφυλιστικές εγκεφαλικές παθήσεις και απόφραξη.
Αυτά μπορεί να επιβεβαιωθούν με μαγνητική τομογραφία ή εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Εκτός από αυτές τις δομικές αιτίες, οι μεταβολικές διαταραχές του εγκεφάλου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στη δομή του και εκφυλισμό των νευρώνων.
Για παράδειγμα:
Νόσος Lafora – Dachshunds, Basset Hounds και Beagles : αποτέλεσμα γονικού ελαττώματος που αλλάζει την δομή του εγκεφάλου και οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις.

Αντιδραστική κρίση (προσωρινές αλλαγές στον εγκέφαλο)

Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα σε ένα προσωρινό πρόβλημα στην λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικές αλλαγές ή δηλητηρίαση. Φυσικά η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου έχει κρίση

• Να μείνετε ήρεμοι
• Οι περισσότερες κρίσεις είναι σύντομες και τα σκυλιά δεν τις αντιλαμβάνονται
• Τα επιληπτικά σκυλιά δεν υποφέρουν κατά την διάρκεια της κρίσης ακόμα και εάν η κρίση είναι έντονη και βίαια
• Τα κατοικίδια κατά την κρίση πρέπει να είναι ασφαλή – μακριά από τον δρόμο
• Μην βάλετε τίποτα στο στόμα του σκύλου σας. Ούτε τα χέρια σας.
• Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει «επείγουσα φαρμακευτική αγωγή» για να μειώσει τη διάρκεια ενός επιληπτικού επεισοδίου

Παρατηρώντας την κρίση του σκύλου μου

Οι περισσότερες κρίσεις διαρκούν ως και δύο λεπτά. Αλλά θα ήταν καλό να παρατηρήσετε την διάρκεια τους και τα σημάδια πριν την κρίση.

Πως ήταν τα πρώτα σημάδι;

Ποια πλευρά του σώματος επηρεάσθηκε πρώτη, τί είδους κινήσεις παρουσίασε το σκυλάκι πχ κούνημα, μάσημα.Αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις κρατήσετε σε ένα αρχείο κρίσεων και θα είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον κτηνίατρο.

Μήκος, συχνότητα και σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων

Ένας σκύλος με επιληψία μπορεί να βιώνει ποικίλες επιληπτικές κρίσεις με σημαντικές διαφορές κατά την διάρκεια της ζωής του. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε εάν και κατά πόσο λειτουργεί η θεραπεία. Εάν χρειαστεί, ο κτηνίατρος, μπορεί να σας αλλάξει την θεραπεία.
Μερικά σκυλιά βιώνουν κρίσεις εντός μικρών διαστημάτων, οι επιληπτικές κρίσεις που είναι μεγάλες ή επιληπτικές κρίσεις που διαδέχονται η μια την άλλη και ο σκύλος δεν επανέρχεται.
Αυτου του είδους οι κρίσεις αποτελούν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του.

Επιληπτικές κρίσεις (δύο ή περισσότερες κρίσεις σε 24 ώρες)

Μια ομάδα επιληπτικών κρίσεων είναι όταν ο σκύλος όταν ένας σκύλος έχει δύο ή περισσότερες κρίσεις εντός 24 ωρών. Αυτές οι κρίσεις εμφανίζονται στους σκύλους με ιδιοπαθή επιληψία.
Ορισμένες φυλές σκύλων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε επιληπτικές κρίσεις: German Shepherd Dog, Border Collie, Boxer, Cavalier King Charles Spaniel, Staffordshire Bull Terrier,Labrador Retriever.

Εάν ο σκύλος σας έχει συχνές επιληπτικές κρίσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει ένα φάρμακο έκτακτης ανάγκης για οικιακή χρήση. Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφουνται στις περιπτώσεις που ο σκύλος βιώνει μια σειρά από επιληπτικές κρίσεις. Τα φάρμακα θα σταματήσουν την κρίση και θα αποτρέψουν την εμφάνιση περισσότερων.

Κατά την διάρκεια μιας κρίσης μην προσπαθήσετε να βάλετε τίποτα στο στόμα του σκύλου. Οι κρίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με μια σειρά από φάρμακα, όμως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει η θεραπεία του σκύλου για να αποφευχθούν οι συνεχόμενες κρίσεις.

Κατάσταση επιληψίας

(επιληπτικές κρίσεις άνω των πέντε λεπτών ή δύο επιληπτικές κρίσεις χωρίς ο σκύλος να επιστρέψει στο “φυσιολογικό” ενδιάμεσο)

Οι κρίσεις αυτές χωρίζονται σε

• Μια κρίση που διαρκεί πάνω από 5 λεπτά
• Δυο ή περισσότερες μεμονωμένες κρίσεις, μεταξύ των οποίων ο σκύλος δεν ανακτά την συνείδησή του

Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να δημιουργηθεί κάποια νευρολογική βλάβη ή ακόμη και να επέλθει θάνατος.
Εάν ο σκύλος σας πάθει κάποια κρίση, απειλητική για την ζωή του, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο. Η επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνει υψηλές δόσεις φαρμάκων για να σταματήσουν οι κρίσεις αλλά αι για να ελαχιστοποιήσουν την ζημιά στον εγκέφαλο και το σώμα. Παρόλο που οι επιληπτικές κρίσεις είναι δυσάρεστες, πρέπει να προσπαθείτε πάντα να παραμείνετε ήρεμοι κατά την διάρκεια αλλά και όταν ξεκινάει η κρίση. Έτσι θα μπορείτε να γνωρίζετε πόσο διαρκεί η κρίση και να ενημερώσετε πλήρως τον κτηνίατρό σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει την επιληψία

Μερικά σκυλιά μπορεί να έχουν κάποια εναύσματα που προκαλούν τις κρίσεις ενώ άλλα όχι.
Τα σημάδια και το τι την προκαλεί μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο.

επιληψία

Οι κοινές αιτίες μιας κρίσης μπορεί να είναι:

• κούραση
• η έλλειψη ύπνου
• στρες
• να μην πάρει φάρμακα

Το άγχος είναι τις περισσότερες φορες το έναυσμα μιας επιληπτικής κρίσης και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις, όπως αλλαγές στο περιβάλλον , στην ρουτίνα, βόλτες με το αυτοκίνητο, καταιγίδες, επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες θεωρούν ένοχα και μερικά τρόφιμα ή φάρμακα. Διατηρήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής για να εντοπίσετε την αιτία πιο εύκολα.

Ποιες επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες και μπορεί να θεραπευτεί η επιληψία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιληψία σε σκύλους δεν μπορεί να θεραπευτεί. Μερικά αντιεπιληπτικά φάρμακα βοηθούν τον σκύλο να παραμείνει χωρίς επιληπτικές κρίσεις και παρενέργειες. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο στο 15 – 30 % των σκύλων.
Ο στόχος της ιατρικής θεραπείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του σκύλου σας μέσω τις ελαχιστοποίησης των κρίσεων. Τέλος τα φάρμακα που επιλέγονται δεν πρέπει να προκαλούν άλλες σοβαρές παρενέργειες.

Αντιεπιληπτική θεραπεία

Εάν ο κτηνίατρος χορηγήσει στον σκύλο αντιεπιληπτική θεραπεία, ενημερωθείτε πλήρως για την σημασία αυτής.
Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας υποστηρίξει με την θεραπεία αλλά και συχνούς ελέγχους ώστε να παρακολουθείτε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ιδιοπαθούς επιληψίας ή του φαρμάκου.
Η θεραπεία θα συνεχιστεί επ αόριστον, με συχνούς ελέγχους και εξετάσεις αίματος για να εξασφαλιστεί η σωστή δοσολογία, η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες.

Μείνετε συνεπείς

Είναι πολύ σημαντικό να:
• δώστε στο κατοικίδιό σας τα φάρμακά τους την ίδια ώρα κάθε μέρα
• δώστε τους τη σωστή δοσολογία φαρμάκου
• συνεχίστε τη θεραπεία τους και μην σταματήσετε χωρίς να συζητήσετε πρώτα με τον κτηνίατρό σας

επιληψία

Αντιεπιληπτικά φάρμακα

Ο κτηνίατρος γνωρίζει ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για την επιληψία του σκύλου σας. παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση του κτηνίατρου είναι ο τύπος της επιληψίας, το πόσο συχνά την βιώνει και εάν έχει πρόβλημα με τα νεφρά ή το ήπαρ του.
α πρώτα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας για τη θεραπεία της επιληψίας του σκύλου σας στην ΕΕ είναι είτε η ιμεπιτοΐνη είτε η φαινοβαρβιτάλη.

Επόμενα βήματα

Εάν η πρώτη θεραπεία δεν φαίνεται να βοηθά τον σκύλο, μπορεί να χορηγήσει ως δεύτερο φάρμακο βρωμιούχο κάλιο. Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την επιληψία σε σκύλους είναι κοινά με αυτά των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από σύσταση του κτηνίατρου.

Διατροφή

Τροφοδοτήστε τον σκύλο σας με μια τροφή καθώς οι αλλαγές μπορεί να αλλάξουν τα επίπεδα των φαρμάκων στο αίμα.
Επιπλέον, σιγά σιγά μελετιούνται και νέες διατροφές που μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν τις επιληπτικές κρίσεις.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν τα φάρμακα λειτουργούν;

Η θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα θεωρείται γενικά επιτυχής εάν η συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων τους μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
Για να έχετε μια πλήρη εικόνα εάν το φάρμακο λειτουργεί κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής. Έτσι θα μπορείτε να δείτε τα μοτίβα της συχνότητας ή της σοβαρότητας των σπασμών ή να δείτε βελτιώσεις.

Αυτά τα φάρμακα έχουν παρενέργειες;

Είναι πιθανό ο σκύλος σας να εμφανίσει παρενέργειες στην θεραπεία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται αμέσως μετά την έναρξη της θεραπείας ή όταν αυξάνεται η δόση.
Οι παρενέργειες συνήθως μειώνονται ή αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την ανοχή του σκύλου στο φάρμακο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να επιμένουν και θα πρέπει να παρακολουθούνται. Οι παρενέργειες είναι επικίνδυνες και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του σκύλου.
Οι παρενέργειες διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο.

Ποιες είναι οι συνήθεις παρενέργειες των αντιεπιληπτικών φαρμάκων;

Οι συχνές, πιθανές παρενέργειες της θεραπείας με AED περιλαμβάνουν

– υπνηλία
– αίσθημα κόπωσης ή ζάλης
– αυξημένη όρεξη και δίψα
– σιελόρροια
– εμετός
– ρέψιμο
– Αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης
– Αύξηση βάρους
– Ενθουσιασμός
– Ανησυχία
– αλλαγές στη συμπεριφορά

Εάν ο σκύλος σας σταματήσει τις επιληπτικές κρίσεις ή έχει σοβαρές παρενέργειες, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε τη θεραπεία. Μην σταματήσετε αμέσως τη θεραπεία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιληπτικές κρίσεις. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν αλλάξετε τη φαρμακευτική αγωγή του σκύλου σας.

σκύλος

Πού μπορώ να βρω περισσότερη υποστήριξη και πηγές πληροφόρησης;

– Οι κτηνίατροι νευρολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα με επιληψία.
– Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιληψία στους σκύλους, η Διεθνής Ομάδα Κτηνιατρικής Επιληψίας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr