Σημάδια ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος – Ερμηνεία, Τι να κάνετε, Συμβουλές κτηνιάτρου, Όλα τα χρήσιμα

σκύλος άρρωστος

Όπως και οι άνθρωποι, η υγεία ενός σκύλου αλλάζει με την ηλικία. Δυστυχώς, όμως, οι τετράποδοι φίλοι μας γερνούν γρηγορότερα από εμάς.

Συμπτώματα

Όποια κι αν είναι η ηλικία του σκύλου σας, έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε στο να τον διατηρήσετε υγιή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά του.
Να θυμάστε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας περιγράψει τα συμπτώματα, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει ορισμένα από τα σημάδια. Η γνώση των συμπτωμάτων των πιο κοινών ασθενειών είναι ένας τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο για τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας.
Δυστυχώς, όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, το 10% των σκύλων που φαίνονται υγιείς τόσο στον κτηνίατρο όσο και σε εσάς κατά τον ετήσιο έλεγχο έχουν κρυφές ασθένειες.

σκύλος άρρωστος

Δέκα ενδείξεις ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος

1. Κακή αναπνοή ή σιελόρροια
2. Υπερβολική κατανάλωση ή ούρηση
3. αλλαγή στην όρεξη (μπορεί να είναι ανορεξία ή υπερφαγία)
4. αλλαγή στο επίπεδο δραστηριότητας – για παράδειγμα απώλεια ενδιαφέροντος για οικείες δραστηριότητες
5. δυσκαμψία ή δυσκολία στο ανέβασμα σκαλοπατιών
6. υπνηλία – κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο
7. βήχας, φτέρνισμα, υπερβολική δύσπνοια ή κόπωση
8. ξηρό ή φαγούρα στο δέρμα, πληγές ή εξογκώματα στο δέρμα
9. Πεπτικά προβλήματα ή αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου
10. ξηρά, κόκκινα ή θολά μάτια

Εάν ο καλύτερός σας φίλος εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα ασθένειας, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι πάντα δυνατό να καταλάβετε αν ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Πολλοί ιδιοκτήτες αποδίδουν τα σημάδια ασθένειας στη γήρανση.

σκύλος

Διάγνωση και θεραπεία

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή και εύκολα εντοπίσιμα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια προληπτική εξέταση στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου του σκύλου σας.

Οι προληπτικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τα εξής

Ηλεκτροκαρδιογράφημα για τον έλεγχο του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και την ανίχνευση της παρουσίας καρδιακής νόσου.
-Ένα τεστ χημικών και ηλεκτρολυτών για να αξιολογηθεί η κατάσταση των εσωτερικών του οργάνων και να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αφυδατωμένος ή δεν πάσχει από ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
-Εξέταση θυρεοειδούς: για να ελεγχθούν υψηλά ή χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.
Μια εξέταση για να ελέγξετε τον σκύλο σας για καρδιακές παθήσεις, λοιμώξεις ή τσιμπούρια.
-Μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με το αίμα.
-Εξέταση ούρων για τον έλεγχο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και άλλων ασθενειών. Επίσης, για να αξιολογηθεί η ικανότητα των νεφρών.
Ενδέχεται να προστεθούν και άλλες εξετάσεις. Ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει τη σειρά, τον αριθμό και την αναγκαιότητα αυτών των εξετάσεων.

σκύλος άρρωστος

Προφύλαξη

Η προληπτικές εξετάσεις όχι μόνο θα βοηθήσουν στην ανίχνευση της νόσου στα πρώτα στάδια της όπου είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί μία θεραπεία, αλλά επίσης σας βοηθά να αποφύγετε σημαντικά ιατρικά έξοδα και τον κίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας μιας ασθένειας που δεν έχει εντοπιστεί.

Επιπλέον, με την παρακολούθηση των φυσιολογικών τιμών κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης, ο ιδιοκτήτης και ο κτηνίατρος μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του ζώου. Οι ετήσιες εξετάσεις αποτελούν την καλύτερη πρόληψη για κάθε ασθένεια.

κτηνίατρος
Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για περισσότερες πληροφορίες. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την ευεξία και την υγεία του σκύλου σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr